Επίδομα: Νέο πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» με επιδότηση ύψους 400 ευρώ για όλους προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.
Το πρόγραμμα κατάρτισης αφορά 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και ανέργους άνω των 18 ετών οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, social media marketing, και οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέσω taxisnet στο voucher.gov.gr
Επίδομα 400 ευρώ για κατάρτιση δύο μηνών σε τομείς ψηφιακής τεχνολογίας, μάρκετινγκ ηλεκτρονικών καταστημάτων κ.ά. θα πάρουν 150.000 εργαζόμενοι και άνεργοι του ιδιωτικού τομέα μέσα από το νέο πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» του υπουργείου Εργασίας.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν μισθωτοί και άνεργοι του ιδιωτικού τομέα από όλους τους κλάδους της οικονομίας ηλικίας άνω των 18 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Επίδομα: Σούπερ πρόγραμμα
Η αίτηση υποβάλλεται με κωδικούς TAXISnet μέσω της σελίδας voucher.gov.gr και εγκρίνεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Στους φορείς κατάρτισης συγκαταλέγονται και τα Κέντρα Επιμόρφωσης των Πανεπιστημίων.
Οι επιλογές κατάρτισης περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop μέχρι data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.
Με την έγκριση της αίτησής τους και την επιλογή του φορέα κατάρτισης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά όπως ταυτότητα, αντίγραφο τίτλου σπουδών (τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου), υπεύθυνη δήλωση ότι δεν παρακολουθούν άλλο πρόγραμμα, πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας (αν το απαιτεί το πρόγραμμα).
Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων ανά πρόγραμμα.
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών με 12 ώρες διά ζώσης εκπαίδευση, 48 ώρες εξ αποστάσεως και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ημερήσια διάρκεια της εκπαίδευσης είναι ως 4 ώρες, ώστε η κατάρτιση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών.
Με τη λήξη του προγράμματος και αφού πετύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης που θα ακολουθήσουν, οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ, διαφορετικά θα πάρουν το 70%, δηλαδή 280 ευρώ.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 155 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και θα διατεθεί συνολικά 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων και εργαζομένων σε ανάλογα προγράμματα.
Επίδομα: Με βάση το ΑΦΜ οι αιτήσεις – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για market pass, το επίδομα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα καθημερινά ψώνια σε σουπερμάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η διαδικασία θα είναι εφάμιλλη του fuel pass, ενώ και το market pass θα δοθεί με την μορφή ηλεκτρονικής κάρτας ή θα πιστωθεί σε λογαριασμούς τράπεζας για όσους δεν διαθέτουν smartphone.
Σημειώνεται πως το επίδομα market pass ξεκινά από τα 22 ευρώ κάθε μήνα. Θα καταβάλλεται στην αρχή του μήνα, ενώ θα διαρκέσει συνολικά 6 μήνες. Οι αιτήσεις στο gov.gr θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα «ανοίγουν» σταδιακά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των πολιτών.
Οι αιτήσεις στο gov.gr
Το Market Pass θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2023 και θα έχει διάρκεια 6 μήνες. Πρόκειται για ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών, που θα δίνεται είτε μέσω ψηφιακής κάρτας αγορών στα κινητά, είτε θα κατατίθεται μειωμένη στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής η αίτηση θα γίνεται σύμφωνα με τον λήγοντα αριθμό στα ΑΦΜ, δηλαδή δεν θα ανοίξει για όλους ταυτόχρονα, καθώς το μέτρο αφορά σε περίπου 8,5 εκατ. πολίτες.
Η αίτηση θα γίνεται στο vouchers.gov.gr για κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) θα μπαίνει στην πλατφόρμα στο gov.gr με τους κωδικούς taxisnet και θα επιλέγει είτε την έκδοση της ψηφιακής κάρτας είτε την καταβολή του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό.
Επίδομα: Στη συνέχεια θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα εξής τρία στοιχεία
Διεύθυνση email
Αριθμό κινητού τηλεφώνου
Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (αν θέλει να του κατατεθούν τα χρήματα στην τράπεζα)
H πρώτη πληρωμή για το Market Pass
Τα πρώτα ποσά θα πιστωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια τα ποσά θα καταβάλλονται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.
Στη λήψη του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, ο δικαιούχος λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου και η άλλη τέλη Μαΐου και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.
Τα καταστήματα που χρησιμοποιείται το Market Pass
Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
σουπερμάρκετ,
φούρνοι,
μινι-μάρκετ,
οπωροπωλεία,
κρεοπωλεία,
ιχθυοπωλεία,
γαλακτοπωλεία
και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.
Την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα αναμένεται να καταβάλλονται τα χρήματα για το Market Pass.
Τον Φεβρουάριο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Market Pass. Από το τέλος του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023.
Όπως ανακοινώθηκε και ψηφίστηκε με σχετική τροπολογία, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).
Οι βασικές παράμετροι
Η ενίσχυση αφορά περίπου 8,5 εκατ. πολίτες και δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Παραδείγματα για μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης:
Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.
Δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης
πΗΓΉ: newsme.gr