Κεφαλονιά: Άσκηση ετοιμότητας (εργασιακού χώρου) σε εγκατάσταση του Δήμου Αργοστολίου (πρώην «Ξενία») (εικόνες)

Άσκηση ετοιμότητας (εργασιακού χώρου) σε εγκατάσταση του Δήμου Αργοστολίου (πρώην «Ξενία»), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία (28 Απριλίου)

Σήμερα 28 Απριλίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία των Ηνωμένων Εθών (United Nations – World Day for Safety and Health at Work), οργανώθηκε και εκτελέστηκε άσκηση ετοιμότητας στο κτίριο στέγασης δημοτικών υπηρεσιών επί της οδού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Αργοστόλι (πρώην «Ξενία»). Η άσκηση αυτή αποτελεί μόλις την δεύτερη που έχει γίνει σε δημοτική εγκατάσταση στα νησιά μας, με αντικείμενο την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο (η πρώτη είχε διεξαχθεί τον Νοέμβριου 2021 στο Δημαρχείο Αργοστολίου).

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση ισχυρού σεισμού (μεγέθους 6,0-6,9 Mw, γνωστή ως κλίμακα “Richter”) με προληπτική εκκένωση του κτιρίου μετά το πέρας αυτού, καθώς και συμπληρωματικά, ένα άτομο με προσωρινά κινητικά προβλήματα το οποίο συνοδεύθηκε μέχρι τον χώρο καταφυγής από την ομάδα πρώτων βοηθειών, όπως και εκδήλωση μικρής εστίας πυρκαγιάς η οποία αντιμετωπίστηκε με την επέμβαση της ομάδας πυρασφάλειας με φορητούς πυροσβεστήρες (αυτές είναι οι δύο βασικότερες ομάδες ασφάλειας μιας εγκατάστασης). Συγχαρητήρια αξίζουν στους ανθρώπους του Δήμου Αργοστολίου, από τους επικεφαλείς ως κυρίως εκείνους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν, οι οποίοι ακολούθησαν τις γενικές οδηγίες και επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Τα τελευταία πολλά πλέον χρόνια στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα από την περίοδο του πρώην Δήμου Κεφαλλονιάς ενώ εξακολουθεί πλέον τουλάχιστον στον Δήμο Αργοστολίου (για τον οποίο μπορώ να μιλώ), έχει καθιερωθεί ένα διαρκές πρόγραμμα επιμόρφωσης και προετοιμασίας έναντι εκτάκτων αναγκών καθώς και πρακτικής εξάσκησης σχετικών δεξιοτήτων, με σκοπό την διεύρυνση της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού στον χώρο εργασίας (καθώς και του κοινού/πολιτών που μπορεί να εξυπηρετούνται στις δημοτικές υπηρεσίες κατά την εκδήλωση του περιστατικού). Πολλά μπορούν και πρέπει ακόμη να γίνουν στα νησιά μας και στην χώρα, αλλά η επιμονή και η προσπάθεια πάντα αποδίδουν: τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και αυτό το οποίο στην αρχή φάνταζε παράξενο και παράταιρο, έχει πλέον καθιερωθεί ως κάτι σύνηθες και τακτικό.

Σε εκείνο το διάστημα εν μέσω οικονομικής κρίσης, όταν οι υλικές επεμβάσεις σε υποδομές και εξοπλισμό ήταν εκ των πραγμάτων δυσχερείς, ο τρόπος δράσης που εφαρμόστηκε βασίστηκε στην αρχή της προετοιμασίας των ατόμων και της έμπνευσης συλλογικής κουλτούρας συνεργασίας προς την εξασφάλιση της ασφάλειας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ασφάλεια στην εργασία (όπως και σε κάθε άλλο χώρο) είναι όχι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και συλλογικής, με την έννοια ότι κάθε άνθρωπος ακόμη και αν εργάζεται κάποια στιγμή μόνος, εξαρτάται από συναδέλφους, συνεργάτες, αρχές και φορείς αδειοδότησης-πιστοποίησης, εποπτεύουσες αρχές και σώματα επιθεώρησης και ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας, νομοθετικούς και εκτελεστικούς θεσμούς, επιστημονικούς και τεχνολογικούς φορείς. Δηλαδή παράγοντες που βρίσκονται όχι μόνο στο άμεσο αλλά στο ευρύτερο και παγκόσμιο περιβάλλον.

Άλλωστε ακόμη και αν διαθέτουμε τα μέσα, αν λείπει η γνώση, εξάσκηση, πνευματική διαύγεια για την χρήση τους, αυτά δεν αποδεικνύονται απαραιτήτως χρήσιμα. Πάντα σημαντικότερη είναι η προετοιμασία των ατόμων και η δράση τους ως ομάδα, στον χώρο εργασίας και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Για παράδειγμα, χωρίς ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών μπορείς να διατηρήσεις στην ζωή έναν άνθρωπο για το κρίσιμο διάστημα μέχρι να φθάσει βοήθεια, αν έχεις τις γνώσεις. Αλλά χωρίς τις γνώσεις δεν μπορείς να προσφέρεις βοήθεια ακόμη κι αν διαθέτεις πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο!

Και βεβαίως η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών γίνεται στο στάδιο της πρόληψης, δηλαδή πρέπει να φροντίζουμε να εξαλείφουμε (στο μέτρο του δυνατού) τις πηγές κινδύνου και να περιορίζουμε δραστικά τις συνέπειες ενός ατυχήματος αν αυτό συμβεί (αν υπάρχουν συνέπειες προσπαθούμε αυτές να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρές).

Έτσι από το 2015 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από ενέργειες που αφορούν:

(α) την προετοιμασία υποδομών και προμήθεια μέσων (φορητοί πυροσβεστήρες, τοποθέτηση διακοπτών διαρροής έντασης στους ηλεκτρικούς πίνακες κλπ. από το 2015),

(β) την ενημέρωση και επιμόρφωση σε βασικά αντικείμενα έκτακτης ανάγκης όπως είναι η Παροχή Πρώτων Βοηθειών (έτη 2015, 2016 και 2018 τα δύο τελευταία με συνδρομή του ΕΚΑΒ), η Πυρασφάλεια (έτη 2015, 2016 και 2022 με συνδρομή της Π.Υ.) και η Αντισεισμική Προστασία (2017, 2018 και 2021 με συνδρομή του ΟΑΣΠ),

(γ) πιλοτική άσκηση ετοιμότητας στο Δημαρχείο Αργοστολίου στις 22 Νοεμβρίου 2021 με την συνδρομή και καθοδήγηση του ΟΑΣΠ, και πιο πρόσφατα

(δ) τεχνικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τα μέλη των ομάδων ασφαλείας των εγκαταστάσεων για την επαναληπτική τακτική ενημέρωση του προσωπικού και σύνταξη ή επικαιροποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης στον εργασιακό χώρο (βάσει υποδείγματος του ΟΑΣΠ, έτη 2022-2023) και άσκηση ετοιμότητας στο κτίριο δημοτικών υπηρεσιών στην οδό Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (πρώην «Ξενία»).

Τηλέμαχος Μπεριάτος

MSc, Διπλ. Πολιτικός-Δομοστατικός μηχανικός, μέλος ΤΕΕ

Τεχνικός Ασφαλείας (Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία)

28 Απριλίου 2023

 

Φωτογραφίες: Σμαράγδα Κρητικού, Διπλ. Πολιτικός μηχανικός