Σούπερ μάρκετ: Το πλαφόν σε ηλιέλαια και άλευρα περνά και στα φυσικά καταστήματα. Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή του ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl. Παίρνουν σειρά και οι υπόλοιποι.
Στα φυσικά καταστήματα μεταφέρεται σταδιακά το πλαφόν που έχουν θέσει στις πωλήσεις διάφορων σπορελαίων και αλεύρων οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κι ενώ μέχρι πρότινος το όριο αγορών είχε τεθεί μόνο στα ηλεκτρονικά τους κανάλια.
Πηγές της αγοράς διαμηνύουν πως η επιβολή πλαφόν δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει επάρκεια στα προϊόντα, αλλά λαμβάνεται ως αναγκαίο μέτρο προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.
Η ΑΒ Βασιλόπουλος ανακοίνωσε ότι για αγορές από τα φυσικά της καταστήματα, αλλά και για τις παραγγελίες από το ηλεκτρονικό της κανάλι, έχει τεθεί όριο πωλήσεων ως εξής: έως τρία τεμάχια αραβοσιτέλαιου και ηλιέλαιου του 1 ή των 2 λίτρων, έως δύο τεμάχια σπορέλαιου για τη συσκευασία των πέντε λίτρων και έως τρία τεμάχια στις συσκευασίες αλεύρων κάθε είδους.
Το πλαφόν στις πωλήσεις ηλιελαίου, αραβοσιτέλαιου και καλαμποκέλαιου που είχε θέσει στο ηλεκτρονικό της κατάστημα η My Market, επεκτείνεται πλέον και στα φυσικά καταστήματα, όπου επιτρέπεται η αγορά έως τεσσάρων τεμαχίων για τις συσκευασίες ενός λίτρου.
Σε ισχύ παραμένει το πλαφόν πωλήσεων που έχει θέσει σε ταχυκίνητους κωδικούς προϊόντων η Σκλαβενίτης, ωστόσο το μέτρο ισχύει μόνο για το ηλεκτρονικό της κατάστημα, χωρίς να έχει για την ώρα επεκταθεί στα φυσικά καταστήματα της αλυσίδας.
Το όριο αγορών που έχει τεθεί είναι τα τέσσερα τεμάχια για τις συσκευασίες του ενός λίτρου για ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο, τα δύο τεμάχια για το αραβοσιτέλαιο των 5 λίτρων και τα τέσσερα τεμάχια για το αλεύρι.
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα έχει μπει πλαφόν και στις πωλήσεις της κρυσταλλικής ζάχαρης, καθώς επιτρέπονται πλέον τέσσερις συσκευασίες.
Πλαφόν στις πωλήσεις σπορελαίων έχουν θέσει και οι αλυσίδες Market In και Κρητικός, ενώ, κατά τις πληροφορίες, προσεχώς όριο στις αγορές θα θέσει και η Lidl Hellas.
Η επιβολή ορίου στις πωλήσεις ξεκίνησε πρώτα από τη χονδρική, με το ηλιέλαιο να συγκεντρώνει πολύ μεγάλη ζήτηση, καθώς αποτελεί μια από τις βασικές πρώτες ύλες για τον κλάδο της εστίασης.
Η κατακόρυφη μάλιστα άνοδος της ζήτησης, σε συνδυασμό με τους φόβους για ελλείψεις, έχει ωθήσει στα ύψη την τιμή του.
«Υπάρχουν επαρκή αποθέματα για μήνες μπροστά μας σε δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια», δήλωσε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας την τροπολογία για την υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων από συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
«Θεσπίζουμε την υποχρέωση όλων των εμπόρων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, πώλησης κλπ διαφόρων προϊόντων (δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια) να δηλώνουν τις ποσότητες των προϊόντων αυτών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ώστε να έχει το κράτος πλήρη εικόνα και κυρίως, να μην επιτρέψουμε κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη, και με αυτή να θησαυρίσουν, είτε με τη μαύρη αγορά είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ότι προκαλείται από τη διεθνή κρίση.
Το ότι κάνουμε αυτή την πλατφόρμα, δεν σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη, σήμερα, αυτών των προϊόντων. Το ξεκαθαρίζω για να μη δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης για να επαναλάβει πως «ήδη έχουμε καταγράψει, από τις μεγάλες αλυσίδες, τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα.
Υπάρχουν επαρκή αποθέματα, για μήνες μπροστά μας, για όλα αυτά τα προϊόντα. Δεν δικαιολογείται κανένας πανικός».
Σούπερ μάρκετ: Η υποχρεωτική δήλωση των αποθεμάτων
Κι ενώ οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν επιβάλλει πλαφόν στις πωλήσεις προϊόντων που έχουν εξάρτηση από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η κυβέρνηση, με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή δρομολογεί την πλήρη καταγραφή των αποθεμάτων που έχει η χώρα σε επτά βασικά είδη προϊόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκειά τους, αλλά και να αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Ειδικότερα, όπως ορίζει η τροπολογία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια, υποχρεούνται να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης, δήλωση, με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:
α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
β) λιπάσματα,
γ) ζωοτροφές,
δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,
στ) ηλίανθο και
ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση και τον ΤΚ, καθώς τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας.
Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω του gov.gr, ενώ σε περίπτωση παραβάσεων (μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης), θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως:
α) κατάσχεση των προϊόντων, στο μέτρο που έχουν ή δεν έχουν δηλωθεί ανακριβώς και
β) διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
Πηγή: xristika.gr