Μια έρευνα τονίζει πως ένας εξελιγμένος πολιτισμός εντός του Milky Way πιθανότατα θα έχει εντοπίσει τη Γη και θα γνωρίζει ότι φιλοξενεί ζωή.
Με τηλεσκόπια, όργανα, πομπούς και κάθε είδους τεχνολογία ο άνθρωπος σαρώνει το διάστημα ψάχνοντας ένα σημάδι, ένα στοιχείο το οποίο θα υποδεικνύει ότι σε αυτό τον αχανή κόσμο δεν είμαστε μόνοι μας. Βάσει πιθανοτήτων είναι ουσιαστικά αδύνατο να μην υπάρχει στο σύμπαν, αλλά ακόμα και στη γειτονιά μας τον γαλαξία Milky Way, μια μορφή ζωής, λιγότερο ή περισσότερο εξελιγμένη από εμάς.
Ενώ λοιπόν η αναζήτηση συνεχίζεται δύο αστρονόμοι αναρωτήθηκαν όχι αν υπάρχει ζωή στον γαλαξία μας, αλλά αν γνωρίζει την ύπαρξη μας.
Μια έρευνα με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια αστρονομίας Λίζα Καλντενέγκερ του Πανεπιστημίου Κορνέλ και διευθύντρια του Ινστιτούτου Καρλ Σέιγκαν, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας, έκανε αυτή την πρωτότυπη αντιστροφή, αντιμετωπίζοντας τη Γη ως εξωπλανήτη στα μάτια των τρίτων (εξωγήινων) και θέτοντας το ερώτημα «από πόσα αστρικά συστήματα είναι δυνατό κάποιες μορφές ζωής να ανιχνεύσουν εμάς, τα έμβια όντα στην επιφάνεια της Γης;».
«Αν εντοπίσουμε έναν πλανήτη με δραστήρια βιόσφαιρα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποιος εκεί που μας παρακολουθεί, όπως κάνουμε κι εμείς» τόνισε η Καλτενέγκερ, η οποία συνεργάστηκε με τον καθηγητή φυσικής Τζόσου Πέπερ.
Οι… γείτονες μας στον Milky Way
Η επιστημονική ομάδα έκανε «χαρτογράφηση» των κοντινών στη Γη άστρων από τα διαστημικά τηλεσκόπια TESS (ΗΠΑ) και Gaia (Ευρώπη). Εντόπισε 1.004 αστέρια που μοιάζουν στον Ήλιο και βρίσκονται σε απόσταση έως 326 έτη φωτός από τον πλανήτη μας. Το κοντινότερο άστρο απέχει μόνο 28 έτη φωτός, ενώ μερικά από αυτά είναι από τα πιο φωτεινά άστρα στο γήινο νυχτερινό ουρανό, ορατά και με γυμνό μάτι.
Από τα 1.004 άστρα, περίπου το 5% είναι πολύ νεαρά σε ηλικία για να έχει εξελιχτεί ζωή με νοημοσύνη σε αυτά – τουλάχιστον με τη μορφή που φαντάζονται οι γήινοι επιστήμονες. Όμως το υπόλοιπο 95% ανήκουν στην κατηγορία των άστρων που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή εδώ και εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια.
Προς το παρόν, οι αστρονόμοι δεν ξέρουν πόσοι εξωπλανήτες βρίσκονται γύρω από αυτά τα 1.004 άστρα, ούτε πόσα από αυτά διαθέτουν συνθήκες φιλικές για ανάπτυξη ζωής (νερό, ατμοσφαιρική πίεση, κατάλληλη θερμοκρασία κ.α.).
Θεωρείται δεδομένο όμως ότι κάποιοι από αυτούς έχουν τέτοια απόσταση από το άστρο τους που τους τοποθετεί στη ζώνη στην οποία οι συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία και συντήρηση ζωής.
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι πράγματι σε έναν πλανήτη στον Milky Way μας υπάρχει εξωγήινη ζωή και έχει εξελιχθεί τουλάχιστον στο δικό μας επίπεδο, το ερώτημα είναι: Γνωρίζουν οι γείτονες μας για εμάς και είναι πιθανό να μας παρακολουθούν; Η έρευνα υποστηρίζει πως ναι.
Αν έχουν τη δυνατότητα τότε μας έχουν εντοπίσει
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως παρακολουθώντας τη Γη (με την ανάλογη τεχνολογία) από έναν τέτοιο πλανήτη μπορείς εύκολα να δεις την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο. «Ένας εξελιγμένος εξωγήινος πολιτισμός θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει τη Γη σαν μια κουκίδα που περνά μπροστά από το άστρο της κατά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και να εντοπίσει τα χημικά σημάδια της ζωής που υπάρχει εδώ» τονίζει η έρευνα. Προσθέτει ότι οι εξωγήινοι γείτονες μας θα είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας είναι γεμάτη οξυγόνο αλλά θα εντόπιζαν και το υποξείδιο του αζώτου, το οποίο παράγουν τα βακτήρια, και είναι απίθανο να εμφανιστεί χωρίς την ύπαρξη βιολογικής διαδικασίας.
«Μόνο έναν μικρό ποσοστό εξωπλανητών τυγχάνει να είναι ευθυγραμμισμένος με τον χώρο τον οποίο μπορούσε να δούμε από τη Γη. Όμως όλα αυτά τα χιλιάδες άστρα που αναγνωρίσαμε στη γειτονιά μας θα μπορούσαν να δουν την τροχιά της Γης και να τους τραβήξει την προσοχή» αναφέρει ο Πέπερ.
«Αναζητώντας εξωγήινη ζωή στο σύμπαν η οποία θα μπορούσε να μας εντοπίσει και ίσως να θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας, δημιουργήσαμε έναν χάρτη για το πού θα πρέπει να ψάξουμε πρώτα» τονίζει από τη μεριά της η Καλτενέγκερ.
Έως τις 2 Μαρτίου 2022 είχαν εντοπιστεί 4.980 εξωπλανήτες σε 3.760 πλανητικά συστήματα. Τα 813 από αυτά είχαν πάνω από έναν πλανήτη και αρκετά έμοιαζαν με το δικό μας. Τα περισσότερα συστήματα ανακαλύφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Εδώ και λίγο καιρό στο διάστημα βρίσκεται το απείρως ισχυρότερο τηλεσκόπιο James Webb και όταν θα αρχίσει να στέλνει στοιχεία στη Γη θα μπορέσουμε να αποσαφηνίσουμε από τι αποτελείται η ατμόσφαιρα πολλών εξωπλανητών και να ξεκαθαρίσουμε αν οι συνθήκες είναι φιλικές για την ύπαρξη ζωής.
Το φιλοσοφικό ερώτημα που προκύπτει από την έρευνα βέβαια είναι γιατί οι γείτονες μας δεν προσπαθούν να επικοινωνήσουν όπως κάνουμε εμείς. Απαντώντας πάντα με ανθρώπινα δεδομένα επιστήμονες τονίζουν ότι ίσως να αδιαφορούν ή να φοβούνται για τις επιπτώσεις μια τέτοιας επαφής.
Πηγή: janus.gr