Απάντηση σε ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί τους περισσότερους οδηγούς έρχεται να δώσει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ξεκαθαρίζοντας αν είναι νόμιμο ή παράνομο να περάσει κανείς όταν στον φωτεινό σηματοδότη έχει ανάψει το πορτοκαλί.
Μολονότι οι φωτεινοί σηματοδότες αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο για την… ειρηνική συνύπαρξή μας στον δρόμο, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες που μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνουν τη διαφορά.
Αυτό που συνήθως συγχέουμε οι περισσότεροι είναι το τι ακριβώς προβλέπεται για το περίφημο «πορτοκαλί» το οποίο ως γνωστόν προηγείται του κόκκινου και ο βασικός τους ρόλος είναι μας προειδοποιήσει για την αναπόφευκτη ανάσχεση της κυκλοφορίας και την επιβεβλημένη ακινητοποίηση του οχήματος.
Ενώ, λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε για ποιον ακριβώς λόγο η μετάβαση από το πράσινο στο κόκκινο γίνεται με τη συμβολή του «πορτοκαλί», ελάχιστοι γνωρίζουν και μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά αν κάποιος οφείλει να ακινητοποιεί ή όχι το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του εκείνη τη στιγμή.
Η απάντηση έρχεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος αναφέρει ότι στο κίτρινο-σταθερό φως κυκλικής μορφής, ο οδηγός υποχρεούται να σταματήσει πριν από τη διάβαση ή αν δεν υπάρχει διάβαση σε «αρκετή» απόσταση από τον σηματοδότη, ώστε η σηματοδότηση να είναι σε αυτόν ορατή.
Σε αντίθεση, βέβαια, με τον ερυθρό σηματοδότη, στον κίτρινο ή αν προτιμάτε τον πορτοκαλί, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει ότι στην περίπτωση που ο οδηγός κρίνει ότι δεν μπορεί να ακινητοποιήσει με ασφάλεια το όχημά του, όντας πολύ κοντά σε αυτόν, μπορεί να συνεχίσει την πορεία του.
Σε αυτό το σημείο είναι κρίσιμο να αναφέρουμε τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε μπροστά σε ένα διπλό κίτρινο ή πορτοκαλί φως το οποίο πάλλεται-αναβοσβήνει. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να μειώσει την ταχύτητας του οχήματος και να κινηθεί με ιδιαίτερη προσοχή, παραχωρώντας προτεραιότητα τόσο στους πεζούς όσο και στα οχήματα με τα οποία διασταυρώνεται.
Ας δούμε τώρα ποιο είναι το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται αν κανείς παραβιάσει κάποια σχετική με το πορτοκαλί φανάρι διατάξεις. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι σε αυτήν την περίπτωση ιδιαίτερα ελαστικός, καθώς ο παραβάτης θα κληθεί να πληρώσει μόλις 80 ευρώ ενώ δεν κινδυνεύει με αφαίρεση της άδειας οδήγησης.
Πηγή: carandmotor.gr