Μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ θα μπορούν να κερδίσουν από το νέο έτος οι φορολογούμενοι, οι οποίοι όλο το 2022 πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών σε επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής.
Κερδισμένοι θα βγουν από το νέο έτος οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έκαναν ηλεκτρονικές πληρωμές σε επαγγελματίες κλάδων που είναι σε όλους γνωστό ότι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, ορισμένοι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ θα δουν μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ κάτι που ανταποδοτικά φαίνεται να συμφέρει.
Το μέτρο αυτό έχει σχεδιαστεί να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023 και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα αφαιρείται το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών συγκεκριμένων δαπανών.
Για να γίνει πιο κατανοητό να εξηγήσουμε πως το φορολογητέο εισόδημα μπορεί να μειωθεί έως και κατά 5.000 ευρώ, με την βασική προϋπόθεση ότι έχουν γίνει ηλεκτρονικές δαπάνες 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων που ακολουθούν στη συνέχεια του άρθρου.
Για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου και τη διατήρηση του αφορολόγητου στα παραπάνω ποσά, ο φορολογούμενος υποχρεούται να πραγματοποιήσει δαπάνες με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, των οποίων το ποσό θα φτάνει το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός του και μέχρι τα 20.000 ευρώ.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα άνω του 30% ή των 20.000 ευρώ, αλλά ότι αρκεί το ποσό αυτό για να διατηρήσει το αφορολόγητο.
Ωστόσο, εάν οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα δεν φτάσουν στο 30%, υποχρεούται να καταβάλει ως πρόστιμο το 22% του ποσού της διαφοράς που του μένει μέχρι τη συμπλήρωση του 30%.
Ωστόσο, για να φτάσει κάποιος φορολογούμενος τη μέγιστη μείωση φόρου, στα 2.200 ευρώ, θα πρέπει να έχει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, όπου και εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44%. Επίσης, θα πρέπει να έχει πληρώσει πιο τσιμπημένες ορισμένες υπηρεσίες που πραγματοποιούνται χέρι με χέρι χωρίς την απόδοση του ΦΠΑ.
Εφορία: Οι κλάδοι που φοροδιαφεύγουν
Οι κλάδοι στους οποίους οι ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών μετρούν για τη μείωση φόρου είναι: κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ, σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Εφορία: Συντελεστές φορολογίας
- Τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγροτικές εργασίες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος.
- Για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος οι συντελεστές είναι, 22%, 28% και 36%, ενώ για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 44%.
- Επομένως, ανάλογα με το εισόδημα και τον συντελεστή φορολογίας θα υπολογιστεί η έκπτωση φόρου.
Παράδειγμα:
- Για φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί έκπτωση φόρου 450 ευρώ.
- Για φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ η έκπτωση φόρου φτάνει τα 1.400 ευρώ.
- Για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου και τη διατήρηση του αφορολόγητου, ο φορολογούμενος υποχρεούται να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές, των οποίων το ποσό θα φτάνει το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός του και μέχρι τα 20.000 ευρώ.
- Ωστόσο, εάν οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν φτάσουν στο 30%, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει ως πρόστιμο το 22% του ποσού της διαφοράς που του μένει μέχρι τη συμπλήρωση του 30%.
Εφορία: Εξαιρέσεις
Στο μέτρο αυτό υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις:
- οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω,
- άτομα με αναπηρία άνω του 80%,
- όσοι υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία,
- φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,
- φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
- φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών),
- διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα,
- φυλακισμένοι.
Εφορία: Διαθέσιμη σε Google Play Store και AppStore η εφαρμογή της ΑΑΔΕ
Τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους θα έχουν πλέον οι πολίτες με την εφαρμογή Appodixi. Το app είναι πλέον διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό iOS).
Ο καταναλωτής, αφού κατεβάσει την εφαρμογή, θα σκανάρει το QR code της απόδειξης και τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.
Εφορία: Παρατάσεις πληρωμής φόρων και ρυθμίσεων χρεών
Μαζικές παρατάσεις καταληκτικών προθεσμιών ρυθμίσεων χρεών, πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα τα συναρμόδια υπουργεία.
Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 36 και των 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022, αντί της 31ης Ιανουαρίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, να συντάξουν τα σχετικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Επίσης, παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία «Ελπίς» δόθηκε παράταση σε φορολογουμένους και επιχειρήσεις που κατοικούν ή εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων, οι οποίες επλήγησαν, να υποβάλουν έως τις 4 Φεβρουαρίου τις δηλώσεις ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων και εισφοράς αλληλεγγύης.
Παράλληλα, αποφασίστηκε παράταση πληρωμής έως 4 Φεβρουαρίου όλων των ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου 2021, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών.
Πηγή: newsme.gr