ΑΑΔΕ: Βόμβα! Με τη βοήθεια της Google μας χρεώνει χιλιάδες ευρώ!

Στο στόχαστρο βάζει η ΑΑΔΕ και τις πισίνες προκειμένου να βάλει έσοδα στα ταμεία της από βαρύτατα πρόστιμα και φόρους.

Μέσω της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της Google Maps αλλά και του κτηματολογίου και του Ε9 η εφορία έχει τη δυνατότητα κατόπιν να διασταυρώσει τις παραβάσεις και να απαιτήσει την πληρωμή φόρων και προστίμων που αναλογούν έως και 10 χρόνια πριν.

Με συνταγή αλά γαλλικά, η ελληνική φορολογική διοίκηση αναζητεί τις αδήλωτες πισίνες.

Σύμφωνα με στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, μέσω των νέων τεχνολογιών είναι εφικτό να εντοπιστούν οι πισίνες ανά την επικράτεια, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές είναι δηλωμένες και ποιες όχι.

ΑΑΔΕ: Ενέργειες για αδήλωτες πισίνες

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα του, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων, που θα φτάσουν έως και δέκα έτη πίσω.

Συγκεκριμένα, θα γίνει επαναϋπολογισμός του ΕΝΦΙΑ (ενδεχομένως και προγενέστερων φόρων στα ακίνητα, όπως το ΕΤΗΔΕ και ο ΦΜΑΠ), του φόρου εισοδήματος, καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Η διαδικασία είναι σύνθετη, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, και για να φθάσουμε στην αποκάλυψή τους θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 (στη στήλη 9, κωδ. 11 δηλώνονται οι πισίνες), ενώ σε ορισμένες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν και τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 και αφού προηγουμένως οι Αρχές ολοκληρώσουν τους ελέγχους και τις απαιτούμενες διασταυρώσεις. Αμέσως μετά, θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις και θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που θα προκύψει.

ΑΑΔΕ: Σημειώνεται ότι η ιδέα και η τεχνογνωσία αποκτήθηκε από τις γαλλικές φορολογικές Αρχές

, οι οποίες εντόπισαν περισσότερες από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και άρχισαν να επιβάλλουν πρόστιμα στους κατόχους τους.

Τα έσοδα που έχουν φέρει τα πρόστιμα στα ταμεία του γαλλικού κράτους ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιστότοπος δεδομένων και στατιστικών Statista αναφέρει πως το 2020 υπήρχαν στη Γαλλία πάνω από 3,2 εκατ. ιδιωτικές πισίνες, καθώς οι πωλήσεις στο είδος είχαν αυξηθεί θεαματικά πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Στη διάρκεια της πανδημίας, όμως, και δεδομένου ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τους και αναζητούν καλύτερο περιβάλλον, οι πωλήσεις σημείωσαν περαιτέρω αύξηση.

Σε δεύτερη φάση, οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να επεκτείνουν τους ελέγχους για την αποκάλυψη παρανομιών στα ακίνητα.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν πέργκολες ή βοηθητικοί χώροι που δεν έχουν δηλωθεί, ακόμα και για κτίσματα τα οποία είναι παράνομα, δηλαδή χωρίς οικοδομική άδεια.

ΑΑΔΕ: Εισάγονται δύο νέοι τύπου Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού

Τις τεχνικές προδιαγραφές για δύο νέους τύπους Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) καθορίζει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Πρόκειται για τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό Άθροισης και Σήμανσης γενικού τύπου (ΦΗΜΑΣ), και τον ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου:

1. Ο ΦΗΜΑΣ παρέχει στους χρήστες νέες δυνατότητες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ακρίβεια των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, διασυνδέεται με POS για να διαβιβάζει τις συναλλαγές πληρωμών με κάρτα, και αναβαθμίζεται χωρίς επιτόπια επίσκεψη τεχνικού.

2. Ο ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου προορίζεται για επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν τραπέζια. Έχει επιπλέον προδιαγραφές ασφαλείας και καταγράφει τη διαδικασία της συναλλαγής, από την έκδοση δελτίων παραγγελίας μέχρι την έκδοση της τελικής νόμιμης απόδειξης και την πληρωμή.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, εντός του 2023, οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με σύγχρονους ΦΗΜ που είναι κατάλληλοι για τις συναλλαγές λιανικής που πραγματοποιούν.

Το ειδικότερο χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των ΦΗΜ θα καθοριστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς.

Οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ΦΗΜ και POS

Με δεύτερη απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που προέκυψαν από τη σχετική διαβούλευση και τις δοκιμές υλοποίησης από τους κατασκευαστές, επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ΦΗΜ και EFT/POS τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών, όπως καθορίστηκαν με την Α.1098/13-7-2022 και ισχύουν από 1.1.2023.

Τα κύρια σημεία της επικαιροποίησης είναι η βελτίωση της κρυπτογράφησης στην επικοινωνία μεταξύ των δύο συσκευών και ο τρόπος χειρισμού των πιθανών βλαβών είτε στον ΦΗΜ είτε στην υποδομή σύνδεσης των δύο συσκευών.

Η διασύνδεση των ΦΗΜ με τα EFT/POS αποσκοπεί στη διευκόλυνση διενέργειας συναλλαγών με κάρτες πληρωμών με ταυτόχρονη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων από την έκδοση αποδείξεων λιανικής μέσω ΦΗΜ.

Η ΑΑΔΕ παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους φορείς, ώστε οι προδιαγραφές διασύνδεσης ΦΗΜ και POS να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν και οι επιχειρήσεις να διασυνδέσουν τους ΦΗΜ με τα POS που διαθέτουν έγκαιρα, σύμφωνα και με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πώς θα λειτουργήσουν οι ψηφιακές εφαρμογές για το κλείσιμο του έτους

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εφαρμογών της κατά το κλείσιμο του έτους δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Τη λειτουργία των ψηφιακών εφαρμογών ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών για το κλείσιμο του έτους, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα:

-Η ψηφιακή εφαρμογή «my Property», για την υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεάς και Γονικής Παροχής, θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2022 και ώρα 23:00 (Ημερομηνία ανοίγματος 2/1/2023).

-Η ψηφιακή εφαρμογή του Περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2014 έως και 2022, θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2022 και ώρα 23:00 (Ημερομηνία ανοίγματος 5/1/2023).

-Η ψηφιακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικών ετών 2015 έως και 2021, θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2022 και ώρα 23:00 (Ημερομηνία ανοίγματος 10/1/2023).

-Η ψηφιακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φόρου Πλοίων Α’ κατηγορίας, θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2022 και ώρα 23:00 (Ημερομηνία ανοίγματος 3/1/2023).

-Η ψηφιακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εισφοράς συναλλάγματος ν. 4111/2013, θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2022 και ώρα 23:00 (Ημερομηνία ανοίγματος 3/1/2023).

-Η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων, ΦΑΠ (2010- 2013), Παρακρατούμενων και Λοιπών Φόρων μέσω myAADE, δεν θα διακοπεί και θα είναι διαθέσιμη την 1/1/2023.

– Η ψηφιακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και των αμοιβών από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2021 (σύμφωνα με την Α. 1035/2021), θα κλείσει οριστικά στις 31/12/2022 και ώρα 23:00.

-Η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών με τη χρήση καρτών και συστήματος IRIS, μέσω myAADE, θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2022 και ώρα 23:00 (Ημερομηνία ανοίγματος 2/1/2023).

-Η ψηφιακή εφαρμογή για την έκδοση Πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ 2023, καθώς επίσης και των αποδεικτικών καταβολής θα είναι διαθέσιμη την 1/1/2023.

Πηγή: newsme.gr