Καθόλου καλά δεν εξελίσσονται τα πράγματα με την παροχή νερού, αφού η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε παύση σε όσους χρωστάνε πάνω από 100 ευρώ.
Οι λογαριασμοί της ΕΥΠΑΠ εμφανίζουν από αρχές του χρόνου ραγδαία αύξηση των αποσκοπών νερού, προσθέτοντας επιπλέον βάρη στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «businnes stories» από περίπου 3.720 παροχές που ήταν προς διακοπή τον φετινό Φεβρουάριο, τον Μάρτιο οι εντολές για διακοπές αυ΄ξηθηκαν στις 10.8666, ενώ μόνο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου προσέγγισαν τις 35000.
Το 2020 η ΕΥΔΑΠ είχε εκδώσει εντολές διακοπής σε 46.086 παροχές που αντιστοιχούσαν σε 66,2 εκατ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Εταιρεία Ύδρευσης έχει προχωρήσει σε αλλαγή των κριτηρίων βάση των οποίων προχωρεί σε διακοπή του νερού, καθώς οι εντολές γίνονται πλέον οριζόντια για οφειλές άνω των 100 ευρώ και εφόσον υπάρχουν οκτώ ανεξόφλητοι λογαριασμοί.
Οι ιδιώτες θα ενημερώνονται πώς έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διακοπής. Εάν δεν ανταποκριθούν εντός 3 ή 4 ημερών, τότε η παροχή νερού κόβεται. Σύμφωνα με πηγές από την ΕΥΔΑΠ σε αυτή την κατηγορία υπόκεινται μόνο όσοι έχουν προσκομίσει τα προσωπικά τους στοιχεία επικοινωνίας. Για τους υπόλοιπους η διακοπή γίνεται εντελώς απροειδοποίητα.
ΕΥΔΑΠ: Μένουν σταθερά τα τιμολόγια νερού
Σταθερά θα παραμείνουν τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ για την τρέχουσα χρονιά χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποκλειστούν εκ των προτέρων ανατιμήσεις από το 2023. Βεβαίως, η διοίκηση της εταιρίας ξορκίζει το ενδεχόμενο αυξήσεων τονίζοντας ότι κύριος στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους ώστε να καταφέρουν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, τα οποία όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χάρης Σαχίνης σε σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν έχουν αυξηθεί εδώ και μία 15ετία.
«Τα τιμολόγια θα παραμείνουν σταθερά για το 2022 και θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι τα δεύτερα πιο χαμηλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ισχύς τιμολογίων έχει παραταθεί μέχρι την έγκριση των νέων τιμολογίων από την νέα ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία θα συσταθεί και θα είναι πλήρως λειτουργική εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για αυξήσεις. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο με κανόνες που πρέπει να εξειδικευτούν. Το θέμα είναι πως θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος για να μην υπάρχουν αυξήσεις. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να συγκρατηθούν οποιεσδήποτε αυξήσεις» τόνισε.
Σημείωσε, πάντως, ότι και στην υπόθεση εργασίας να υπάρξουν ανατιμήσεις, για μία σημαντική αύξηση εσόδων της ΕΥΔΑΠ κατά 10%, θα αρκούσε 1 ευρώ το μήνα ανά μετρητή (υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια μετρητές) και επανέλαβε πως «δε θέλουμε να κάνουμε αυξήσεις. Ο σκοπός μας είναι να μειώσουμε το κόστος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα και δε φαίνεται να υπάρχει κάποια συνάρτηση με την κρίση: «Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ είναι ο χαμηλότερος που λαμβάνουν οι πολίτες από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και είναι ο πρώτος που αποφασίζουν να πληρώσουν» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «τρέχουν» και προγράμματα διακανονισμών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Τα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας
Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας διαμορφώθηκε στα 360,8 εκατ. ευρώ από 330,3 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,2% (+30,4 εκατ. ευρώ). Τα 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση αυτή, οφείλονται στο έσοδο από τη Σύμβαση Λειτουργίας και Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων) σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση που έχει συναφθεί. Χωρίς το έσοδο αυτό, ο κύκλος εργασιών θα είχε αυξηθεί κατά 5,4 εκατ. ευρώ (+1,6%) και θα είχε διαμορφωθεί στα 335,8 εκατ. ευρώ.
Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, (ύδρευση και αποχέτευση) η Εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 6,1 εκατ. ευρώ (+1,9%). Η συνολική κατανάλωση νερού διαμορφώθηκε στα 406,8 εκατ. κ.μ. έναντι 399,8 εκατ. κ.μ. το 2020, αυξημένη κατά 1,8%.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, για τη διανομή μερίσματος, ποσού είκοσι οκτώ λεπτών (Ευρώ 0,28) ανά μετοχή, (συνολικό μικτό ποσό ευρώ 29.820 χιλ. ευρώ) για τη χρήση 2021.
Πηγή: newsme.gr