Από τη μία οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» με δηλώσεις και μηνύματα για το πόσο αποδοτικός είναι ο μηχανισμός επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Από την άλλη όμως παραλαμβάνουν πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς και ψάχνουν να βρουν το γιατί. Γεγονός είναι ότι το τοπίο έχει γίνει πολύ σύνθετο και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να παραλάβει κάποιος έναν παραφουσκωμένο λογαριασμό είτε αυτός αφορά στο ρεύμα είτε αυτός αφορά στο φυσικό αέριο.
Ο πρώτος λόγος είναι και ο πιο σοβαρός. Σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης εκκαθαριστικού λογαριασμού. Μια φορά να πέρασε ο αρμόδιος από τον ΔΕΔΔΗΕ και να μην πήρε μέτρηση (γιατί υπήρξε κλειδωμένη πόρτα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο) και ο εκκαθαριστικός λογαριασμός βγαίνει ύστερα από 8 μήνες. Με τα σκαμπανεβάσματα που παρατηρούνται όμως τους τελευταίους μήνες στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος (για μια περίοδο δεν επιδοτούνταν καν οι δευτερεύουσες κατοικίες ή επιδοτούνταν λιγότερο μετά ξεκίνησε η κλιμακωτή επιδότηση κ.ο.κ) ο εκκαθαριστικός λογαριασμός που περιλαμβάνει μέσα χρεώσεις 8 ή 12 μηνών μετατρέπεται σε ένα σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες. Στην πραγματικότητα καθίσταται αδύνατο για τον μέσο καταναλωτή να καταλάβει με ποιο τρόπο έχουν υπολογιστεί οι επιδοτήσεις σε έναν λογαριασμό που μπορεί να αφορά στην περίοδο από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Και μιλάμε για λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ –σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 1000 ευρώ- οι οποίοι βαραίνουν υπέρμετρα τους καταναλωτές.
«Κρυφή βόμβα» στους λογαριασμούς του ρεύματος από τις αρχές του 2022 και μετά –η οποία σκάει με διαφορετικό χρονισμό στους καταναλωτές ανάλογα με το πότε γίνεται η επικαιροποίηση είναι και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, έχει «φουσκώσει» και αυτή η επιβάρυνση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αύξηση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη του 50% σε σχέση με το 2021. Άλλη μια γραμμή λοιπόν που προσθέτει βάρη στον καταναλωτή είναι αυτή που αφορά στα έσοδα υπέρ των δήμων.
Η 3η επιβάρυνση δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί αλλά έρχεται. Οι περισσότεροι καταναλωτές, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Η νέα κλίμακα αναμένεται να νομοθετηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Η επιβάρυνση θα ανέλθει στο 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα. Έτσι, η τελική τιμή της κιλοβατώρας μαζί με όλες τις συμπληρωματικές χρεώσεις, θα ανέβει στα 25-26 λεπτά κάτι που σημαίνει ότι το ρεύμα θα είναι μακράν το ακριβότερο καύσιμο για θέρμανση παρά τις επιδοτήσεις. (εκτός και αν υπάρχει δυνατότητα κλιματιστικών σύγχρονης τεχνολογίας ή αντλιών θερμότητας).
Το 4ο μέτωπο αφορά στον λογαριασμό του φυσικού αερίου. Πριν από έναν χρόνο, με την τιμή του φυσικού αερίου στο… θεό, είχε αποφασιστεί να «παγώσουν» (όχι να χαριστούν) τα τέλη διανομής. Τώρα που δεν είναι ακόμη αυξημένες οι καταναλώσεις, άρχισαν να αναζητούνται οι οφειλές που «πάγωσαν» γι’ αυτό και οι καταναλωτές παραλαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρές οι καταναλώσεις.
Πηγή: fpress.gr