Έκτακτο «κυνήγι» οφειλών από τον ΕΦΚΑ – Ποιοι κινδυνεύουν

Ετοιμάζεται να εξετάσει οφειλές ο ΕΦΚΑ, για να μην παραγραφούν. Μαζικά ειδοποιητήρια στον κόσμο για να προλάβει.

Αυτό που θέλουν είναι να παραγραφούν χρέη μόνο 1 δισ. ευρώ από τα 43,4 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Ταμεία.

Μάλιστα, η περίοδος παραγραφής των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει πάει στη δεκαετία αντί της 20ετίας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

ΕΦΚΑ: Στο… κυνήγι των οφειλών, για να μην παραγραφούν

Σε μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ προχωρεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προκειμένου να προλάβει την παραγραφή στη 10ετία, χρεών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νομοθετική διάταξη που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, θα προβλέπει, ότι θα παραγραφούν μόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Δηλαδή, αν για ένα χρέος του έτους 2005, για το οποίο εστάλη ειδοποιητήριο το έτος 2015, το χρέος δεν παραγράφεται, αλλά θα παραγραφεί σε δέκα χρόνια μετά το 2015, σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας.

Η μείωση της περιόδου παραγραφής των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη δεκαετία αντί της 20ετίας, προέκυψε από την υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και όρισε στη δεκαετία τον χρόνο παραγραφής.

Η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική, είναι η παράγραφος 1 του άρθρου 95 του ν. 4387/2016, η οποία προβλέπει: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές υπόκεινται σε εικοσαετή παραγραφή, που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται στις ήδη παραγεγραμμένες, κατά τις ισχύουσες κατά την έναρξης ισχύος του παρόντος διατάξεις, απαιτήσεις. Η παραγραφή των απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης αλλά δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, ορίζεται εικοσαετής και άρχεται από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία.».

Αρχίζουν τα ραβασάκια στον κόσμο

Ωστόσο, το υπ. Εργασίας, ερμηνεύει κατά το δοκούν την απόφαση του ΣτΕ και προκειμένου να περιορίσει τον όγκο των χρεών που θα παραγραφούν, η νομοθετική διάταξη που προωθεί θα προβλέπει, ότι η 10ετής περίοδος παραγραφής ξεκινά από την ημερομηνία αποστολής του ειδοποιητηρίου από το ΚΕΑΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε εντολή στην εισπρακτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ να προβεί σε μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων για παλαιά χρέη, προκειμένου αυτά να διατηρηθούν «ζωντανά» και να μην υποπέσουν στην παραγραφή.

Εκτιμούν δε, ότι τα χρέη που τελικά θα παραγραφούν θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, επί συνόλου 43,4 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Ταμεία.

Από αυτά, το 60,6%, ή 26,33 δισ. ευρώ, αφορούν σε οφειλές που έχουν δημιουργηθεί το 2012 και σε προηγούμενα χρόνια και είναι στην γκρίζα ζώνη της παραγραφής.

Εξετάζεται και η παραγραφή χρεών για 2006-2012

Χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες από τον e-EΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τη νόμιμη αναζήτησή τους, είναι αυτά που ενδεχομένως να παραγραφούν, όταν ψηφιστεί η σχετική διάταξη για 10ετή παραγραφή οφειλών. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται στην τελική διαδικασία «χτενίσματος» προκειμένου τις επόμενες ημέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί.

Η αγορά και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με χρέη παρελθόντων ετών αναμένουν την οριστική διάταξη προκειμένου να διαπιστώσουν αν η παραγραφή αυτή τους συμφέρει, ή θα πρέπει να πληρώσουν τις οφειλές τους παρά την παραγραφή, προκειμένου να λάβουν σύνταξη. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας δε, ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους ότι η παραγραφή αφορά μόνο μη βεβαιωμένες από τον e-ΕΦΚΑ οφειλές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσά λιγότερα του 1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έκθεση του ΚΕΑΟ (β΄ τρίμηνο του 2022), το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του Ιουνίου 2022 διαμορφώθηκε στα 43,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 590,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή προέρχεται τόσο από την αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 180 εκατ. ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (κατά 410,4 εκατ. ευρώ).

Η σχετική διάταξη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα προβλέπει τη 10ετή παραγραφή οφειλών που μπορεί να έχει κάποιος προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον βέβαια αυτές δεν έχουν βεβαιωθεί από το ταμείο ή το ΚΕΑΟ. Στην πράξη, μειώνεται σε 10 χρόνια, από 20 που είναι σήμερα, ο χρόνος που έχει ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις. Ερχεται, δε, σε συμμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αν οι οφειλές δεν αναζητηθούν μέσα σε αυτό το διάστημα, παραγράφονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι μισθωτοί δεν θίγονται από την παραγραφή οφειλών του εργοδότη, καθώς η ασφάλιση που αντιστοιχεί στις παραγεγραμμένες οφειλές εξακολουθεί να τους αναγνωρίζεται. Οι αυτοαπασχολούμενοι από την άλλη πλευρά, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και να συνταξιοδοτηθούν ή να ενισχύσουν το ύψος της σύνταξής τους, θα μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, παρά την παραγραφή, προκειμένου να αναγνωρίσουν ως ασφαλιστικό χρόνο το διάστημα που παραγράφηκε. Ειδική μέριμνα μάλιστα θα υπάρχει για όσους οφειλέτες ρύθμισαν χρέη πέραν της 10ετίας, ώστε να μην αδικηθούν παρότι ήταν συνεπείς.

Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2027, ο χρόνος παραγραφής θα μειωθεί σε 5 έτη.
Στις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ προσπαθούν να οριοθετήσουν το πιθανό εύρος των οφειλών που ενδέχεται να παραγραφούν, στοχεύοντας στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2012. Και αυτό, γιατί με τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016 προβλέφθηκε η 20ετής παραγραφή. Ηρθε στη συνέχεια η απόφαση του ΣτΕ και έκρινε την πρόβλεψη αυτή αντισυνταγματική, ζητώντας από την πολιτεία να περιορίσει το εύρος της παραγραφής στη 10ετία. Συνεπώς, κρίσιμα έτη για την πιθανή παραγραφή είναι η 7ετία μεταξύ 2006 και 2012.

Πηγή: newsme.gr