Η Πόλη με τα φαντάσματα
Γνωρίζετε τη πόλη των φαντασμάτων; Ναι, υπάρχει μια τέτοια πόλη. Είναι η Υορκ στην Αγγλία. Μάλιστα εκεί διοργανώνονται πεζοπορικές διαδρομές όπου οι τουρίστες επισκέπτονται εγκαταλελειμμένα κτίρια με την ελπίδα ότι αυτοί θα ακούσουν , ή ακόμη θα έχουν εμπειρία τρίτου τύπου με κάποιο φάντασμα.
Στο Αργοστόλι ,στην οδό Σιτεμπόρων και στις καθέτους αυτή ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα μεγάλο αριθμό ερημωμένων κτιρίων, τα οποία κάποτε έσφυζαν από ζωή αφού αποτελούσαν επαγγελματικές στέγες για πολλούς συμπολίτες μας. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα τοπίο που δεν τιμά τη πόλη μας , μια εικόνα ασχήμιας, ένδειξης αδιαφορίας και έλλειψης αισθητικής. Είναι αόρατα από τη Δημοτική Αρχή. Η ερημιά της περιοχής στις βράδυνες ώρες είναι ένα αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης , η οποία παραμένει αμετάβλητη για πολλά χρόνια . Αυτή είναι η δική μας περιοχή των φαντασμάτων. Κανένας νέος επιχειρηματίας δεν θα τολμήσει να κάνει ένα επαγγελματικό εγχείρημα σε αυτό το περιβάλλον, να αγοράσει ή να νοικιάσει σε ένα τοπίο μαρασμού και στασιμότητας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η επιχείρηση ενός επαγγελματία στηρίζει έμμεσα τον διπλανό και αυτός τον επόμενο, σαν κρίκοι σε μια αλυσίδα δημιουργίας και οικονομικής ανάπτυξης.
Ας δούμε τώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των Δημάρχων αρκετών πόλεων στη Ευρώπη, πως αντιμετωπίζεται αύτη η κατάσταση.
- Καταγράφονται τα κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί και δημιουργούν αυτή τη τραγική κατάσταση.
- Αναζητούνται οι ιδιοκτήτες.
- Συνεργασία για το καλλωπισμό των κτιρίων αυτών. Εάν υπάρχει οικονομική δυσκολία από αυτούς για να αλλάξει η εικόνα, ο Δήμος προσφέρεται να κάνει τις παρεμβάσεις , επιδιορθώσεις , ή ακόμη στηρίζει με μία μικρή επιδότηση τους ιδιοκτήτες των οικιών αυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις θα αρκούσαν ένα βάψιμο, μια επιδιόρθωση ενός σπασμένου υαλοπίνακα κλπ.
- Στην επιχειρηματική και οικονομική αναβάθμιση ενός τελματωμένου χώρου λειτουργεί επίσης και το Nostalgianomics, η αναπόληση δηλαδή των ημερών ακμής, καλής γειτονίας , γλυκών αναμνήσεων που έχουν χαθεί. Ακόμη και αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί σαν δύναμη δημιουργίας , κίνητρο για επένδυση και ανάπτυξη . Σκοπός είναι να αλλάξει ριζικά η εικόνα της πόλης, εάν επιθυμούμε να έχουμε κατοίκους υπερήφανους και επισκέπτες οι οποίοι θα φεύγουν με μια γλυκιά ανάμνηση.
Επί τέλους, δεν θέλουμε τους δημοτικούς άρχοντες απλούς διαχειριστές. Απαιτείται πλέον να διαθέτουν φαντασία, όραμα, αισθητική και επίγνωση της κατάστασης.
Ιωάννης Κοσμάτος