Παρέμβαση ΡΑΕ για τις μονομερείς αλλαγές στα τιμολόγια από τις εταιρείες. Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές. Πότε πρέπει να προχωρήσουν ακόμα και σε μηνύσεις.
Την αντίδραση της ΡΑΕ προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Κ», σύμφωνα με το οποίο πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, επικαλούμενοι την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και έναν γενικόλογο όρο του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλάζουν μονομερώς τα τιμολόγια πελατών τους από σταθερά σε κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η αύξηση του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς εύλογα –ως έναν βαθμό– συντείνει στην τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας της χαμηλής τάσης.
Ωστόσο, το δικαίωμα των προμηθευτών να τροποποιούν –βάσει της ανωτέρω διαδικασίας– τους συμβατικούς όρους ελέγχεται ως προς την καταχρηστική του άσκηση.
Στο πλαίσιο αυτό, πρακτικές προμηθευτών να προσφέρουν ιδιαιτέρως ελκυστικούς όρους και εν συνεχεία να τους αναθεωρούν, αφενός δύνανται να θεωρηθούν καταχρηστικές στρατηγικές μεγέθυνσης του πελατολογίου, αφετέρου επιτείνουν κλίμα ανασφάλειας στους πελάτες τους, περιάγοντάς τους είτε σε διαρκή αναζήτηση προμηθευτή είτε σε αποδοχή δυσμενέστερων όρων.
Η ΡΑΕ, στη βάση συγκεντρωτικών στοιχείων από την εν γένει λειτουργία της αγοράς, εξετάζει τις συμπεριφορές των προμηθευτών και υπό αυτό το πρίσμα».
Οπως ανέφερε το δημοσίευμα, κάποιοι πάροχοι ενημερώνουν ως οφείλουν τους καταναλωτές για την αλλαγή του τιμολογίου, αλλά η ενημέρωση βρίσκεται στο τέλος του λογαριασμού με ψιλά γράμματα.
«Η σήμανση της επικείμενης αλλαγής στο “περιθώριο” του λογαριασμού, δηλαδή σε σημείο του λογαριασμού όπου ο μέσος καταναλωτής ευλόγως δεν ανατρέχει κατά τη συνήθη επισκόπηση των χρεώσεών του, καθώς και η χρήση μη ευανάγνωστων γραφικών χαρακτήρων («ψιλά γράμματα»), συνιστούν πρακτικές που εν τέλει αντιστρατεύονται την εκπλήρωση της υποχρέωσης προηγούμενης ειδοποίησης», σημειώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Με ανακοίνωσή της εξάλλου η ΔΕΗ σημειώνει ότι τα σταθερά της τιμολόγια myHome Enter, myHome Enter+ και myHome Online έχουν ορισμένη διάρκεια και τιμή, η οποία παραμένει σταθερή μέχρι τη λήξη της σύμβασης.
Τα συμβόλαια αυτά δεν υπόκεινται σε καμία ρήτρα και η ΔΕΗ δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή όρων της σύμβασης σταθερού συμβολαίου πριν από τη λήξη της για τους περισσότερους από 500.000 πελάτες της, που έχουν επιλέξει προϊόντα σταθερού τιμολογίου.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ εφάρμοσε για πρώτη φορά ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά της από τις 5 Αυγούστου 2021, συνδέοντας μέσα σε μία ημέρα το σύνολο των τιμολογίων της με την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς.
Εφάρμοσε ταυτόχρονα και εκπτώσεις, ώστε να περιορίσει τις επιβαρύνσεις.
Λογαριασμοί ρεύματος: Δείτε πόσο θα έρθουν οι επόμενοι
Τι και αν η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει οικονομικά βοηθήματα για τους λογαριασμούς ρεύματος; Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος και ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος…
Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το μήνα Φεβρουάριο έκλεισε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα επίπεδα των 210 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Την αντανάκλαση αυτής της μέσης τιμής βλέπουν σήμερα στους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι καταναλωτές και βλέπουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι με δυσκολία θα μπορέσουν να τους πληρώσουν.
Αν όμως δυσκολεύονται οι καταναλωτές τώρα, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τι θα κάνουν όταν έρθουν οι λογαριασμοί του Απριλίου, οι οποίοι θα εκδοθούν με βάση την χονδρεμπορική τιμή του Μαρτίου.
Και αυτό γιατί ο Μάρτιος, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά και την προβολή τους για το επόμενο 10ήμερο, εκτιμάται ότι θα κλείσει με μέση χονδρική τιμή στα 320 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Αυτό το 60% επιπλέον (πάνω σε ήδη υπέρογκες χρεώσεις) θα οδηγήσει σε «τρελές» τιμές που είναι αδύνατον να καλυφθούν από την επιδότηση που θα δοθεί, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν το ρεύμα για θέρμανση και έτσι έχουν μεγάλες καταναλώσεις.
Την ίδια στιγμή ο ανέλπιστος για τέλη Μαρτίου χιονιάς έχει αυξήσει πολύ τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών που δεν έχουν καμία σχετικά ηπιότερη εναλλακτική για θέρμανση, εκτός ίσως από τα καυσόξυλα. Το ρεύμα όπως προαναφέρθηκε είναι απλησίαστο, το φυσικό αέριο σε ποσοστό έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ και το πετρέλαιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα.
Πηγή: xristika.gr