ΑΑΔΕ: Εντατικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν από την ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ποιο είναι το πλάνο της για το καλοκαίρι.
Σε νησιά και σε τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα γίνουν και φέτος χιλιάδες έλεγχοι για να βρεθούν αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε 16 τουριστικές περιοχές, στις οποίες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μεταφέρει εφοριακούς υπαλλήλους από άλλες ΔΟΥ της χώρας, προκειμένου να πυκνώσουν οι φορολογικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές όπου ο τζίρος είναι αυξημένος τη θερινή περίοδο.
Οι ποινές για τους παραβάτες είναι εξοντωτικές, καθώς ξεκινούν από ένα μικρό πρόστιμο, για μη έκδοση απόδειξης και κλιμακώνονται μέχρι και το πολυήμερο λουκέτο.
ΑΑΔΕ: Τι έλεγχοι αναμένεται να γίνουν
Αναλυτικότερα, σε εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2022, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων:
για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων,
της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις) και… κατασκοπεία
Παράλληλα, τα συνεργεία των εφοριακών θα έχουν και ρόλο «κατασκόπου». Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στις υποχρεώσεις των εφοριακών που θα αποσπαστούν στις 16 τουριστικές περιοχές θα είναι και η «καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων».
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες θα καταχωρούνται και θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, αναφέρεται στην εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή.
ΑΑΔΕ: Όλο το 24ωρο οι έλεγχοι
Σημειώνεται ότι για φέτος, με δύο προγενέστερες αποφάσεις του κ. Πιτσιλή, έχουν δοθεί εντολές για τη διενέργεια τουλάχιστον 42.900 ελέγχων το 2022, ενώ ακόμη εκκρεμούν και άλλες αποφάσεις για άλλες κατηγορίες ελέγχων, όπως είναι οι τελωνειακοί έλεγχοι, οι έλεγχοι στους δρόμους (διακίνηση αγαθών), που σημαίνει ότι ο αριθμός των φορολογικών ελέγχων του νέου έτους θα ξεπεράσει τις 50.000.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι έκτακτοι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές θα διενεργούνται ολόκληρο το 24ωρο και συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε «σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες».
Για την υλοποίηση των ως άνω ελέγχων θα ενισχυθούν για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών οι ακόλουθες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες:
Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου
Δ.Ο.Υ. Αιγίου Δ.Ο.Υ. Θήρας
Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας
Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής
Δ.Ο.Υ. Κύμης
Δ.Ο.Υ. Κω
Δ.Ο.Υ. Μυκόνου
Δ.Ο.Υ. Νάξου
Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου
Δ.Ο.Υ. Πάρου
Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου
Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας
Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου
Δ.Ο.Υ. Σάμου
Δ.Ο.Υ. Σύρου
Δ.Ο.Υ. Χανίων
Καλούνται, στο πλαίσιο αυτό, οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να εργαστούν στις 16 τουριστικές περιοχές να δηλώσουν υποψηφιότητα μέχρι τις 10 Μαΐου.
Ξεκινάνε οι διασταυρώσεις
Διασταυρώσεις μέσω των οποίων θα εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα, όπως και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των καταγγελιών που υποβάλλονται στις φορολογικές αρχές, είναι μέσα στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ για το 2022.
Οι δύο αυτές παρεμβάσεις ξεχωρίζουν μέσα στον κατάλογο των ενεργειών που υλοποιεί ήδη ΑΑΔΕ, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, η οποία καλπάζει.
Δείτε τι έρχεται και για ποιους…
Σε ότι αφορά στης διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων, προκειμένου να βρεθούν αδήλωτα εισοδήματα, αυτές θα περιλαμβάνουν τη σύγκριση των δηλούμενων εισοδημάτων, με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
Επίσης θα διασταυρωθούν στοιχεία πώλησης ακριβών αντικειμένων, όπως πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα κ.λπ. προκειμένου να συσχετιστεί η δαπάνη αγοράς τους, με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλωθεί.
Ωστόσο, το βασικό εργαλείο ελέγχου των αδήλωτων εισοδημάτων είναι ο έλεγχος τους ύψους των τραπεζικών καταθέσεων, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.
Το πλάνο για τις καταγγελίες
Παράλληλα, θα αξιολογούνται αποτελεσματικότερα οι καταγγελίες που γίνονται στις φορολογικές αρχές, από πολίτες, για πιθανή φοροδιαφυγή φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων.
Οι καταγγελίες είτε είναι επώνυμες είτε ανώνυμες, αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος και κάθε χρόνο υποβάλλονται χιλιάδες.
Μόνο στο ΣΔΟΕ υποβάλλονται περισσότερες από 8.500! Κύριες πηγές των καταγγελιών, οι οποίες μάλιστα αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σοβαρές είναι εκείνες που προέρχονται από πρώην συζύγους, συντρόφους, υπαλλήλους που απολύθηκαν (ειδικά γραμματείς και λογιστές), πρώην συνέταιρους, αλλά και δυσαρεστημένους πελάτες επιχειρήσεων.
Οι καταγγελίες θα αξιολογούνται με κλίμακα βαθμολογίας από 0 έως και 3:
Με μηδέν (0) αξιολογούνται οι άνευ ενδιαφέροντος,
με 1 οι καταγγελίες με απλό ή μικρό ενδιαφέρον,
μέ 2 οι υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ενδιαφέρουσες και σημαντικές και
με 3 οι υποθέσεις που απαιτούν «άμεση – ταχεία επέμβαση».
Μέσα από τη λίστα των καταγγελιών θα επιλέγονται με κριτήρια point system, οι υποθέσεις για τις οποίες θα δρομολογηθεί ο άμεσος έλεγχος.
Πηγή: newsme.gr