Άγνωστος και σοβαρός κίνδυνος για έως και 12 χρόνια μετά από έρπητα ζωστήρα!

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital έδειξε ότι ο έρπης ζωστήρας σχετίζεται με σχεδόν 30% υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο έρπης ζωστήρας ενέχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Sharon Curhan, γιατρός και επιδημιολόγος στο Channing Division of Network Medicine του νοσοκομείου Brigham and Women’s.

“Δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που κινδυνεύουν από αυτήν την επώδυνη και συχνά αναπηρική ασθένεια και τη διαθεσιμότητα ενός αποτελεσματικού εμβολίου, ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για την μείωση του φόρτου του έρπητα ζωστήρα στη δημόσια υγεία και την μείωση του κινδύνου επακόλουθων καρδιαγγειακών επιπλοκών”.

Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο Journal of the American Heart Association.

Ο έρπης ζωστήρας συχνά προκαλεί επώδυνο εξάνθημα και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο κεφάλι ή το σώμα.

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Αφότου ένα άτομο κολλήσει ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει στο σώμα του για το υπόλοιπο της ζωής του. Χρόνια -ακόμη και δεκαετίες- αργότερα, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί ως έρπητας ζωστήρας. Σχεδόν όλα τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν μολυνθεί από τον ιό της ανεμοβλογιάς και ως εκ τούτου διατρέχουν κίνδυνο για έρπητα ζωστήρα.

Η πιο συχνή επιπλοκή από τον έρπητα ζωστήρα είναι η μεθερπητική νευραλγία.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις νευρικές ίνες και το δέρμα, προκαλώντας “καυστικό” πόνο που διαρκεί πολύ μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος και των φουσκαλών του έρπητα ζωστήρα. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η επανενεργοποίηση του ιού μπορεί να έχει ακόμη πιο μακροχρόνιες παρενέργειες.

έρπης ζωστήρας

Ο ιός μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου και της στεφανιαίας νόσου.

Ο ιός έχει ανιχνευθεί σε μεγάλα και μικρά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία συν τω χρόνω μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή καθώς και χρόνιες αγγειακές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος των αιμοφόρων αγγείων, περιορισμένης ροής αίματος και καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως εγκεφαλικό και έμφραγμα.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη ακολούθησε τρεις μεγάλες επιμέρους διαρκείς έρευνες στις ΗΠΑ με περισσότερες από 200.000 γυναίκες και άνδρες. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας νόσου. Η ομάδα συνέλεξε πληροφορίες για τον έρπητα ζωστήρα, τυχόν εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαία νόσο, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια που συλλέγονταν κάθε δύο χρόνια και επιβεβαίωσαν τις διαγνώσεις με ανασκόπηση των ιατρικών φακέλων. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για έως και 16 χρόνια και αξιολόγησε εάν όσοι είχαν αναπτύξει έρπητα ζωστήρα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό ή στεφανιαία νόσο χρόνια μετά το επεισόδιο του έρπητα ζωστήρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν εμφανίσει προηγουμένως έρπητα ζωστήρα διέτρεχαν 30% υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν έρπητα ζωστήρα. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να παραμείνει για 12 χρόνια ή περισσότερο μετά από έρπητα ζωστήρα.

έρπης ζωστήρας

Περιορισμοί της μελέτης

Λόγω του χρόνου, μεγάλο μέρος της μελέτης πραγματοποιήθηκε την περίοδο πριν τα εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα γίνουν ευρέως διαθέσιμα.

Ακόμη και μετά την εισαγωγή τους, τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν γενικά χαμηλά. Εξαιτίας αυτών των περιορισμών, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν εάν ο εμβολιασμός μπορεί να επηρεάσει τη συσχέτιση του έρπητα ζωστήρα με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για ένα μείζον καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Καθώς ολοένα και περισσότεροι κάνουν πλέον το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν εάν ο εμβολιασμός επηρεάζει τη σχέση του έρπητα ζωστήρα και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η δρ. Curhan προσθέτει: “Αυτήν τη στιγμή συλλέγουμε πληροφορίες εμβολιασμού μεταξύ των συμμετεχόντων μας και ελπίζουμε να διεξάγουμε αυτές τις μελέτες στο μέλλον”.

Πηγή: https://www.brighamandwomens.org

Πηγή: iatropedia.gr