Στον αστερισμό του Elon Musk και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες επιθυμίες του βρίσκονται τα διεθνή μίντια, αφού καλούνται να καλύψουν την ισχυρή του δραστηριότητα, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί.
Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό πηγάζει από την αιώνια κόντρα του με τους άλλους tech giants όπως τον Bezos ή τον Zuckerberg, αλλά είναι αλήθεια πως τόση συζήτηση γύρω τους δεν έχουν προκαλέσει. Σίγουρα ότι τόση όση ο Elon Musk.
Μια η Tesla με τα ρομπότ, μια η διαστημική πτήση και η κόντρα με την Blue Origin του Bezos, μια τα παιδιά του που τους δίνει κάτι ονόματα λες και είναι κωδικοί του ρούτερ και μια εσχάτως η λόξα του με το Twitter.
Ο Elon Musk είχε εκφράσει την αποστροφή του προς το μέσο πριν λίγες ημέρες και είχε ανακοινώσει ότι θα φτιάξει ένα νέο μέσο που να μην έχει λογοκρισία. Θα γινόταν δηλαδή ο παράδεισος των κάθε λογής Trump.
Αντ΄αυτού όμως, προτίμησε να πάρει κάτι έτοιμο κι έτσι έγινε μεγαλομέτοχος του Twitter με κάτι λιγότερο από το 10%. Λίγο μετά έγινε γνωστό πως μια άλλη εταιρεία, ένα fund ονόματι Vanguard διαθέτει πάνω από το 10% και γι΄αυτό ο Elon Musk έκανε νέα πρόταση, αυτή τη φορά για όλο το πακέτο των μετοχών έναντι 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η περιουσία του Musk ήταν κοντά στα 260 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό δεν θα το δώσει μόνος του όμως, αλλά από κοινού με την Silver Lake, ένα fund ομολόγων που έχει περιουσία 90 δισεκατομμύρια δολάρια.
Απέναντι σε αυτή την επιθετική επιχειρηματικά στάση, το Δ.Σ. του Twitter θορυβήθηκε. Είχε και την απειλή-εκβιασμό του Musk πως αν δεν τεθεί προς ψήφιση η πρότασή του, τότε θα πουλήσει όλες του τις μετοχές και έδεσε το γλυκό.
Το Poison Pill που θα εμποδίσει τον Elon Musk
Γενικώς, ο Elon Musk έχει επιστρατεύσει λίγο τον φόβο και κάνει κινήσεις που μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν. Το Twitter μπορεί να ενεργοποίησε το πρωτόκολλο που ονομάζεται Poison Pill, μια διαδικασία που θα επιτρέψει σε άλλους μετόχους να αγοράσουν μετοχές σε πολύ χαμηλότερη τιμή, σε περίπτωση που ο Musk πάει στο 15%, ώστε να τον κοντράρουν και να μην του επιτρέψουν να πάει σε εκ νέου εξαγορά ποσοστού.
Το Poison Pill αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος του έτους και θα διαρκέσει έναν χρόνο, αλλά σε περίπτωση που ο Elon Musk καταφύγει στα δικαστήρια, θα πρέπει το Δ.Σ. να αποδείξει πως η κίνηση αυτή ήταν για το καλό της εταιρείας. Αυτό πάντως θεωρείται απίθανο, με τον Musk να εξηγεί ότι μάλλον δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στα δεδομένα μιας τέτοιας εξαγοράς.
Καλές και χρυσές όλες οι παραπάνω πληροφορίες, αλλά υπάρχει και κάτι πιο κρίσιμο. Ο Musk θέλει να κάνει το Twitter να λειτουργεί, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ως ιδιωτική επιχείρηση κι όχι ως ένα δημόσιο αγαθό ιδιωτικού χαρακτήρα.
Η άνοδος του TikTok έχει πιέσει αρκετά το Twitter και ο Elon Musk βλέπει ότι η αυστηρή του πολιτική με το fact checking και την καταπολέμηση του hate speech ή, για να το πούμε σχηματικά, του τραμπικού λόγου, έχει διώξει αρκετό κόσμο. Θέλει λοιπόν να φέρει την απόλυτη ελευθερία, αλλά και να επιτρέψει επιτέλους την επεξεργασία μιας δημοσίευσης.
Αυτό είναι μια εξυπηρέτηση προς τα δικά του συμφέροντα, αφού δεν ικανοποιείται ούτε από τον περιορισμό χαρακτήρων, ούτε από τον περιορισμό περιεχομένου. Αλλά αν ο Elon Musk είναι το λιγότερο από τα κακά, αυτή η ελευθερία μπορεί να φέρει και μεγαλύτερα κακά. Κάτι που για την Αμερική μπορεί να είναι καταστροφικό και να επαναφέρει το κακό παρελθόν.
Για αρκετούς, αυτή η προσφορά του Musk είναι μια από εκείνες τις κινήσεις που κάνει για εντυπωσιασμό, όπως όταν έκανε poll στο Twitter πριν μερικούς μήνες, ζητώντας από το κοινό να ψηφίσει αν πρέπει να δωρίσει το 10% των μετοχών του στην Tesla.
Σίγουρα πάντως, ο Musk απασχολεί διαρκώς με αυτή του την κίνηση και οι προθέσεις του δεν δείχνουν αθώες και κάνουν επιτακτική την ανησυχία.
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash/Akshar Dave
Πηγή: menshouse.gr