Δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνήματα σε φορολογούμενους πραγματοποιεί η Εφορία για να υπενθυμίσει την υποβολή φορολογικών δηλώσεων όλων των κατηγοριών ή για να επισημάνει τη μη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.
Συγχρόνως, φέτος σχεδιάζεται μια εφαρμογή η οποία θα προειδοποιεί έγκαιρα τους φορολογούμενους εάν πρόκειται να χάσουν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των χρεών τους.
Όπως αναγράφεται στο νέο Επιχειρησιακό της Σχέδιο της ΑΑΔΕ, το σύστημα αυτό θα προειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς την Εφορία για τον κίνδυνο να χάσει τη ρύθμιση.
Σε όλους αυτούς η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει μηνύματα όταν δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης.
Επίσης μήνυμα θα λαμβάνει και όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων αυτών των κατηγοριών, μια ρύθμιση οφειλών ενεργή μπορεί να χαθεί.
Παράλληλα, ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται με τις συνέπειες της απώλειας της ρύθμισης, που είναι η λήψη αναγκαστικών μέτρων όπως κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.
Και τηλεφωνήματα
Επίσης η ΑΑΔΕ αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των τηλεφωνημάτων που θα πραγματοποιεί προς… ξεχασιάρηδες φορολογούμενους, καθώς η διαδικασία αυτή αποδίδει, όπως αναφέρει στον Απολογισμό της.
Το 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 89.961 τηλεφωνικές κλήσεις προς φορολογούμενους από το τηλεφωνικό κέντρο εξερχομένων κλήσεων έναντι 61.566 κλήσεων το 2021.
Αυτές αφορούσαν και αφορούσαν περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, φόρου μισθωτών υπηρεσιών, φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών, κενές δηλώσεις ΦΠΑ, Ε9 Φυσικών και Νομικών Προσώπων και ΕΝΦΙΑ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κλήσεων αφορούσαν για ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίες ανήλθαν σε 48.335, από μόλις 6.986 που έγιναν το 2021.
Ακολούθησαν 12.357 τηλεφωνήματα για τις δηλώσεις ΦΠΑ και 11.000 τηλεφωνήματα για φορολογικές δηλώσεις επιχειρήσεων.
Ακόμη, 5.000 τηλεφωνήματα αφορούσαν περιπτώσεις φορολογουμένων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να μην εκπληρώσει κάποια υποχρέωση ή να έχουν εντοπιστεί λάθη ή αδήλωτα εισοδήματα.
Σε ότι αφορά στον ΦΠΑ, οι επικοινωνιακές δράσεις που αφορούσαν επιχειρήσεις οι οποίες ήταν ενεργές κατά την διάρκεια του έτους και τηρούσαν είτε απλογραφικά είτε διπλογραφικά βιβλία και περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (υπενθύμισης πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ή εντοπισμού των υπόχρεων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις) και τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Πιο αναλυτικά, από τις 97.613 μη υποβληθείσες δηλώσεις ΦΠΑ που έλαβαν email ή τηλεφωνική κλήση, υποβλήθηκαν επιπλέον 16.712 δηλώσεις, οφειλόμενες εν μέρει στις ανωτέρω δράσεις, με το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης να διαμορφώνεται σε 17,12%, έναντι 18,05% το 2021 και την βεβαίωση από τις επιπλέον δηλώσεις, να ανέρχεται σε 10.827.620.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τις δράσεις συμμόρφωσης δηλώθηκαν επιπλέον 324 εκατ. ευρώ φορολογητέων εκροών κατόπιν διασταυρώσεων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Φορολογικές δηλώσεις
Σε ότι αφορά στις φορολογικές δηλώσεις στους υπόχρεους υποβολής αρχικής δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων για το φορολογικό έτος 2020, που δεν υπέβαλαν δήλωση, ως όφειλαν, απεστάλησαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 10.189 μοναδικές επικοινωνίες, με αποτέλεσμα την συμμόρφωση 1.729 φορολογούμενων, διαμορφώνοντας το ποσοστό συμμόρφωσης κατόπιν δράσεων σε 16,97% και τη βεβαίωση 5,4 εκατ. ευρώ επιπλέον ποσού φόρου εισοδήματος.
Αναφορικά με τη συμμόρφωση φυσικών προσώπων που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36.298 μοναδικές επικοινωνίες, επιτυγχάνοντας ποσοστό συμμόρφωσης 22,2%, με το πλήθος των φορολογούμενων που συμμορφώθηκαν να ανέρχεται σε 8.049 και το ποσό φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε να ανέρχεται σε 6,4 εκατ. ευρώ.
ΕΝΦΙΑ
Δράσεις συμμόρφωσης διενεργούνται και σε υπόχρεους σε υποβολή δηλώσεων Ε9, αξιοποιώντας δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, εφαρμόζοντας κατάλληλες επικοινωνιακές πρακτικές προκειμένου να συμμορφωθούν εκούσια όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία στην κατοχή τους και δεν έχουν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις Ε9.
Κατά το 2022 πραγματοποιήθηκε δράση για Νομικά Πρόσωπα υπόχρεα σε υποβολή Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9. Το πλήθος των Νομικών Προσώπων, με τα οποία πραγματοποιήθηκε επικοινωνία ανήλθε σε 2.084, από τα οποία συμμορφώθηκαν 116 Νομικά Πρόσωπα (5,6%).
Η αξία των δηλωθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο ποσό των 198.156.475 ευρώ και το συνολικό ποσό βεβαίωσης ΕΝΦΙΑ ετών 2018 – 2022 ανέρχεται σε 564.963 ευρώ.
πηγή: sofokleousin.gr