Το 38% των δήμων της χώρας δεν έχουν δηλώσει κάποιον υπάλληλο ως ενεργειακό υπεύθυνο. Συγκεκριμένα 126 σε σύνολο 325 δήμων της χώρας δεν έχουν ορίσει ενεργειακούς υπευθύνους όπως όφειλαν με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, και την εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Ανάμεσα τους τρείς από τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα οι δήμοι Πατρέων, Ηρακλείου και Λαρισαίων δεν έχουν ενημερώσει ακόμα τη σχετική πλατφόρμα για τους ενεργειακούς υπευθύνους.
Δήμοι όμως που δεν έχουν προβεί στη σχετική διαδικασία υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα σε άλλους πρόκειται για τους δήμους: Ηρακλείου Αττικής, Γρεβενών, Λευκάδας, Μουζακίου, Δάφνης – Υμηττού, Λουτρακίου, Μεσολογγίου, Κορυδαλλού, Πύργου, Μυκόνου, Ρόδου, Σαλαμίνας, Τρίπολης, Νέας Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού, Νισύρου, Κατερίνης, Καστοριάς κ.α.
Σημειώνουμε ότι για τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ο υπεύθυνος ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων ορίζεται από τον οικείο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και είναι αρμόδιος και για τα νομικά πρόσωπα του οικείου ΟΤΑ. Για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από τον οικείο συντονιστή.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr πολλές αναπτυξιακές εταιρείες και νομικά πρόσωπα των δήμων έχουν αμελήσει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο, ενώ και η πλειονότητα των σχολικών επιτροπών δεν έχει εφαρμόσει τη σχετική διάταξη.
Για τη δήλωση τόσο του ενεργειακού υπευθύνου όσο και του διοικητικού υπευθύνου (αφορά των ενεργειακό υπεύθυνο των κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες διαφορετικών φορέων του δημοσίου) έχει δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα (https://publicenergysavings.gov.gr/.)
Η aftodioikisi.gr, παρουσιάζει σήμερα το κατάλογο – λίστα με όλους τους δήμους της χώρας που αφορά τον ορισμό ενεργειακού υπευθύνου. Η πρώτη στήλη με τα «ΝΑΙ» και τα «ΟΧΙ» αφορά τον καθορισμού ενεργειακού υπεύθυνου και η δεύτερη στήλη επίσης με τα «ΝΑΙ» και τα «ΟΧΙ» του διοικητικού υπευθύνου.
Δείτε αναλυτικά τη λίστα εδώ
Κίνητρα και Ποινές
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει μέτρα – κίνητρα για την επίτευξη της εξοικονόμησης, όπως ότι δεν θα εντάσσονται στη διαδικασία των προσλήψεων ούτε της κινητικότητας οι υπηρεσίες που δεν θα επιτύχουν τον στόχο της εξοικονόμησης.
Ειδικότερα σε ΕΓΚΥΚΛΙΟ του, το ΥΠΕΣ τόνιζε ότι «η μη άμεση ανταπόκριση των φορέων θα ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό των προσλήψεων έτους 2023 που θα εγκριθεί στο τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα επηρεάσει την έγκριση σχετικών αιτημάτων των φορέων αυτών για τους επόμενους κύκλους κινητικότητας».
Σε συνέχεια της έκδοσης της εγκυκλίου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του διαμήνυσε πως όσοι Δήμοι δεν πετύχουν τον στόχο και αποδειχτούν ενεργειακά σπάταλοι δε θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις! «Δε θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις, δε θα τους δίνω προσωπικό», ήταν η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών.
Υπάρχουν όμως και κίνητρα για τους φορείς που θα πετύχουν τη μείωση ενέργειας κατά 10% σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ – ΦΕΚ Β3424/2-7-2022) των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη ορίζεται ότι στους φορείς του Δημοσίου που εφαρμόζουν, αποτελεσματικά, τα μέτρα – όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ειδική εφαρμογή – δύναται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, να χορηγείται επιβράβευση μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους.
Πηγή: aftodioikisi.gr