Η Αγγελική Παναγιωτάτου γεννήθηκε στα Θηνιά Κεφαλλονιάς το 1878 και το 1893 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών…
Πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της Ιατρικής στη νεότερη Ελλάδα. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής και για εκείνες τις εποχές η αντίδραση από πλευράς των ανδρών ήταν έντονη. Η φράση «στην κουζίνα, στην κουζίνα!» ακούγονταν συχνά.
Η Αγγ. Παναγιωτάτου είναι η πρώτη Ελληνίδα που δίδαξε Ιατρική στη νεότερη Ελλάδα
Μόλις αποφοίτησε μετακόμισε στην Αίγυπτο, όπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη για τα τροπικά νοσήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση με το Παράσημο του Τάγματος του Νείλου το 1902.
Το 1908 ανακηρύχθηκε Υφηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου με τη διατριβή της «Περί Πανώλους». Στην πρώτη παράδοση (1910) αποδοκιμάστηκε έντονα, παρουσία και του πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλου.
Δεν το «έβαλε κάτω» και ασχολήθηκε με τα νοσήματα (ελονοσία, τύφος). Εν τέλει, αναγνωρίστηκε από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Το 1938 έγινε η πρώτη έκτακτη Καθηγήτρια της Υγιεινής και Τροπικής Παθολογίας, το 1947 η πρώτη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και το 1950 η πρώτη γυναίκα αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το ερευνητικό έργο που άφησε ήταν πλούσιο. Πέθανε το 1954 στην Αλεξάνδρεια.
Πηγή: kefaloniatimes.gr