Συναγερμός έχει σημάνει για χιλιάδες φορολογούμενους εξαιτίας των νέων δεδομένων και των μεγάλων επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τους ελέγχους της εφορίας.
Συγκεκριμένα η εφορία μέσα από διασταυρώσεις και ελέγχους που πραγματοποιεί φέρνει νέο φόρο ύψους 33% με προσθήκες και προσαυξήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις φοροαποφυγής και απόκρυψης εισοδημάτων.
Ας δούμε παρακάτω ποιες υποθέσεις αφορά το εν λόγω μεγάλο «πέναλτι» της εφορίας, καθώς και τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα δεδομένα που προκύπτουν από το οικονομικό ρεπορτάζ, με φόρο 33% στον οποίο προστίθεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθώς και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, επιβαρύνονται τα εισοδήματα που αποκρύπτουν οι φορολογούμενοι.
Ποιες περιπτώσεις, όμως, αφορούν οι διασταυρώσεις που αναφέραμε παραπάνω;
Οι διασταυρώσεις έχουν να κάνουν είτε τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών που φέρνουν στο φως αδήλωτες καταθέσεις είτε άλλων περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.
Τι ορίζει, όμως, ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος για αυτές τις περιπτώσεις; Πότε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία δεν υπόκειται σε φορολογία και τι πρέπει να κάνει πιο πριν ο φορολογούμενος για να το εξασφαλίσει αυτό;
Φόρος: Τι είναι η “προσαύξηση περιουσίας” – Το θεσμικό πλαίσιο για τη φορολογία
Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με τη λεγόμενη «προσαύξηση περιουσίας».
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν υπόκειται σε φορολογία υπό ορισμένες προϋποθέσεις που θα δούμε παρακάτω.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να αποδείξει την πραγματική πηγή της «προσαύξησης». Επίσης η προσάυξηση αυτή πρέπει είτε να έχει υπαχθεί σε νόμιμη φορολογία είτε να απαλλάσσεται από το φόρο σύμφωνα με ειδικές διατάξεις.
Παρακάτω θα δούμε όλες τις δυνατότητες που δίνει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις.
Τι δυνατότητες δίνει ο ΚΦΕ
Φόρος – Προσαύξηση περιουσίας: Ειδικότερα, λοιπόν, ο ΚΦΕ παρέχει και συγκεκριμένες διεξόδους σε όσους εντοπίζονται να έχουν αποκρύψει εισοδήματα, για να τα δικαιολογήσουν, υπό συγκεκριμένες, φυσικά, προϋποθέσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση, που δεν μπορέσει ο υπόχρεος να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων για την απόκτηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ομολόγων, ακινήτων, σκαφών κ.λπ.), τότε ο «πέλεκυς» της εφορίας είναι βαρύς.
Όπως διευκρινίζει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία, θεωρείται (υπό προϋποθέσεις) κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σε περίπτωση διαπίστωσης προσαύξησης, η προσαύξηση αυτή δεν υπόκειται σε φορολογία, εφόσον ο φορολογούμενος αποδείξει την πραγματική πηγή αυτής, καθώς επίσης και ότι αυτή είτε έχει υπαχθεί σε νόμιμη φορολογία, είτε απαλλάσσεται από τον φόρο σύμφωνα με ειδικές διατάξεις.
Οι διατάξεις αυτές του ΚΦΕ αναφέρονται σε οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας, που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή και αιτία προέλευσης, και ορίζεται ότι ο φορολογούμενος, έχει τη δυνατότητα να αποδείξει την πραγματική πηγή ή την αιτία προέλευσης ή ότι η εν λόγω προσαύξηση φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα.
Φόρος: Τι γίνεται αν ισχύουν άλλα δεδομένα
Φόρος: Σε περίπτωση που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητικές, η οποιαδήποτε προσαύξηση της περιουσίας χαρακτηρίζεται και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Διευκρινίζεται, πως, η προσαύξηση της περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, όπως οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, τραπεζικές καταθέσεις και πάσης φύσεως χρεόγραφα, (μετοχές, τοκομερίδια, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.), η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος.
Πάντως, η μεταβολή της σύνθεσης ή της διατήρησης της περιουσίας δεν σημαίνει απαραίτητα και την προσαύξηση της.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο, προκειμένου να φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 29 του ΚΦΕ, δηλαδή με συντελεστή 33%, απαιτείται να ελέγχονται και να συνεκτιμώνται και οι τυχόν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Για την δικαιολόγηση προσαύξησης περιουσίας μέσω διάθεσης περιουσιακών στοιχείων ή μέσω απόκτησης εισοδημάτων που στο παρελθόν δεν υπήρχε η υποχρέωση της αναγραφής τους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, είτε γιατί ήταν αφορολόγητα είτε γιατί φορολογούνταν με ειδικό τρόπο (πχ. τόκοι, πώληση εισηγμένων μετοχών), πρέπει να αποδεικνύονται με τα κατάλληλα νόμιμα δικαιολογητικά.
Επίσης, σε όσες περιπτώσεις επικαλείται ο φορολογούμενος, ότι η προσαύξηση περιουσίας προέρχεται από δωρεά, δανειοδότηση, γονική παροχή, κληρονομιά κλπ, πρέπει να ελέγχεται αν υπήρχε η δυνατότητα από τον δωρητή, τον δανειοδότη, τον παρέχοντα, τον κληρονομούμενο, να καταβάλλει ποσά που επικαλείται ο φορολογούμενος, καθώς και αν έχουν καταλογιστεί τα ποσά που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις (πχ τέλη χαρτοσήμου, φόρος γονικής παροχής, φόρος δωρεάς κλπ).
Η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς, καθόσον αναλήψεις / καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές – κινήσεις που δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη φορολογητέο εισόδημα.
Περαιτέρω μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών εξετάζονται και διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα.
Φόρος – Προσαύξηση περιουσίας: Ειδικές περιπτώσεις
Φόρος: Δηλαδή το θέμα που πρέπει να εξετάζεται δεν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ ανάληψης και κατάθεσης στον ίδιο ή άλλο τραπεζικό λογαριασμό αλλά αν τα αναληφθέντα ποσά υπερκαλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, έτσι ώστε να μην δικαιολογούνται μεταγενέστερες καταθέσεις ίσου ή άλλου ποσού στον ίδιο ή άλλο λογαριασμό.
Σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί και να τεκμηριωθεί από τον έλεγχο ότι, οι συγκεκριμένες αναλήψεις που έγιναν από τον φορολογούμενο από έναν ή περισσότερους λογαριασμούς δαπανήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτή η επανακατάθεση των ποσών αυτών σε ίδιους ή άλλους λογαριασμούς.
Επιπλέον ο έλεγχος κρίνει και τεκμηριώνει εάν πρόκειται ή όχι για «πρωτογενείς καταθέσεις», δηλαδή για ποσά που προέρχονται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και δεν προέρχονται από αναλήψεις από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σημειώνεται ότι δεν αντίκειται στη φορολογική νομοθεσία η ανάληψη χρηματικών ποσών και η αποδεδειγμένη επανακατάθεση μέρους ή του συνόλου αυτών και ούτε προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την διαδικασία κίνησης χρηματικών κεφαλαίων. 9)Όταν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προσαύξηση της περιουσίας, τότε αυτή φορολογείται στη χρήση που διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι επήλθε.
Ο φορολογούμενος δύναται σε κάθε περίπτωση να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός είναι διάφορος από αυτόν που διαπιστώθηκε από τον έλεγχο.
πηγή: newsme.gr