Τεράστιο πρόβλημα στα Φαρμακεία – Ποια φάρμακα «τελείωσαν»

Φαρμακεία: Χαμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία της χώρας με βασικότατα φάρμακα να παρουσιάζουν έλλειψη…

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα που έρχονται από τα φαρμακεία στην Ελλάδα μετά από σοβαρές καταγγελίες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τριδημίας (γρίπης, κορονοϊού, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV) και της μεγάλης έξαρσης όλων των αναπνευστικών ιώσεων, στα φαρμακεία παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα.

Δείτε αναλυτικά…

Ποια φάρμακα… απουσιάζουν από τα φαρμακεία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής Mega Σαββατοκύριακο, καταναλωτές και φαρμακοποιοί, αναφέρουν ότι οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά και η αιτία δεν είναι μόνο η αυξημένη ζήτηση κάποιων προϊόντων.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως σημαντικό ρόλο στην απουσία σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων παίζουν και οι παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ειδικά σε κάποια προϊόντα που η τιμή του εξωτερικού είναι πιο συμφέρουσα από την ελληνική αγορά.

Οι δηλώσεις του διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ανέφερε σχετικά στο «MEGA Σαββατοκύριακο»:

«Υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα παιδιά -και στην Ευρώπη-, είναι μία δύσκολη κατάσταση».

Για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, σημείωσε: «Έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλες ελλείψεις, ιδιαίτερα σε αντιικά φάρμακα. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να το δει».

Στα αίτια της έλλειψης των φαρμάκων ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής ανέφερε το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών και επεξήγησε ότι λόγω ότι τα φάρμακα είναι πολύ φθηνότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, κάποιοι ευνοούνται να κάνουν εξαγωγές.

«Υπάρχει ειδική νομοθεσία που επιβάλλει πρώτα να καλύπτεται πρώτα η αγορά της Ελλάδας και μετά να γίνονται εξαγωγές», τόνισε ο κ. Μπουλμπασάκος και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να δράσει άμεσα.

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης διευκρίνισε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Παραδοσιακά ο μήνας Νοέμβριος είναι ο μήνας που γίνεται το εμβόλιο της γρίπης, όμως μπορούμε να το κάνουμε ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι όμως φρόνιμο να το κάνουμε την στιγμή που νοσούμε από μία ιογενή λοίμωξη».

Καταλήγοντας ο γιατρός ανέφερε ότι φέτος παρατηρήθηκε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και για τον κορονοϊό και για την γρίπη στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Δημοσκόπηση: Τι ζητούν οι πολίτες από τα Φαρμακεία

Η δημοσκόπηση αναφέρει ότι είναι καθολική η επιθυμία των πολιτών, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 80% έως 90%, για τη διενέργεια έξι υπηρεσιών από τα φαρμακεία.

Ποιες είναι:

  • Παροχή πρώτων βοηθειών (σε εγκαύματα ή τραύματα) σε ποσοστό 90%.
  • Έλεγχος για αλλεργίες, αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα στην περίπτωση χορήγησης νέου φαρμάκου σε ποσοστό 87%.
  • Ενημέρωση για τα Εθνικά Προγράμματα Εξετάσεων σε ποσοστό 86%.
  • Διεξαγωγή και άλλων γρήγορων τεστ όπως για τον ιό της γρίπης (εκτός του κορονοϊού) σε ποσοστό 84%.
  • Διενέργεια εμβολιασμού των ενηλίκων με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια σε ποσοστό 82%.
  • Έλεγχος αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του φαρμάκου στην περίπτωση της εκ νέου χορήγησής του σε ποσοστό 80%.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι καταγράφηκε η σαφέστατη επιθυμία τριών στα τέσσερα ατόμων άνω των 25 ετών για την ανάπτυξη τεσσάρων ακόμη υπηρεσιών. Αυτές είναι: Η αντιμετώπιση απλών προβλημάτων υγείας μέσω της βοήθειας του φαρμακοποιού σε ποσοστό 78%, η ενεσοθεραπεία (π.χ. αναλγητικές ενέσεις) σε ποσοστό 76%, η ανίχνευση χρόνιων νόσων σε ποσοστό 76% καθώς και η παροχή συμβουλών για θέματα υγείας στο 73% του ερωτηθέντος δείγματος.

Επιπλέον, 6 στα 10 άτομα επιθυμούν τα εμβόλια για τον κορονοϊό να πραγματοποιούνται εντός των φαρμακείων, πρακτική που έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η επιθυμία για την ανάπτυξη υπηρεσιών για τον έλεγχο του βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος με σύμμαχο το φαρμακοποιό κυμαίνεται στο 46%.

Τέλος, το 70% των πολιτών επιζητά την ύπαρξη ενός ειδικού- χωριστού χώρου εντός των φαρμακείων όπου θα διενεργούνται οι υπηρεσίες ΠΦΥ, ενώ το 54% των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη αποζημίωσης/ αμοιβής για τις υπηρεσίες που θα του παρέχονται.

Συμφωνούν οι φαρμακοποιοί για παροχή υπηρεσιών στους πολίτες

Το… σώμα των φαρμακοποιών δήλωσε καθολική επιθυμία για την ανάπτυξη παροχής υπηρεσιών που αφορούν τη χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων (100%) και την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων υγείας (100%).

Για τέσσερις ακόμη υπηρεσίες τα ποσοστά επιθυμίας των φαρμακοποιών για την παροχή τους είναι ιδιαιτέρως υψηλά και κυμαίνονται από 77% έως 89%.

Συγκεκριμένα:

  • Με την παροχή πρώτων βοηθειών συμφώνησε το 89% των φαρμακοποιών.
  • Με την ενημέρωση για τα Εθνικά Προγράμματα Εξετάσεων συμφώνησε το 86%.
  • Για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για χρόνιες νόσους είπε ναι το 78%.
  • Με τη διακοπή του καπνίσματος συναινεί το 77%.

Καταγράφηκε η σαφέστατη επιθυμία των φαρμακοποιών να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με το εμβολιαστικό ιστορικό (72%), τον έλεγχο βάρους και τον εμβολιασμό (70%).

Υψηλά είναι και τα ποσοστά επιθυμίας παροχής των υπόλοιπων τριών υπηρεσιών, όπως η εκτίμηση κινδύνου για χρόνιες νόσους (67%), η διενέργεια και άλλων διαγνωστικών τεστ (64%) και ο έλεγχος ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των φαρμάκων (64%). Αξίζει να σημειωθεί πως το 76% των φαρμακοποιών θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη ειδικού-χωριστού χώρου στα φαρμακεία όπου θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, όπως αυτές που διερευνήθηκαν.

Τέλος, όσον αφορά την αποζημίωση αυτών των υπηρεσιών, το 85% των φαρμακοποιών δήλωσε πως μπορεί να προκύψει είτε από το κράτος είτε από ένα μεικτό σύστημα αποζημίωσης με τη συμμετοχή κράτους-πολίτη-ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Πάντως, είναι κοινή στάση και πεποίθηση του κλάδου πως κανείς φαρμακοποιός δεν χρεώνει πολίτη για παροχή πρώτων βοηθειών ή για εμβολιασμό.

Στόχος του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση και την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε φαρμακοποιούς και πολίτες, να επικοινωνηθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε από κοινού όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να ανοίξουν το διάλογο για την αξιοποίηση των νέων αναγκών της κοινωνίας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πηγή: newsme.gr