Μπορεί οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και, πιθανότατα, της 2ας Ιουλίου να αποτελούν αυτή τη στιγμή τη «μητέρα των μαχών» για κόμματα και υποψηφίους, αλλά οι διεργασίες για την αυτοδιοικητική κάλπη που έπεται (8 και 15 Οκτωβρίου) δεν έχουν σταματήσει. Τουναντίον, τόσο στο παρασκήνιο, κυρίως, όσο και στο προσκήνιο τα κομματικά επιτελεία και οι υποψήφιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς. Άλλωστε, αν αφαιρέσει κανείς τον Αύγουστο και τα «μπάνια του λαού», μετά τις , προεξοφλημένες από όλους, δεύτερες εκλογές, δεν μένει παρά ένας σκάρτος μήνας για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, που πρέπει να κατατεθούν έως 31 Αυγούστου. Βεβαίως, καθώς από τις δεύτερες κάλπες οι βουλευτές θα εκλεγούν με λίστα, πολλά θα εξαρτηθούν από την σειρά εκλογής τους την 21η Μαΐου. Κι αυτό γιατί δεν είναι μυστικό ότι κάποιοι βουλευτές που δεν θα εκλεγούν, θα αναζητήσουν την τύχη τους σε περιφέρειες και δήμους. Κάποιοι, μάλιστα, ήδη το έχουν κάνει, όπως ο, μη αρεστός στην ηγεσία Ανδρουλάκη, βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκερογλου, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει δήμαρχος στον τόπο καταγωγής του, το δήμο Μινώα Πεδιάδας. Ενώ και ο, επίσης μη αρεστός στην ηγεσία Μητσοτάκη, βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κ. Τζαβάρας ο οποίος έχει ανακοινώσει εδώ και ένα χρόνο ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη Βουλή, προαλείφεται για περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κόντρα στον «μητσοτακικό», με χαμηλές επιδόσεις, Ν. Φαρμάκη. Καθώς οι προερχόμενοι από τη ΝΔ εκλεγμένοι περιφερειάρχες είναι αυτή τη στιγμή 12 στους 13 (πλην Αρναουτάκη στην Κρήτη), ενώ και η πλειοψηφία των δημάρχων (πάνω από 200 στους 332) είναι, λιγότερο η περισσότερο, «γαλάζιοι», είναι αυτονόητο ότι το σημαντικότερο πρόβλημα με τα «αντάρτικα» από αποτυχόντες βουλευτές, θα το αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, αντιμετωπίζουν άλλου είδους αδιέξοδα: Πού να βρουν κατάλληλους υποψηφίους για να αμφισβητήσουν τη, σημερινή, παντοδυναμία της ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση.
Πρώτα «χτυπήματα» σε Αττική, Αθήνα
Στην Κουμουνδούρου μετά το φιάσκο του 2019 προσπαθούν να κινηθούν με προσεκτικά βήματα, τα οποία εποπτεύει ο ίδιος ο Α, Τσίπρας. Και αυτά φαίνεται ότι έχουν αποδώσει σε, τουλάχιστον δύο, όχι τυχαίες, περιοχές, μιας και αποτελούν τις μεγαλύτερες της χώρας: Την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων.
Στην μεν μεγαλύτερη Περιφέρεια, πρόκειται για την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Νίκαιας -Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη, ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις δεύτερες εθνικές εκλογές. Παράλληλα υπάρχει πάντα και η υποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, ο οποίος έχει κάνει βήματα προσέγγισης με την Κουμουνδούρου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι δύο αυτές υποψηφιότητες, μια εκ των οποίων αναμένεται να στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στον β΄ γύρο απέναντι στον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη Γ. Πατούλη. Όσο για τυχόν «αντάρτικα» από βουλευτές της ΝΔ στην Αττική που δεν θα εκλεγούν, αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται κάτι στον ορίζοντα αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν και ποιες ορέξεις θα ανοίξουν μετά την 21η Μαΐου.
Στο, δε, μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, πρόκειται για την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού Ν. Παππά, τον οποίο, σε συνέχεια της αποκάλυψης της aftodioikisi.gr τον περασμένο Ιανουάριο, ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, ότι τον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η πρώτη δημοσκόπηση για το δήμο Αθηναίων (aftodioikisi.gr: 4 έως 8 Απριλίου, σε δείγμα 1.033 ατόμων), καταγράφει προβάδισμα 4% (42 έναντι 38%) του Κ. Μπακογιάννη! Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και λόγω του ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ισχυρή υποψηφιότητα από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι απίθανο να λάβει και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. Επίσης, δεν είναι κρυφό ότι ο κ. Παππάς έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη βουλευτή της Α΄ Αθήνας του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, με ότι αυτό σημαίνει για το β΄ γύρο. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να είναι ένας ιδιαίτερα αξιόμαχος αντίπαλος απέναντι στον, με πολύ χαμηλές αποδόσεις, νυν δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη. Πόσο μάλλον που, οι διαρροές προς τα δεξιά για τον νυν δήμαρχο είναι κάτι περισσότερο από ορατές, εφόσον, όπως συζητείται, κατέβουν υποψήφιοι οι Κ. Μπογδάνος και Η. Κασιδιάρης.
Θεσσαλονίκη: Ξεκάθαρο τοπίο στην Περιφέρεια, θολό στο Δήμο
Στην δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια και τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:
-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο νυν περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας που το 2019 είχε εκλεγεί από τον α ΄γύρο με το εντυπωσιακό 62,04% έναντι μόλις 11,48% του, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλη, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Γι’ αυτό και δεν έχουν γίνει συζητήσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον αντίπαλό του. Όποιος το κάνει, όπως ο κ. Γιαννούλης στις προηγούμενες εκλογές και πιθανόν η Θ. Τζάκρη στις επερχόμενες, θα το κάνει κατόπιν εντολής και από κομματικό καθήκον.
-Αντίθετα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, πολλοί είναι και πάλι οι μνηστήρες της θέσης του δημάρχου. Όχι τόσοι πολλοί όσοι οι 19 (αριθμός ρεκόρ) του 2019 λόγω απλής αναλογικής, αλλά, αν και η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αναμένονται αρκετοί υποψήφιοι. Πρώτος, βεβαίως, ο νυν δήμαρχος Κ. Ζέρβας, ο οποίος, αυτή τη φορά αναμένεται να έχει τη στήριξη της ΝΔ. Ωστόσο από το χώρο της Δεξιάς, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες του, «καραμανλικού», πρώην υπουργού Γ. Ορφανού, που το 2019 για μόλις 779 ψήφους είχε μείνει εκτός β΄ γύρου, του Σ. Τζακόπουλου, εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη Ταχιάου (ΝΔ) και του Δρ. Τσαβλή, πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και πρώτου σε σταυρούς δημοτικού συμβούλου το 2019 με την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» του νυν δημάρχου Κ. Ζέρβα. Ενώ και ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της ΝΔ το 2019, Β. Γάκης, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές αντιδράσεις για τον, φίλο του Γ. Μπουτάρη, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Θ. Σαββάκη, είναι πιθανόν να επαναληφθεί το σενάριο του 2019 και να επιστρατευτεί και πάλι η νυν βουλευτής, Κ. Νοτοπούλου. Όσο για το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, τις βασικές τοπικές δυνάμεις φαίνεται να συσπειρώνει ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΘ και νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΑ), ο «βενιζελικός» Στ. Αγγελούδης, ενώ στο χώρο της κεντροαριστεράς κινείται και ο νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Π. Λεκάκης, ο οποίος, διεκδικεί τη στήριξη του κόμματος κεντρικά.
Πάτρα, Ηράκλειο, Πειραιάς. Λάρισα, Γιάννενα
Στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον Δήμο Πατρέων, θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Κ. Πελετίδης (ΚΚΕ), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Β. Αϊβαλή, ο οποίος αναμένεται να στηριχθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ προσώρας τηρεί στάση αναμονής, με πιθανότερο σενάριο να στηρίξει το διάδοχο του, πρόσφατα αποχωρήσαντα από τη θέση του επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Ν. Παπαδημάτο, Κ. Σβόλη. Στο “παιχνίδι” φαίνεται ότι θα είναι και η «Νέα Πάτρα» του Ν. Νικολόπουλου. Εκτός κι αν ο γνωστός πολιτικός αποφασίσει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές, οπότε θα πρέπει να ορίσει διάδοχο για τις αυτοδιοικητικές.
Στον Δήμο Ηρακλείου στην Κρήτη, η αποχώρηση των δύο μονομάχων του β΄ γύρου στις εκλογές του 2019, του 77χρονου νυν δημάρχου Β. Λαμπρινού και του πρώην δημάρχου και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουράκη, ο οποίος προαλείφεται για υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αλλάξει το τοπίο. Ισχυρός υποψήφιος προβάλει ο, τρίτος των εκλογών του 2019, Η. Λυγερός, καθώς υπάρχουν εν εξελίξει συζητήσεις για συνένωση της παράταξης του «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» (12,1% το 2019) με αυτή του κ. Κουράκη «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3-7-5» (36,7% το 2019) αλλά και με τις παρατάξεις «Συνεργασία για το Ηράκλειο» (4,26% το 2019) και «ΗράκλειΟΝ Αξίζει» (3,46% στις εκλογές του 2019), που είναι πιθανόν να στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της ΝΔ προαλείφεται ως υποψήφιος, χωρίς να έχει επίσημη στήριξη , καθώς η Πειραιώς δεν έχει αποφασίσει, Ανδρέα Καλοκαιρινού, γιος του παλιού δημάρχου (1964-67) Ανδρέα Καλοκαιρινού, ενώ, χωρίς να έχουν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους, τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ν. Ανδρουλάκη, διεκδικούν δύο αντιδήμαρχοι του, προερχόμενου από τη ΝΔ, σημερινού δημάρχου: Ο Κ. Βαρδαβάς (Περιβάλλοντος) και ο Γ. Σισαμάκης (Αναπτυξιακού Προγραμματισμού), που είχε κατέβει και το 2019, επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για όλους» και είχε καταλάβει την τέταρτη θέση με 8,7%, για να συνεργαστεί στη συνέχεια με τον κ. Λαμπρινό. Τέλος την υποψηφιότητά του για το δήμο Ηρακλείου έχει ανακοινώσει επισήμως ο τ. αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γ. Αλεξάκης.
Στον Δήμο Πειραιά εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Γ. Μώραλης, με αντιπάλους τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και, πιθανότατα, τον νυν βουλευτή της ΝΔ στην Α΄Πειραιά Χρ. Μπουτσικάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη Βουλή, καθώς αφενός ο Πειραιάς θα έχει μια έδρα λιγότερη στις βουλευτικές εκλογές και αφετέρου κατεβαίνει για βουλευτής ο υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ το 2019, Ν. Βλαχάκος.
Στο Δήμο Λαρισαίων, διεκδικεί μια τρίτη θητεία με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ο νυν δήμαρχος Απ. Καλογιάννης. Αυτή τη φορά αντίπαλός του από την πλευρά της ΝΔ θα είναι ο Θ. Μαμάκος που διαδέχτηκε την, αντίπαλο του κ. Καλογιάννη το 2019, Ρ. Καραλαριώτου (σ.σ. θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ) στην παράταξη «Λάρισα μπροστά».
Στο Δήμο Ιωαννιτών, ο θάνατος του δημάρχου Μ. Ελισάφ, έχει αλλάξει τα δεδομένα. Στη θέση αυτή τον διαδέχθηκε μετά από σχετική ψηφοφορία της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή», ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Παπαγεωργίου αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν η παράταξη θα κατέβει, και μάλιστα ενωμένη, στις εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι υποψήφιοι θα είναι εκ νέου ο, προερχόμενος από την κεντροαριστερά, πρώην δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο οποίος επιζητεί την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, η Τ. Καλογιάννη που το 2019 είχε στηριχθεί από τη ΝΔ, κάτι που αναμένεται και στις εκλογές του 2023, ο προερχόμενος από τη ΝΔ πρώην δήμαρχος Ν. Γκόντας που στην παρούσα δημοτική θητεία συνεργάστηκε με την παράταξη Ελισάφ και ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Π. Κολόκας.
Περιφέρειες
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του τόσο στην Κοζάνη όσο και στην Αλεξανδρούπολη υποστήριξε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τους εκλεγμένους νυν περιφερειάρχες. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες περιπτώσεις «γαλάζιων» περιφερειαρχών που δεν εμφανίζουν καλές επιδόσεις θα επανεξεταστούν. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρ. Μέτιος, Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα αλλά και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης. Επίσης, ερωτηματικό υπάρχει για τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη, ο οποίος το 2019 είχε κερδίσει την επίσημη υποψήφια της ΝΔ Χρ. Καλογήρου, καθώς, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουάριο συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, οι σχέσεις του με το Μαξίμου εξακολουθούν να είναι μάλλον «παγωμένες». Ενώ στην Κρήτη όπου ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης θα στηριχθεί εκ νέου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάποιος “γαλάζιος” ενδιαφερόμενος. Αντιθέτως, η ΝΔ θα στηρίξει τους νυν περιφερειάρχες:
-Γ. Πατούλης στην Αττική
-Α. Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία.
-Κ. Αγοραστό στη Θεσσαλία.
-Φ. Σπανό στην Στερεά Ελλάδα.
-Ν. Φαρμάκη στην Δυτική Ελλάδα.
-Π. Νίκα στην Πελοπόννησο και
-Γ. Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο.
Τα ονόματα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, συζητήσεις γίνονται αλλά, κατά τα φαινόμενα, αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις πρώτες εθνικές εκλογές. Τα ονόματα που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι είναι:
-Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας του πρώην υπουργού και υποψήφιου με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ στη Ροδόπη Γ. Πεταλωτή αλλά και του πρώην δημάρχου Κομοτηνής Γ. Πετρίδη, ως κοινών υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ.
-Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ αναμένεται να στηρίξει εκ νέου την Γ. Ζεμπιλιάδου, υποψηφιότητα στην οποία δεν αποκλείεται να προσχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την κάθοδό του έχει ανακοινώσει και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Χ. Κάτανας.
-Στην Περιφέρεια Ηπείρου, συζήτηση γίνεται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ με τον, τρίτο τον εκλογών του 2019, Σπ. Ριζόπουλο.
-Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας του πρώην βουλευτή του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτα αλλά και του Δημάρχου Αγιάς Α. Γκουντάρα.
-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δ. Τεμπονέρα αλλά και του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θ. Μωραΐτη.
-Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας του Απ. Γκλέτσου αλλά και του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 Δ. Αναγνωστάκη.
-Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων του πρώην βουλευτή Κέρκυρας Κώστα Παυλίδη.
-Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου του πρώην περιφερειάρχη Π. Τατούλη.
-Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του δημοσιογράφου Στ. Μαλέλη.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ονόματα για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, όπου συζητιόταν το όνομα του βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην υπουργού Ν. Σαντορινιού, ο οποίος δυστυχώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τον περασμένο Φεβρουάριο.