Μέτρα: Αλλάζουν τα πλάνα της κυβέρνησης σχετικά με το πότε θα καταργηθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Δείτε στο newsme.gr τι θα γίνει.
Μπορεί να οδηγούμασταν σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει σε άρση των μέτρων τις προσεχείς ημέρες, όμως όπως φαίνεται δεν θα συμβεί τελικά.
Ειδικότερα, δεν θα υπάρξει άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό μέχρι και την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μετά από συνεδρίαση της σήμερα Τετάρτη.
Δείτε αναλυτικά…
Μέτρα: Τι σημαίνει αυτό στην πράξη
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα παραμείνουν οι περιορισμοί στην εστίαση, αλλά και ότι θα περάσουμε ακόμα ένα Πάσχα με τα μέτρα να είναι σε ισχύ.
Υπενθυμίζεται, ότι η Κυριακή του Πάσχα πέφτει φέτος στις 24 Απριλίου και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα θα πάμε με τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ.
Τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν ξανά αυξητικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες και η θετικότητα βρίσκεται στα ύψη.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται πως ανέτρεψαν πλήρως τις σκέψεις για άρση των περιορισμών, καθώς οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν υποχωρούν.
Μέτρα: Καμπανάκι από Αθηνά Λινού για κρούσματα με συμπτώματα
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» για τον κορονοϊό αλλά και για τα χάπια ιωδίου που αγοράζουν οι πολίτες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αρχικά η κ. Λινού αναφέρθηκε στα χάπια ιωδίου, που σπεύδουν οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών να προμηθευτούν και εξήγησε πως αυτά συσσωρεύονται στον θυροειδή αδένα, ο οποίος χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει και δεν επιτρέπουν σε ραδιενεργό ιώδιο να «καθίσει» στον αδένα και να προκαλέσει καρκίνο, και τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουν οι πολίτες χάπια ιωδίου στην παρούσα φάση, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει επάρκεια στη χώρα.
Αναφορικά με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, δήλωσε πως γίνεται επειδή έχει καταργηθεί η λειτουργικότητα του, καθώς νοσούν και οι εμβολιασμένοι.
Είναι ένα μέτρο που δεν αποδίδει λόγω της φύσης της νόσεως, παρ’ όλα αυτά ο εμβολιασμός παράμενει σημαντικός, τόνισε η ίδια.
Στην ερώτηση γιατί θα καταργηθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από τα μέσα Απριλίου, η καθηγήτρια απάντησε πως αποτελεί πολιτική απόφαση γιατί φάνηκε πως δεν πείστηκε με το μέτρο αυτό η εν λόγω ηλικιακή ομάδα, και πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος πειθούς.
«Εμένα αυτό που με ανησυχεί ως προς τον κορωνοϊό είναι πως επιμένουν πολύ τα κρούσματα και πολλά από αυτά πλέον είναι συμπτωματικά, ενώ δεν ίσχυε αυτό στην αρχή» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.
Για την 4η δόση του εμβολίου, η καθηγήτρια είπε πως πιθανότατα η 4η δόση θα βοηθήσει περισσότερο, ωστόσο επειδή ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τη νέα μορφή του ιού, «καλό θα ήταν για την ώρα να φοράμε μάσκα παντού και να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους».
Επισήμανε πως εξακολουθεί η 3η δόση του εμβολίου να μας βοηθά να μη νοσηλευτούμε και στην περίπτωση που δούμε πως η δυνατότητα προστασίας αυτή μειώνεται, τότε θα προχωρήσουμε και στην 4η δόση.
Άρχισε η χορήγηση των χαπιών της Pfizer
Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έγκριση των αντιιικών χαπιών της Pfizer, που αποτελεί τη δεύτερη αντιιική θεραπεία κατά του κορονοϊού που χορηγείται στη χώρα μας. Για την ένταξη ασθενών στις θεραπείες θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε και για τη διάθεση του άλλου αντιιικού φαρμάκου, της μολνουπιραβίρης “Lagevrio” της Merck.
Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις κατατίθενται από τους θεράποντες γιατρούς, ενώ οι εγκρίσεις για την ένταξη των δικαιούχων ασθενών, έρχονται από την πενταμελή Επιστημονική Επιτροπή που έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας, για να εξετάζει τις αιτήσεις για την χορήγηση των χαπιών της Pfizer κατά του κορονοϊού.
Εντωμεταξύ, πάνω από 7 χιλιάδες σκευάσματα του αντιιικού χαπιού κατά του κορονοϊού molnupiravir της Merck (MSD στην Ευρώπη) έχουν χορηγηθεί σε έλληνες ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά τον τελευταίο μήνα, με πολύ καλές -μέχρι στιγμής- ενδείξεις.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε πως οι πρώτες αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών που χορηγούνται από τις αρχές Φεβρουαρίου στη χώρα μας, έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματικές.
«Σε αυτό το μέτρο πάμε καλά», τόνισε η ίδια κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Υποχρεωτική η άυλη συνταγογράφηση για τους δικαιούχους ασθενείς
Το αντιικό φάρμακο Paxlovid χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ.
Δεν απαιτείται γραπτή συναίνεση του ασθενούς, όπως συμβαίνει με το άλλο αντιιικό φάρμακο της Merck, όμως, απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).
Ποιοι ασθενείς θα ακολουθήσουν θεραπείες της Pfizer
Τα χάπια της Pfizer με τη δραστική ουσία ριτοναβίρη, χορηγούνται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg και σε περιπτώσεις που εμφανίζουν προδιάθεση (λόγω υποκείμενων νοσημάτων) να αναπτύξουν σοβαρή νόσο Covid-19 και με την πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο.
Στις κλινικές μελέτες εμφανίζει αποτελεσματικότητα γύρω στο 85%, ενώ το άλλο το φάρμακο της Merck έχει αποτελεσματικότητα που δεν ξεπερνά το 50%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ενδείξεις χορήγησης που έχει λάβει, η θεραπεία της ριτοναβίρης δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης).
Πηγή: newsme.gr