Στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων η οικία μας αποτελεί συνώνυμο της ασφάλειας και της θαλπωρής.
Είναι ο χώρος που περνάμε τον περισσότερο χρόνο στο σύνολο της ζωής μας και ο χώρος που δημιουργούμε και ζούμε σύμφωνα με με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.
Είναι όμως η ασφάλεια του σπιτιού μας δεδομένη και ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που βλάπτουν την υγεία μας;
Παγίδες για την υγεία μας μπορεί να κρύβονται ακόμα και στα πιο αθώα μέρη ή προϊόντα που δεν έχετε καν σκεφτεί. Το σπίτι έχει κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μικρών και μεγάλων. Βακτήρια, υγρασία, κακή ηλεκτρική εγκατάσταση, φθαρμένες πρίζες, ετοιμόρροπα ντουλάπια, σοβάδες που πέφτουν είναι τα πιο εμφανή προβλήματα που τα εντοπίζουμε όλοι μας.
Όμως σε ένα σπίτι στο οποίο ζούμε, τρώμε, δεχόμαστε τους φίλους ή την οικογένειά μας και κοιμόμαστε θα πρέπει για λόγους υγιεινής και ασφάλειας να ελαχιστοποιούμε κάθε είδους πρόβλημα.
Αν δεν αερίζουμε καθημερινά το σπίτι μας ώστε να μπαίνει φρέσκος και καθαρός αέρας, δεν αλλάζουμε μια φορά την εβδομάδα τα σεντόνια και τις πετσέτες μας, καθώς και τα πατάκια του μπάνιου και δεν καθαρίζουμε με επιμέλεια μοκέτες και χαλιά τότε ελλοχεύει κίνδυνος να πάθουμε αναπνευστικά προβλήματα, να αυξήσουμε τις πιθανότητες αλλεργίας και βέβαια να κολλήσουμε μύκητες.
Μεγάλο πρόβλημα επίσης προκαλεί η χρήση των απορρυπαντικών και ειδικότερα της χλωρίνης που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ στο μπάνιο και στην κουζίνα για την απολύμανση των χώρων. Καλό είναι να φοράμε γάντια και να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα ώστε να μην αναπνέουμε τις αναθυμιάσεις.
Όμως καλά τα είπαμε ως εδώ αλλά η λίστα με τις παγίδες για την υγεία μας στο σπίτι δεν σταματάει εδώ καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που οι περισσότεροι από εμάς ίσως αγνοούμε ή ξεχνάμε.
Σπίτι: Ληγμένα φάρμακα
Με την συνεχιζόμενη έλλειψη σε φάρμακα, είναι λογικό ο καθένας να στρέφεται στο προσωπικό του στοκ. Ελέγξτε το ντουλάπι φαρμάκων σας για τυχόν φάρμακα που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους και αντικαταστήστε όσα φάρμακα κρίνετε πως είναι αναγκαία. Τα συστατικά των φαρμάκων μπορεί να γίνουν επιβλαβή μόλις λήξουν και να σας αρρωστήσουν ή αν μην επιφέρουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Τα φάρμακα που διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος, ωστόσο, είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από αυτά που διατηρούνται σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας.
Συνοπτικά:
-φάρμακα σε στερεή μορφή όπως δισκία και κάψουλες αποδεικνύονται σταθερότερα μετά την ημερομηνία λήξης τους
-φάρμακα υπό μορφήν διαλύματος ή ως εναιωρήματος που απαιτούν συντήρηση στο ψυγείο ενδέχεται να μην είναι επαρκώς αποτελεσματικά μετά τη λήξη, με αποτέλεσμα κινδύνους για την υγεία λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης π.χ. μιας λοίμωξης αλλά και προαγωγή της αντίστασης στα αντιβιοτικά
-φάρμακα όπως τα ενέσιμα θα πρέπει να απορρίπτονται εάν έχουν σχηματίσει ίζημα ή φαίνονται θολά είτε αποχρωματισμένα
-ληγμένα φάρμακα που περιέχουν συντηρητικά, όπως οι οφθαλμικές σταγόνες, μπορεί να μην είναι ασφαλή μετά την ημερομηνία λήξης τους καθώς τα «χαλασμένα» συντηρητικά ίσως επιτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο διάλυμα.
Σπίτι: Κατεψυγμένα φαγητά
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι βολικά, ειδικά για τους πολυάσχολους και τους εργένηδες και δίνουν την εύκολη και γρήγορη λύση για φαγητό, όταν δεν υπάρχει πολύς χρόνος ή όταν ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω και το να παραγγείλει κάποιος ή να φάει έξω θεωρείται πολυτέλεια. Αν, όμως, η κατανάλωσή τους εισβάλει δυναμικά στην κάθε σας μέρα, τότε πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις ετικέτες τους.
Ρίξτε μια ματιά στο συρτάρι του καταψύκτη σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί μέσα για πολύ καιρό. Ακόμη και αν δεν το σκέφτεστε, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να λήξουν. Παρακολουθήστε πόσο καιρό έχουν καταψυχθεί τα πιάτα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ετικετών που θα θυμάστε.
Σπίτι: Σφουγγάρια πιάτων
Εάν δεν αλλάζετε τακτικά τα σφουγγάρια πιάτων σας, μπορεί να φιλοξενούν δυσάρεστα βακτήρια και να σας τα μεταδώσουν μέσω των πιάτων ή του φαγητού σας. Φροντίστε να πλένετε συχνά και τα πανιά που χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε τους πάγκους και το τραπέζι της κουζίνας.
Το νωπό σφουγγαράκι των πιάτων είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια. Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι ένα σφουγγαράκι μπορεί να κουβαλά έως και 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά 6,5 τετραγωνικά εκατοστά.
Για να διατηρήσετε την κουζίνα και τα πιάτα σας απαλλαγμένα από μικροοργανισμούς, πρέπει να πετάτε το σφουγγαράκι κάθε εβδομάδα και να το αντικαθιστάτε με ένα καινούργιο.
Στο μεταξύ, δεν πρέπει να αφήνετε το σφουγγαράκι μέσα στο νεροχύτη. Πρέπει να το στραγγίζετε καλά και να το τοποθετείτε σε κάποια καθαρή επιφάνεια που να μπορεί να στεγνώνει εντελώς.
Σπίτι: Στέγνωμα ρούχων σε εσωτερικούς χώρους
Mήπως ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που βρίσκουν καλή ιδέα να στεγνώνουν τα ρούχα τους, το χειμώνα, μέσα στο σπίτι; Αν ναι, μάλλον θα πρέπει να σταματήσετε, καθώς μία ομάδα Βρετανών ερευνητών προειδοποιεί ότι η μέθοδος αυτή κρύβει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία μας.
Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα με σοβαρή μορφή άσθματος και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Ντέννινγκ, καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, τα ρούχα όταν στεγνώνουν πάνω σε θερμαντικά σώματα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο κατά 30%, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.
«Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι εξ ημών, είτε έχουμε ανοσία στους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις», εξηγεί ο Δρ Ντέννινγκ. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι ερευνητές σχετικά με το μύκητα της ασπεργίλλωσης, ο οποίος ενοχοποιείται για λοιμώξεις στους πνεύμονες.
«Στους πάσχοντες από άσθμα ο μύκητας της ασπεργίλλωσης μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό, ενώ σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι πάσχοντες από AIDS και τα άτομα που έχουν αυτό-άνοσα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση», διευκρινίζει.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Σύμφωνα με τον Δρ Ντέννινγκ θα πρέπει να προσπαθούμε να:
– Στεγνώνουμε τα ρούχα σε ανοιχτό χώρο η σε ειδικό στεγνωτήριο
– Αν δεν έχουμε εναλλακτική, φροντίζουμε, όταν το στέγνωμα γίνεται μέσα στο σπίτι, να μην πρόκειται για την κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι
– Σε κάθε περίπτωση έχουμε ανοιχτά παράθυρα
Τι είναι η ασπεργίλλωση
Εκδηλώνεται σε όσους έχουν εισπνεύσει σπόρια του μύκητα της ασπεργίλλωσης.
Η ασπεργίλλωση προσβάλλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα με κοκκιοκυτταροπενία, οξεία λευχαιμία, ή λέμφωμα. Χτυπά συνήθως τους πνεύμονες (90%), αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλα όργανα.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, πλευρωδυνία, πυρετό, δύσπνοια και ταχύπνοια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη που έγινε από την Αρχιτεκτονική Σχολή «Mackintosh» της Γλασκώβης διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των σπιτιών έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το ένα τρίτο αποδίδεται στο στέγνωμα των ρούχων εντός του σπιτιού.
Σπίτι: Μούχλα
Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, πολύ λίγα όμως είναι αυτά που προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως κρίσεις άσθματος, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: Όσοι πάσχουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού-Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Ενδείξεις: Οι πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι συμπεριλαμβάνουν βήχα, κόπωση, ερεθισμένα μάτια και λαιμός, πονοκέφαλος, δερματικοί ερεθισμοί.
Πώς θα αποτρέψετε την εμφάνιση μούχλας:-Αερίστε καλά-Ο καλύτερος τρόπος για να αερίζετε είναι να ανοίγετε για λίγα λεπτά τα κουφώματα σε αντικριστά μέρη του σπιτιού και να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας.
Αφυγραντήρες: Στο εμπόριο πωλούνται αφυγραντήρες που απορροφούν την υγρασία, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί.
-Αποφύγετε τα φυτά εσωτερικού χώρου. Αν θέλετε πάντως να έχετε φυτά μέσα στο σπίτι μην τα ποτίζετε υπερβολικά. Το πολύ νερό σαπίζει τα φυτά και ευνοεί την ανάπτυξη της μούχλας.
-Αερίστε καλά το μπάνιο μετά το ντους. Κρατήστε κλειστή την πόρτα του μπάνιου ώστε να μη διαχέονται οι υδρατμοί στο υπόλοιπο σπίτι.
-Το ίδιο ισχύει και στην κουζίνα όταν μαγειρεύουμε.
-Μη στεγνώνετε ρούχα μέσα στο σπίτι και ειδικά στις κρεβατοκάμαρες.
-Πολύ επιβαρυντικά είναι τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με κηροζίνη ή υγραέριο.
-Μη χρησιμοποιείτε χλωριούχα προϊόντα για να καθαρίσετε τη μούχλα. Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για μύκητες τα οποία είναι αποτελεσματικά.
Πηγή: newsme.gr