Τα σωματίδια της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού παραμένουν μολυσματικά πάνω τόσο σε ομαλές όσο και σε πορώδεις επιφάνειες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό, σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ.
Ισως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους της τεράστιας διασποράς της Ομικρον 2 στην κοινότητα. Το νέο στέλεχος αν και είναι ιδιαίτερα μολυσματικό φέρνει λιγότερες νοσηλείες και ηπιότερη νόσηση. Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη;
Η μετάλλαξη Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο που διαρκεί για λίγες μέρες, ενώ στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί και πόνος στο στομάχι. Τα συμπτώματα, ιδίως για τους εμβολιασμένους, είναι πολύ πιο ήπια. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής τρία: ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση. Συνολικά, όμως τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι εμβολιασμένοι είναι:
- βήχας
- καταρροή
- κόπωση
- πονόλαιμος
- πονοκέφαλος
- μυϊκοί πόνοι
- πυρετός
- φτάρνισμα
Η μόλυνση σε αρχικό στάδιο
Στη λίστα των συμπτωμάτων το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και η ναυτία, επίσης για τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον. Παράλληλα, έρευνες στη Βρετανία έχουν δείξει ότι το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να κινήσει την υποψία ότι κάποιος έχει μολυνθεί από την Όμικρον ΒΑ.2, ακόμα και πριν δείξει θετικό το διαγνωστικό τεστ, είναι ο ίλιγγος και ένα αίσθημα ναυτίας που συχνά έρχεται και φεύγει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δεύτερο κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο πολύ αρχικό στάδιο της μόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι η υπερβολική εξάντληση-κόπωση.
Πηγή: instanews.gr