Εκτός σχεδίου: οι εξελίξεις για ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτικές κατασκευές

Παγώνει μέχρι νεοτέρας κάθε οικοδομική δραστηριότητα σε εκτός σχεδίου περιοχές, πλην των περιπτώσεων των οικοπέδων, που έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένους αγροτικούς δρόμους. Τι θα γίνει για αγροτικές και κτηνοτροφικές  κατασκευές με το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, αναφέρεται σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λέσβου.

Μετέωρα άφησε τα εκτός σχεδίου οικόπεδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις, να προκύψει νέα κυβέρνηση και να αναλάβουν Υπουργοί και να ενημερωθούν, καθώς με διάλυση της Βουλής από το Σάββατο, που έχει φέρει τη χώρα μας και τυπικά στην προεκλογική περίοδο, διαπιστώνεται ότι ουδέποτε κατατέθηκε η εξαγγελθείσα Τροπολογία που επρόκειτο να υποβάλει ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς και η οποία θα έδινε προσωρινή διέξοδο στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιτείνεται η αγωνία των ιδιοκτητών οικοπέδων που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και συνεχίζει να παραμένει υπό αναστολή κάθε επενδυτική δραστηριότητα για την αξιοποίηση τέτοιων εκτάσεων ακόμα και πολλών στρεμμάτων – όπως έχουν αναδείξει τα “Νέα της Λέσβου” – αν δεν έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένο αγροτικό δρόμο. Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων που δεν έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένους αγροτικούς δρόμους, όπως προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε με αφορμή προσφυγή από την περιοχή της Πάτμου, δεν έχουν δικαίωμα ανέγερσης οικοδομών σε όλη την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης «εμείς, όπως θα θυμάστε, ήμασταν ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε με το θέμα και μάλιστα είχε συνεδριάσει άμεσα η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου και συμφωνήσαμε ομόφωνα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο αποστείλαμε αρμοδίως εν αναμονή των εξελίξεων επί του θέματος. Υπενθυμίζω ότι από τα τέλη του 2022, με απόφαση της κυβέρνησης είχε ανοίξει ένα παράθυρο – με την προέγκριση όρων δόμησης έως τις 30/9/2023 – για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θέλουν να απολέσουν οριστικά τη δυνατότητα δόμησης ακινήτων, τα οποία δεν βρίσκονται μέσα στο σχέδιο πόλης. Η κυβέρνηση θέλησε να μείνει πιστή στην δέσμευση που ανέλαβε προεκλογικά το 2019, να μπει τάξη στο πολεοδομικό χάος που επικρατεί στη χώρα μας και να περιοριστεί η πολεοδομική αυθαιρεσία. Προκαλώντας όμως ένα άλλο… χάος στις Πολεοδομίες. Μετά τις παλινωδίες, με τη ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε και αμέσως μετά αποσύρθηκε, μεταφέρεται πλέον η λύση του προβλήματος με την εκτός σχεδίου δόμηση, για μετά τις εκλογές», σημείωσε ο κ. Μανωλακέλλης.

Και τώρα τι γίνεται;

-Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι παγώνει μέχρι νεοτέρας κάθε οικοδομική δραστηριότητα σε εκτός σχεδίου περιοχές, πλην των περιπτώσεων των οικοπέδων που έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένους αγροτικούς δρόμους, το ζήτημα ωστόσο για περιοχές, όπως η Λέσβος είναι ότι στις εκτός σχεδίου περιοχές υπάρχει μεγάλος αριθμός αγροτικών δρόμων που δεν είναι αναγνωρισμένοι. Αυτό το πρόβλημα υποτίθεται πως θα «θεράπευε» η Τροπολογία του Υφυπουργού κ. Ταγαρά, ο οποίος θα έδινε ένα μεταβατικό διάστημα για να συνεχιστεί η κανονικότητα στην εκτός σχεδίου δόμηση, ώστε εν τω μεταξύ να προχωρήσουν οι μελέτες για την αναγνώριση αγροτικών δρόμων.

Τα Σχέδια Βελτίωσης

Ζητούμενο επίσης παραμένει τι θα γίνει με το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ως προς την υποβολή των φακέλων μέχρι 16 Μαΐου και το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθούν τέτοιες επενδύσεις, όταν αφορούν για παράδειγμα την ανέγερση ποιμνιοστασίων και αγροτικών αποθηκών σε αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν αναγνωρισμένοι αγροτικοί δρόμοι.

Ως προς αυτό ο κ. Μανωλακέλλης φάνηκε αισιόδοξος, καθώς όπως ανέφερε, «για την ανέγερση των αγροτικών ακινήτων το πλαίσιο είναι διαφορετικό και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τις κατασκευές που θα γίνουν στον αγροτικό και κτηνοτροφικό χώρο».

πηγή: ecopress.gr