Κινητό τηλέφωνο και οδήγηση – Πόσο είναι το πρόστιμο; Πότε επιτρέπεται;

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη συνήθεια που την κάνουν οι περισσότεροι. Ο νόμος όμως δεν αστειεύεται όσον αφορά στη χρήση του κινητού τηλέφωνου κατά την οδήγηση.

Σύμφωνα με έρευνες, η πλειονότητα των οδηγών έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μια φορά το κινητό τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης. Πολλοί, δεν διστάζουν να στείλουν ακόμη και SMS ή να σερφάρουν στο internet, το οποίο είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία την Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι τις αρχές του έτους, βεβαιώνονταν πάνω από 300 παραβάσεις, μόνο στην Αττική για τη χρήση του κινητού. Τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί άρδην.

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το να έχεις το κινητό τηλέφωνο στα χέρια ενώ οδηγείς είναι μια πολύ επικίνδυνη παράβαση και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται διοικητική κύρωση αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και επιπλέον, διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

kinito

Σε περίπτωση, μάλιστα, υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Τι ισχύει με το Bluetooth και τα hands free; 

Όπως ορίζει ο ΚΟΚ, η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης επιτρέπεται μόνο όταν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ασύρματο Bluetooth. Αντιθέτως, δεν επιτρέπεται η χρήση του κινητού συνδυάζοντάς το με ενσύρματα ακουστικά τύπου hands free.

Η «ποινικοποίηση» των ενσύρματων ακουστικών έγκειται στις αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος σε περίπτωση που μπλεχτούν τα καλώδια, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη διαδικασία οδήγησης του ανθρώπου που κρατάει το τιμόνι.

Πηγή: gocar.gr