Η χώρα διανύει μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις των τελευταίων ετών μιας και το μείγμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης έχει δημιουργήσει δομικά προβλήματα τόσο στα ελληνικά νοικοκυριά όσο και σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι τα γυμναστήρια – μια επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν πλήγεται πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν από τους κλάδους που χτυπήθηκαν αλύπητα στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, όταν αναγκάστηκαν να κλείσουν και κατόπιν να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους σε βάρος των οικονομικών τους συμφερόντων.
Δεν πέρασε πολύς καιρός και τώρα τα γυμναστήρια βρίσκονται αντιμέτωπα με μια ακόμα σοβαρότατη κρίση που τα «χτυπάει» και δοκιμάζει βάναυση τις οικονομικές τους αντοχές φτάνοντας τους ιδιοκτήτες του κλάδου στο σημείο ακόμα και να βάζουν τέλος… στα κλιματιστικά.
Ο κλάδος στενάζει από τους υπέρογκους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα και δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που εξωθούνται να προσαρμόσουν τις παροχές των γυμναστηρίων τους στις δύσκολες και στενές αυτές συνθήκες πριν βρεθούν στην απόλυτη οικονομική ασφυξία.
Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης κυρίου Αλέξανδρου Αλεξιάδη ο οποίος εκφράζει φοβίες ακόμα και για το ίδιο το υπαρξιακό το μέλλον των επιχειρήσεων του κλάδου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη δραματική οικονομική πραγματικότητα που επηρεάζει αυτή τη στιγμή τον κλάδο.
Ο κ. Αλεξιάδης σημειώνει πως δεν θα είναι λίγοι αυτοί που φέτος θα χρησιμοποιήσουν τα φώτα πάρα πολύ προσεκτικά, ενώ ακόμα περισσότεροι θα είναι αυτοί που δεν θα χρησιμοποιήσουν καθόλου led φωτισμούς. Αποκαλύπτει, μάλιστα, πως πολλοί ιδιοκτήτες γυμναστηρίων έχουν τελειώσει μια και καλή με τα κλιματιστικά, τα οποία είναι ακραία κοστοβόρα, ιδιαιτέρως σε χώρους πάρα πολλών τετραγωνικών!
“Τέλος τα κλιματιστικά”
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο οι λογαριασμοί ρεύματος αποτελούν για τους επιχειρηματίες του κλάδου ως «ένα ενοίκιο ακόμη», ενώ οι αυξήσεις που βλέπουν είναι τρομακτικά μεγάλες.
«Η διαφορά στους λογαριασμούς ξεκινά από 30-40% και μπορεί να φτάνει ακόμη και 80%. Για παράδειγμα στο δικό μου γυμναστήριο κατά μέσο όρο πλήρωνα 1.100 ευρώ, ενώ τώρα 1.750 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι εξαιτίας της κατάστασης, τα παράνομα γυμναστήρια βρίσκουν γόνιμο έδαφος, σφίγγοντας ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στις νόμιμες επιχειρήσεις. «Η παρανομία ζει και βασιλεύει, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος του ΕΦΚΑ, αποτελούν για εμάς τα τρία μεγάλα αγκάθια», τόνισε.
Με κλειστά κλιματιστικά μόνη λύση… η online γυμναστική
Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι είναι αρκετοί εκείνοι που δουλεύουν κάτω από τη «μύτη» του νόμου, εν αντιθέσει με τους επιχειρηματίες που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Συνθήκη η οποία έγινε ευρέως γνωστή, από την εποχή του lockdown. «Είναι αρκετοί εκείνοι που υποκρύπτουν την παροχή και δεν είναι φανεροί. Έχουν, δηλαδή, παράνομους χώρους, χωρίς όμως άδεια λειτουργίας. Επίσης, κάποιοι επαγγέλλονται χωρίς να υπάγονται πουθενά, δηλαδή δουλεύουν στα πάρκα, στα σπίτια, όπου βρουν. Είναι κάτι το οποίο ξεκίνησε ως μόδα από το lockdown όπου τα γυμναστήρια ήταν κλειστά, όμως φαίνεται ότι κάποιοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο Σύλλογος προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντά του.
«Ενημερώνουμε διαρκώς τον κόσμο ότι πρέπει να επιλέγουν τους νόμιμους χώρους, γιατί εκείνοι που δουλεύουν παράνομα το μεταφέρουν από στόμα σε αυτί, από τα social media ακόμη. Έχουμε κρούσει καμπανάκια σε διάφορους, ωστόσο έχουν κρυφτεί», δήλωσε.
Πηγή: newsme.gr