Τεράστια απάτη με τα ΕΛΤΑ – Τι δεν πρέπει να κάνετε

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι πολίτες, αφού κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα νέα απάτη που σας τραβάει χρήματα.

Απατεώνες χρησιμοποιούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία – ΕΛΤΑ και προσπαθούν να κοροϊδέψουν το κόσμο, για δήθεν αποστολές και παραδόσεις σε δέματα.

Προφανώς ο λόγος είναι πως επιθυμούν να αποσπάσουν μεγάλα ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.

Δείτε αναλυτικά…

ΕΛΤΑ: Τι email στέλνουν για να κλέψουν τα χρήματα

Το email που ήρθε σε πολίτες:

«Αγαπητέ πελάτη ,

Έχουμε αναλάβει την αποστολή σας και αναμένουμε παράδοση στις 09 Ιανουάριος 09:27:32 π.μ.

Απαιτείται ηλεκτρονική πληρωμή για την παραγγελία σας, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να πληρώσετε 2,84 EUR

για την επεξεργασία της παραγγελίας σας

Επιβεβαιώστε την αποστολή

Εδώ είναι ο κωδικός ΕΛΤΑ σας: 380042369GR

Μεταβείτε στην παρακολούθηση

Θέλετε να επιλέξετε ένα σημείο συλλογής ΕΛΤΑ;

Επεξεργασία

Θέλετε να προγραμματίσετε εκ νέου την παράδοση;

Επεξεργασία»

Δείτε τη φωτογραφία:

 

Ενώ έχει σταλεί από το email <eltta @ webportners. com>.

Πρόκειται προφανώς για μια ακόμα απάτη, όπου αν κάποιος την «πατήσει» και κάνει κλικ στον σύνδεσμο με την επιβεβαίωση της παράδοσης, θα τον βγάλει σε ένα εικονικό περιβάλλον τράπεζας και θα υποκλέψουν τα στοιχεία της κάρτας που θα δηλώσει.

Η άλλη κομπίνα που κυκλοφορεί με τα ΕΛΤΑ

Για νέα προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών και υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) με παράνομη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ, προειδοποιεί ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Για νέα προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών και υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) με παράνομη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ, προειδοποιεί ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Αυτές τις ημέρες δεκάδες πολίτες έχουν λάβει το συγκεκριμένο μήνυμα, μεταξύ αυτών και ο γνωστός φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας Λογαράς, ο οποίος… έκανε και δημοσίευση – προειδοποίηση προς όλους.

Απάτη ΕΛΤΑ – Ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων εφιστά την προσοχή του κοινού για νέα προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού με τη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, το τελευταίο διάστημα διακινούνται e-mail και sms που εμφανίζουν ως αποστολέα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και με αφορμή μια δήθεν παράδοση δέματος, ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Το παρακάτω δείγμα επικοινωνίας, που αποστέλλεται τις τελευταίες μέρες σε αδιευκρίνιστο αριθμό πελατών του ομίλου των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αποτελεί προσπάθεια νέας απάτης, όπως σημειώνουν τα ΕΛΤΑ.

Με αφορμή τη διακίνηση παρόμοιων μηνυμάτων, τα ΕΛΤΑ ενημερώνουν, για ακόμα μία φορά, ότι δεν αποστέλλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms), μέσω των οποίων ζητούνται στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος.

Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Απάτη ΕΛΤΑ – Θύμα μια κάτοικος της Ρόδου

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες σε περίπτωση που λάβουν μήνυμα με εμφανιζόμενο ως αποστολέα τα ΕΛΤΑ στα οποία τους ζητούνται χρήματα.

Συγκεκριμένα, διακινούνται κακόβουλα sms και email, με τα οποία ζητούνται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών.

Πρόκειται για απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος, όπου επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τους.

Απάτη ΕΛΤΑ – Το μήνυμα αναφέρει πως προέρχεται από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, προειδοποιεί το υποψήφιο θύμα πως η αποστολή του θα επιστραφεί αν δεν πληρώσει τα ταχυδρομικά τέλη, και το καλεί να επισκεφθεί έναν ιστότοπο προκειμένου να προχωρήσει στην εν λόγω πληρωμή.

Μια ημεδαπή, κάτοικος της Ρόδου, έπεσε θύμα απατεώνων που της απέστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα με την επωνυμία των ΕΛΤΑ που την προειδοποιούσε πως εαν δεν πληρώσει ταχυδρομικά τέλη, δέμα που της απεστάλη θα επιστραφεί.

Πιο συγκεκριμένα, την 28η Φεβρουαρίου 2022 η γυναίκα κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ότι το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου 2022 δέχτηκε ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την διεύθυνση «filipe@ibtelecom.com» το οποίο ανέφερε ότι το πακέτο της φτάνει στα ΕΛΤΑ αύριο, έναν αριθμός αποστολής της εταιρείας UPS και ότι θα πρέπει να καταβάλει 1,49 ευρώ ώστε να το παραλάβει και να μην σταλεί πίσω.

Απάτη ΕΛΤΑ – Η γυναίκα δεν αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για απάτη, ακολούθησε τον συνημμένο στο ηλεκτρονικό μήνυμα σύνδεσμο, εισήγαγε σε ιστοσελίδα κλώνο των EΛΤΑ τα στοιχεία της χρεωστικής της κάρτας και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 και περί ώραν 15.00 όταν εισήλθε στο web banking της διαπίστωσε ότι άγνωστος δράστης είχε πραγματοποιήσει δύο συναλλαγές με χρέωση του λογαριασμού της και συγκεκριμένα μία αξίας 799,98 ευρώ προς την τράπεζα «Revolut» και μία δεύτερη αξίας 207,99 ευρω στην εταιρεία «Astrongameclub».

Σημειώνεται μάλιστα ότι με αφορμή τη διακίνηση κακόβουλων sms σε αδιευκρίνιστο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ενημερώνουν ότι δεν αποστέλλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms) στους πελάτες τους, μέσω των οποίων ζητούν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος.

Τα ΕΛΤΑ επισημαίνουν ότι πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης και προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) και συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και, σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κακόβουλα μηνύματα,
• να μην απαντήσουν σε αυτά,
• να μην ακολουθήσουν τυχόν συνδέσμους ((Links)
• να μη δώσουν τους προσωπικούς κωδικούς (Username και Password) των τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών τους καρτών.

Η χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων ΕΛΤΑ από τους αποστολείς τέτοιων κακόβουλων μηνυμάτων είναι παράνομη.

Απάτη ΕΛΤΑ – Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν ενημερώσει, από την πρώτη στιγμή, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους.

Μεγάλη απάτη – Εχασαν χιλιάδες ευρώ κάνοντας likes

Μια «πυραμίδα» που είχε στηθεί για να αυξήσει –επί πληρωμή– τον αριθμό των likes και των ακολούθων επιχειρήσεων και ιδιωτών στα social media κατέρρευσε πριν λίγο καιρό. Η πυραμίδα αποτελεί μία από τις πλέον διαχρονικές μεθόδους εξαπάτησης όσων αναζητούν εύκολες και γρήγορες αποδόσεις.

Το όνομα του Αμερικανού επενδυτή της Wall Street Μπέρνι Μέιντοφ αποτελεί το συνώνυμο του μεγαλύτερου, στην ιστορία της χρηματοοικονομικής απάτης, «σχήματος Πόντσι» ύψους 60 δισ. ευρώ. Στις απάτες, που βασίζονται σε πυραμίδες, ο εγκέφαλος ζητάει, για παράδειγμα, 100 ευρώ από κάθε νέο επενδυτή, ποσό που υπόσχεται να διπλασιάσει τον επόμενο μήνα. Εστω ότι καταφέρνει να πείσει δύο άτομα. Για να τους προσφέρει τις αποδόσεις που έχει υποσχεθεί, δηλαδή 400 ευρώ συνολικά και να κρατήσει τα 200 ευρώ που επένδυσαν οι δύο πρώτοι, χρειάζεται να στρατολογήσει τέσσερα νέα άτομα. Πλέον χρωστάει 800 ευρώ και κατ’ επέκταση έχει ανάγκη από οκτώ νέους επενδυτές.

«Τα πρώτα μέλη της πυραμίδας, σχεδόν πάντοτε, έχουν κέρδος. Οσο, όμως, τα επίπεδα αυξάνονται, το σχήμα γίνεται μη βιώσιμο και καταρρέει», αναφέρει στην «Κ» ο Σ.Μ., ένα από τα θύματα της νέας αμιγώς διαδικτυακής επενδυτικής πυραμίδας που φέρεται ότι είχε δημιουργήσει η εταιρεία Wind Media. Η συγκεκριμένη εταιρεία υποσχόταν πολύ μεγάλες αποδόσεις με αντάλλαγμα ελάχιστες ώρες απομακρυσμένης απασχόλησης και συνδρομή σε κάποιο από τα «πακέτα» της.

Τι έπρεπε να κάνουν όσοι γράφονταν

Τι έπρεπε, όμως, να κάνουν όσοι εγγράφονταν σε κάποιο από τα προϊόντα της; Να παρακολουθήσουν ένα βίντεο, συνήθως στη διαδικτυακή πλατφόρμα Youtube, να κάνουν like σε αυτό και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό κανάλι (μέσω του οποίου προβάλλεται το βίντεο). Σύμφωνα με την περιγραφή στην ανενεργή τις τελευταίες ημέρες ιστοσελίδα της, η Wind Media ιδρύθηκε το 2020 με έδρα τη Σιγκαπούρη ως πλατφόρμα δικτύωσης-διαφήμισης και παθητικού εισοδήματος. Φερόταν να σχετίζεται με ομώνυμη εταιρεία της Σιγκαπούρης (Wind Media PTE Ltd), που πληρώνει χρήστες για να κάνουν likes σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων και ιδιωτών στο Facebook και το Youtube, και υποστήριζε ότι συνεργάζεται με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης της Σιγκαπούρης, Mediacorp. Ωστόσο, παρότι είναι άγνωστο εάν η Wind Media στην Ελλάδα σχετίζεται με τη Wind Media της Σιγκαπούρης, η Mediacorp, που ανήκει στον κρατικό κολοσσό της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Ltd, έχει διαψεύσει ότι η Wind Media PTE Ltd αποτελεί εταίρο της.

Πρόκειται για δαίδαλο που δεν εμπόδισε τη Wind Media στην Ελλάδα να αποκτήσει, βάσει εκτιμήσεων, περισσότερα από 10.000 μέλη που προσδοκούσαν ότι θα πληρώνονται αδρά για να κάνουν likes σε βίντεο και ιστοσελίδες influencers. Με την προσδοκία αυτή αγόρασαν κάποιο από τα «πακέτα» της Wind Media που εγγυόνταν εξασφαλισμένο εισόδημα. Για παράδειγμα, έναντι 600 ευρώ ο χρήστης έκανε 15 likes την ημέρα σε ισάριθμες διαφορετικές ιστοσελίδες ή βίντεο με αντάλλαγμα εξασφαλισμένο μηνιαίο εισόδημα 765 ευρώ ή εξασφαλισμένα ετήσια έσοδα 9.307,5 ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή των «πακέτων». Αντίστοιχα, έναντι 3.000 ευρώ τα μέλη της εταιρείας προσέβλεπαν σε εγγυημένο ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο ο Σ.Μ. έχασε σε συνδρομή 600 ευρώ, με τις απώλειες να ανέρχονται σε 3.000 ευρώ για δύο φιλικά του πρόσωπα, όπως αναφέρει ο ίδιος. Με τις πληρωμές να γίνονται μόνο σε κρυπτονομίσματα (USDT) και την πλατφόρμα της Wind Media να είναι εκτός λειτουργίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι εγκέφαλοι του διαδικτυακού αυτού «σχήματος Πόντσι» έχουν καταφέρει να αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά, των οποίων το ύψος δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Για την ώρα έχει κατατεθεί μόνο μικρός αριθμός καταγγελιών για την υπόθεση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Απάτη στο Ηράκλειο – Πώς έχασε 18.000 ευρώ από τον δήθεν λογιστή της

Μορφή «πανδημίας» έχουν πάρει οι απάτες, από επιτήδειους πουαδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών. Οι απατεώνες μάλιστα, εφευρίσκουν νέες μεθόδους στοχεύοντας τόσο τράπεζες στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μια ακόμη απάτη σημειώθηκε στο Ηράκλειο σε βάρος ανυποψίαστης γυναίκας.

Δεν έχουν τέλος οι απάτες στην Κρήτη, με ένα ακόμη περιστατικό να καταγράφεται στο Ηράκλειο τις τελευταίες ώρες.

Θύμα μια 58χρονη γυναίκα, η οποία έβαλε στον λογαριασμό του… λογιστή της 18.000 ευρώ ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η γυναίκα, άγνωστος της τηλεφώνησε και την έπεισε ότι είναι ο λογιστής της. Ο ίδιος την ενημέρωσε ότι δικαιούται χρήματα από επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο για να λάβει την επιδότηση θα έπρεπε να καταθέσει σε έναν λογαριασμό το ποσό των 18.000 ευρώ με τη χρήση του e-banking.

Σύμφωνα με το ekriti, Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή μίας γυναίκας στο Ηράκλειο η οποία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είδε να κάνουν φτερά από τον τραπεζικό της λογαριασμό, 18.000 ευρώ!

Μετά την κατάθεση του ποσού ο απατεώνας εξαφανίστηκε, με την 58χρονη να αντιλαμβάνεται πως έπεσε θύμα απάτης και να καταγγέλλει το περιστατικό τις αστυνομικές αρχές.

Ούτε μία, ούτε δυο αλλά πάνω από 150 απάτες έχουν καταγγελθεί στα αστυνομικά τμήμα της Κρήτης από την αρχή του έτους, με θύματα ανυποψίαστους πολίτες κάθε ηλικίας.

Και παρά το μπαράζ δημοσιευμάτων που γνωστοποιούν άλλες υποθέσεις, φαίνεται πως είναι αρκετοί εκείνοι που δεν ενημερώνονται με συνέπεια να πέφτουν θύματα των δραστών που μόνο σκοπό έχουν να αποσπάσουν χρήματα.

Σύμφωνα με το ekriti, Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή μίας γυναίκας στο Ηράκλειο η οποία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είδε να κάνουν φτερά από τον τραπεζικό της λογαριασμό, 18.000 ευρώ!

Προσοχή στη νέα τηλεφωνική απάτη – Το σήκωσε και έχασε 125 ευρώ

Η νέα τηλεφωνική απάτη έρχεται απευθείας από την Αμερική στη Ελλάδα. Στόχος των απατεώνων είναι να οδηγήσουν τον καλούμενο στο να πει «Ναι». Προκειμένου να το πετύχουν, προσποιούνται προβλήματα στη σύνδεση ή περίεργους ήχους στη γραμμή, ενώ τελικά ρωτάνε τον καλούντα αν διορθώθηκε το πρόβλημα.

Παράλληλα με την απλή ερώτηση «με ακούτε;», οι απατεώνες χρησιμοποιούν κι άλλες φράσεις, όπως για παράδειγμα «είστε ο ιδιοκτήτης σπιτιού;»

Αν το θύμα απαντήσει με «Ναι», οι απατεώνες επεξεργάζονται το «Ναι» με άλλα ηχητικά ντοκουμέντα, ώστε τελικά να προκύψει μια συνομιλία, κατά την οποία ο καλούμενος έκανε για παράδειγμα μια ακριβή παραγγελία, την οποία θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσει, διαφορετικά θα ανατεθεί η υπόθεση σε κάποια Εταιρεία Είσπραξης Οφειλών.

Βέβαια και όποιος απορρίψει την κλήση, κλείνοντας το τηλέφωνο, κινδυνεύει, σύμφωνα με την Τεχνολογική Πύλη Heise-Online, με έναν «καλό» λογαριασμό. Ένας άνδρας από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, κλήθηκε να πληρώσει 125€, επειδή έκλεισε απλά το τηλέφωνο. Οι απατεώνες είναι, σύμφωνα με την “Heise”, καλά οργανωμένοι και μπορεί να γνωρίζουν προσωπικές πληροφορίες, όπως π.χ. τη διεύθυνση.

Οι λογαριασμοί φυσικά δεν ισχύουν. Τα θύματα δεν πρέπει να πληρώσουν, ενώ καλούνται να αναφέρουν τα περιστατικά δηλώνοντας την ημερομηνία, την ώρα και τους τηλεφωνικούς αριθμούς των κλήσεων στην αστυνομία.

Πηγή: newsme.gr