Panic Button: Μια νέα καινοτομία που μπορεί να αποβεί κρίσιμη ακόμα και για την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, φαίνεται πως έρχεται μετά από τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης στο νόμο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ανταλλαγή πληροφορίων σχετικά με τους υπήκοους τρίτων χωρών.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση, σήμερα, στην ολομέλεια της Βουλής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεων και αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα τροπολογία για το κατέβασμα του περίφημου panic button στα κινητά.
Smart Phones – Τι περιλαμβάνει η τροπολογία για το Panic Button
Συγκεκριμένα μέσα από αυτή την τροπολογία θεσμοθετείται σε πιλοτικό αρχικά βαθμό, η λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (το λεγόμενο και γνωστό panic button).
Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η αλλαγή, πως μπορούν οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν το panic button και ποια κινητά θα έχουν τη δυνατότητα υιοθέτησης του;
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το «κομβίον πανικού» εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά (smart phones) και θα λειτουργεί έτσι ώστε να ειδοποιείται η αστυνομία σε περιπτώσεις όπου υπάρχει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
Πιο αναλυτικά όπως αναγράφεται στην τροπολογία του σχεδίου νόμου που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, το κουμπί πανικού λειτουργεί με τον εξής τρόπο.
Όταν ενεργοποείται θα στέλνει ένα σύντομο γραπτό μήνυμα στην αστυνομία (sms).
Η ενεργοποίηση του θα γίνεται όταν λαμβάνουν χώρα σοβαρά περιστατικά οικογενειακής βίας τα οποία συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας.
Σκοπός αυτής της εφαρμογής του κουμπιού είναι η άμεση επέμβαση της αστυνομικής δύναμης έτσι ώστε να αποσοβηθούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι.
Smart Phones – Panic Button: Οι δικαιούχοι
Ποιοι όμως μπορούν να γίνουν δικαιούχοι της εφαρμογής και να συμμετέχουν πιλοτικά στο πρόγραμμα;
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Τα κριτήρια αναφορικά με τον τόπο κατοικίας είναι τα εξής. Συγκεκριμένα η δυνατότητα εγγραφής δίνεται σε γυναίκες που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Να σημειωθεί επίσης σε αυτό το σημείο ότι μετά από τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα «Κομβίο Πανικού» θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε να χαραχθεί ο σχεδιασμός για το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια τομή που μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών περιστατικών.
Πηγή: newsme.gr