Ένα ακόμα επίδομα το οποίο ενδέχεται να αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας είναι στα σκαριά σύμφωνα με τα όσα είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου στην ομιλία της στη Βουλή. Ας δούμε αναλυτικά σε ποια σημεία στάθηκε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η κ. Μιχαηλίδου μιλώντας στην Εθνική Αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και αναφέρθηκε εκτενώς σε πρωτοβουλίες που αναμένεται να υλοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο της.
Επίδομα αναδοχής: Η αναφορά της Μιχαηλίδου
Ανάμεσα σε όσα είπε η κ. Μιχαηλίδου ξεχωρίζουμε, μεταξύ άλλων, τα όσα σημείωσε για την παιδική προστασία και το νέο σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών.
Μάλιστα η κ. Μιχαηλίδου στάθηκε στην προοπτική θέσπισης επιδόματος αναδοχής, εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του και τα ποσά στα οποία θα κινείται. Επιπλέον έκανε αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην προσχολική αγωγή και στις πολιτικές που η κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει, αλλά και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση ατόμων με αναπηρία.
Επιπλέον, έκανε έναν απολογισμό των δράσεων της κυβέρνησης, μίλησε για τα πεπραγμένα του υπουργείο τα τελευταία τριάμιση χρόνια, εξήγησε τις προθέσεις αναφορικά με τις πολιτικές ενίσχυσης της αποιδρυματοποίησης και επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείο να προωθήσει πολιτικές που έχουν στόχο την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης, αλλά και την προστασία και την θωράκισης των κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς φραγές και διακρίσεις.
Τι είπε για την παιδική προστασία και το επίδομα αναδοχής
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την παιδική προστασία η κ. Μιχαηλίδου, έκανε λόγο για:
Το νέο σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών, χάρη στο οποίο για πρώτη φορά καταγράφηκε ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές και από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα, από τα 2400 παιδιά, τα 1100 βρίσκονται πλέον σε ανάδοχες ή θετές οικογένειες.
Τη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής ύψους από 325 ευρώ έως 1200 ευρώ στις περιπτώσεις παιδιών που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας.
Τη θεσμοθέτηση του προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά με αναπηρίες άνω του 67%, προϋπολογισμού 6,8 εκ. ευρώ.
Την δημιουργία Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, που αφορά 360 περίπου έφηβες και έφηβους άνω των 15 ετών που σήμερα ζουν σε ιδρύματα.
Την θέσπιση κανόνων στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας.
Τι είπε για την προσχολική αγωγή
Όσον αφορά την προσχολική αγωγή, σύμφωνα με την Υφυπουργό, η Κυβέρνηση, τριπλασιάζει τις θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς από 25.000 σε 75.000, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων για βρέφη έως 2,5 ετών, σε βρεφικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Ενώ με το πρόγραμμα «Κυψέλη» για πρώτη φορά δρομολογείται μια εκ βάθρων αναδιάταξη του προγράμματος της προσχολικής αγωγής που διαρθρώθηκε με γνώμονα την ισορροπημένη ανάπτυξη βρεφών και νηπίων.
Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις οι οποίες ενισχύουν την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, η Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού η πιλοτική εφαρμογή της οποίας χρηματοδοτείται με 42 εκ. ευρώ από το ΤΑΑ, την Κάρτα Αναπηρίας, την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ, τα έργα προσβασιμότητας προϋπολογισμού 19,4 εκ. ευρώ, το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης, προϋπολογισμού 9,4 εκ. ευρώ που αφορά 200 ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 3.000 άτομα με αναπηρία, το οποίο ξεκινάει άμεσα με φορέα υλοποίηση την ΔΥΠΑ. Επιπλέον η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των συμμετεχόντων στα ΚΔΑΠ αλλά και στο διπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης,.
“Σκοπός η καταπολέμηση της φτώχειας”
Τέλος όπως υποστήριξε η Δόμνα Μιχαηλίδου, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η κυβέρνηση τριπλασίασε το ύψος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (από 267 σε 816 εκ ευρώ) που φέτος θα δοθεί σε 2,3 εκ. ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ το 2020 το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία θεσμοθετήθηκε ως μόνιμη δημόσια πολιτική και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και προκηρύσσεται ανά διετία με προϋπολογισμό 10εκ. ευρώ. . Επιπλέον, αυξήθηκαν κατά 15% τα σχολικά γεύματα.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι: “Στις γραμμές του προϋπολογισμού αποτυπώνονται οι πολιτικές μας προτεραιότητες οι οποίες οφείλουν να σταθμίζονται από τις αντοχές της οικονομίας και από τη δυναμική ενός σύνθετου παρόντος. Τρεισήμισι χρόνια τώρα αποδεικνύουμε με πράξεις ότι η κοινωνική πολιτική είναι εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο των πολιτών και από την ευημερία και την πρόοδο του κάθε πολίτη, εξαρτάται και η ίδια η κοινωνική ευημερία. Γιατί ο μεγαλύτερος πλούτος μιας χώρας είναι οι άνθρωποί της. Και γι΄αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά. Για να θωρακίζουμε με ενεργητικές πολιτικές, το Κοινωνικό Κράτος, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».
Επίδομα ακρίβειας: Άνοιξε η πλατφόρμα
Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα ακρίβειας 250 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους, όπως ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ.
Αφορά, όπως τονίζεται, σε άτομα που έχουν συμπληρώσει 12 έως 24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν την οικογενειακή τους κατάσταση, καθώς υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια ενώ παράλληλα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το iban τους.
Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:
– Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30/11/2022.
– Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του επιδόματος παιδιού.
– Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Όλη η διαδικασία:
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης έχει ως εξής:
– Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous, ως εξής:
- Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση.
- Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων, μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ).
- Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών.
Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ ως εξής:
– Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 0, 1: Έως Πέμπτη 15/12 και ώρα 23:59.
– Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 2, 3, 4, 5: Παρασκευή 16/12 (ώρα 00:00 έως 23:59).
– Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 6, 7, 8, 9: Σάββατο 17/12 (ώρα 00:00 έως 23:59).
– Όλα τα ΑΦΜ: Κυριακή 18/12 και ώρα 00:00 έως Δευτέρα 19/12 και ώρα 07:00.
Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι ήταν μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30/11/2022 μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών και δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ.
Πηγή: newsme.gr