ΑΑΔΕ: Μια σειρά από σοβαρές παρεμβάσεις που είχε δρομολογήσει η ΑΑΔΕ με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και των σχετικών παραβάσεων φαίνεται πως θα αργήσουν λίγο να εφαρμοστούν. Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω ποιοι σχεδιασμοί της ΑΑΔΕ μετατίθενται, πότε αναμένεται να τεθούν σε ισχύ και τους λόγους της καθυστέρησης.
Συγκεκριμένα, αναβάλλονται για την επόμενη χρονιά τα εξής μέτρα: το πρώτο αφορά τους αυτόματους επιτόπιους ελέγχους της εφορίας που η ΑΑΔΕ είχε σκοπό να πραγματοποιούνται μέσω tablet. Το δεύτερο σχετίζεται με τη διασύνδεση με τις τράπεζες έτσι ώστε να περιοριστούν οι υπερ-κατασχέσεις των καταθέσεων.
Το ίδιο ισχύει και για τις αυτόματες επιστροφές φόρων αλλά και για δεκάδες άλλες εφαρμογές που ήταν προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν εντός του 2022.
Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που προκάλεσαν αυτές τις καθυστερήσεις και πως επηρεάζεται ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ;
Συγκεκριμένα φαίνεται πως αξαιτίας καθυστερήσεων που σημειώθηκαν, αλλά και εξαιτίας μιας σειράς τεχνικών δυσκολιών που προέκυψαν κατά τη διαδικασία εφαρμογης, η ΑΑΔΕ πήρε αναγκαστικά την απόφαση να αλλάξει τον χρονικό της σχεδιασμό για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2022.
Για αυτό το λόγο πολλές από τις παρεμβάσεις που είχαν σχεδιαστεί «πάνε» πλέον για το 2023. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από πρότζεκτ, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν φέτος με την ΑΑΔΕ να ποντάρει πολλά πάνω στη λειτουργικότητα τους.
Την ίδια στιγμή εκτός των παραπάνω καθυστερήσεων πληροφορίες αναφέρουν πως η ΑΑΔΕ έχει προβεί και σε αναπροσαρμογή των αριθμητικών της στόχων αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους.
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως πλέον δίνεται έμφαση σε στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους πρόληψης, οι οποίοι θα επικεντρώνονται σε σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και κλάδους επιτηδευματιών όπως και στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών.
Διαβάστε αναλυτικά ποιες εφαρμογές της ΑΑΔΕ αναβάλλονται
Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, μεταξύ των άλλων, μετατίθεται για το 2023, η υλοποίηση των ακόλουθων εφαρμογών.
Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, η οποία αντί του Δεκεμβρίου 2022, η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι ο Ιούλιος του 2023.
Ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive) Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους. Επρόκειτο να είναι έτοιμη εν λειτουργία από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι ο Μάρτιος του 2023.
Η Οριστικοποίηση Πλαισίου και Διαδικασίας Ψηφιακών Κοινοποιήσεων, που έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022, μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2023.
Οι εφαρμογές της ΑΑΔΕ που αναβάλλονται:
Η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιοσδήποτε διοικητικής διαδικασίας, μέσω της ανάπτυξης διαδικτυακής Υπηρεσίας (Web Service) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων, αντί του Οκτωβρίου 2022, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.
Οι διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων, δεν θα είναι έτοιμες τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά μετατέθηκαν για τον Ιούνιο του 2023.
Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Επιστροφών φόρου -Μελέτη και επιχειρησιακές απαιτήσεις και η υλοποίηση ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είναι ενήμερα, χωρίς αίτηση. Μετατέθηκε για τον προσεχή Μάρτιο.
Η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών, αντί του περασμένου Σεπτεμβρίου που έπρεπε να είναι έτοιμη αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2023. Επίσης άλλαξε και ο τίτλος του έργου, ο οποίος έγινε: Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση.
Παράταση και για την αυτόματη ενημέρωση βάσης στα Μητρώα
Η δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα, από τον Δεκέμβριο του 2022, μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2023.
Η αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογούμενων μέσω Διασύνδεσης με το Μητρώο Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τον Ιούνιο του 2022, μετατίθεται για τον Απρίλιο του 2023.
Η αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), από τον Σεπτέμβριο του 2022, μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2023.
Η επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, από τον Δεκέμβριο του 2022, μετατίθεται για τον προσεχή Μάρτιο.
Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις – πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο), που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η ένταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω συστήματος Eispraxis, από τον Δεκέμβριο του 2022, μετατίθεται για τον Ιούλιο του 2023.
Η κατάρτιση μελέτης συμπεριφορικής ανάλυσης σε μια κατηγορία οφειλετών, αναβλήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2022, που επρόκειτο να εφαρμοστεί, για τον Ιούνιο του 2023.
Βόμβα από την ΑΑΔΕ – Αυτούς βάζει στο στόχαστρο
Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και με πολύπλευρους τρόπους οι πρωτοβουλίες της ΑΑΔΕ με σκοπό την αναχαίτιση της φοροδιαφυγής. Στο επίκεντρο μπαίνουν αυτή τη φορά οι κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες! Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η ΑΑΔΕ έτσι ώστε να κόψει τα περιθώρια για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα φαίνεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναχθεί σε μείζον θέμα για τους αρμόδιους ο περιορισμός ενός από τα πιο διαχρονικά και επιζήμια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος της ΑΑΔΕ μέσα από την αναχαίτιση της συστηματικής φοροδιαφυγής είναι να αυξηθούν τα έσοδα σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά δεδομένα μοιάζει να είναι ξανά ασφυκτικά λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.
Η χρονιά που μας έρχεται μοιάζει να είναι ορόσημο για την ΑΑΔΕ. Κι αυτό διότι μέσα στο 2023 σχεδιάζεται η πραγματοποίηση μιας σειράς πρότζεκτς και σχεδίων.
Το βασικό μέτρο που αναμένεται επιτέλους να γίνει πραγματικότητα αφορά την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και το Taxis.
Τι θέλει να πετύχει, όμως, η ΑΑΔΕ με αυτό το μέτρο και γιατί είναι τόσο σημαντικό; Η απάντηση είναι η εξής: Αν συμβεί αυτή η διασύνδεση τότε θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στον φοροελεγκτικό μηχανισμό όλα τα στοιχεία από την έκδοση αποδείξεων.
Με αυτό τον τρόπο η ΑΑΔΕ θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ενώ την ίδια ώρα επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα είναι σε θέση να ξέρουν ότι η απόκρυψη εισοδήματος και ΦΠΑ είναι πλέον μια διαδικασία πάρα πολύ δύσκολη
Πηγή: newsme.gr