Δεν έλειψε ούτε μία μέρα: Η γυναίκα που φροντίζει τον τάφο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εδώ και 15 χρόνια

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Είναι αναμφισβήτητα ο πιο “γνωστός” κληρικός των τελευταίων ετών, ενώ σίγουρα βρίσκεται στην μνήμη όλων μας, για το τεράστιο έργο που έκανε για την Ορθοδοξία. Είναι γεγονός, πως με τον λόγο του και τις πράξεις του έφερε σιγά σιγά νέο κόσμο στην εκκλησία. Ο μακαριστός ήταν ένας εκκλησιαστικός ηγέτης με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έκανε άνοιγμα στους νέους, άγγιξε τις καρδιές των ανθρώπων και κατέβασε τον κόσμο στους δρόμους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος άφησε την τελευταία του πνοή στις 5.15 τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου του 2008, πριν από 15 χρόνια, αλλά υπάρχει μία γυναίκα που φροντίζει τον τάφο του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών μέχρι και σήμερα.

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Η γυναίκα που φροντίζει τον τάφο του

Πρόκειται για μια γυναίκα που θαυμάζει το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και γι’ αυτό έχει αφιερώσει την ζωή της σ’ αυτόν τον σκοπό.

 

Η 72χρονη γυναίκα, Μαρία, διηγείται σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Espresso» τη συγκλονιστική ιστορία της, καθώς η ίδια φροντίζει το μνήμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αυτοβούλως όλα αυτά τα χρόνια που ο Μακαριώτατος δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή.

Το χρέος της, στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Ιερείς και άνθρωποι του Α’ Νεκροταφείου υπογράμμισαν ότι «η γυναίκα αυτή αγάπησε τον Χριστόδουλο όσο κανείς άλλος. Και το θεωρεί χρέος της να τον υπηρετεί και μετά την κοίμησή του». Τον όρκο αυτόν έδωσε στα παιδιά και τα εγγόνια της, επισημαίνοντας «όσο ζω θα τον φροντίζω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου».

Η κυρία Μαρία, που διαμένει στο Παλαιό Φάληρο, είναι συνταξιούχος, και έχει πάρει την μεγάλη απόφαση να προσέχει και να φροντίζει το τάφο του Τέως Αρχιεπισκόπου, μέχρι να “ξαναβρεθούν” η δυο τους στην “βασιλεία των ουρανών”.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και η ίδια η κυρία Μαρία, «κάθε πρωί είμαι εδώ στις 6. Παίρνω το λεωφορείο από το Παλαιό Φάληρο και έρχομαι για να φροντίσω το μνήμα του Αρχιεπισκόπου μας». Ακόμα συμπληρώνει πως, «ο άνθρωπος αυτός μίλησε και στη δική μου καρδιά όταν έβγαζε τους λόγους του. Τα λόγια του ακόμα και σήμερα αντηχούν στα αυτιά μου. Ποιος άλλος έχει πει στην Εκκλησία “Ελάτε όπως είστε”; Ποιος άλλος έδινε σε ρακένδυτους ανθρώπους χέρι βοηθείας και τους καλούσε να βρίσκονται στους κόλπους της Εκκλησίας; Για όλα αυτά, εγώ έχω υποχρέωση να τον υπηρετώ μέχρι το τέλος της ζωής μου».

Όταν την ρωτούν αν πάει κάθε μέρα στον τάφο του Τέως Αρχιεπισκόπου, απαντά: «φυσικά. Δεν έχω λείψει ποτέ, ούτε μία μέρα. Ποιος θα φροντίσει τα λουλούδια του τάφου, ποιος θα πλύνει το μνήμα; Δεν τελειώνουν όλα με την ταφή ενός ανθρώπου. Όταν αγαπάς έναν άνθρωπο, πρέπει να φροντίζεις και για την τελευταία του κατοικία».

Της είπαν να φύγει, αλλά αυτή “πίστη” στο “πόστο” της

Πριν από μερικά χρόνια, η διοίκηση του νεκροταφείου, βλέποντας την 72χρονη να ταλαιπωρείται

προσέχοντας το μνήμα του ιεράρχη, της απαγόρευσε την είσοδο στο νεκροταφείο, σε μια προσπάθεια να την προστατέψει.

Οι δικοί της άνθρωποι μέρα με τη μέρα την έβλεπαν να υποφέρει με την απόφαση αυτή.Ετσι τελικά την δόθηκε πάλι άδεια να επισκέπτεται αλλά και φροντίζει τον τάφο του Μακαριωτάτου.

Σχετικά με τα όσα λέει ο κόσμος όταν την συναντά εκεί, τονίζει :«ο κόσμος με αγαπάει και με βλέπει με συμπάθεια. Όσοι έρχονται στο νεκροταφείο, έρχονται και στο μνήμα του Χριστόδουλου. Όλοι τον λατρεύουν και όλοι έχουν να μου πουν μια ιστορία μαζί του. Δυστυχώς, έφυγε πολύ νωρίς. Αλλιώς η Ελλάδα μας δεν θα ήταν έτσι τώρα», ενώ για την οικογένειά της είπε «έχω και παιδιά και εγγόνια, τα οποία υπερλατρεύω το ίδιο με τον Χριστόδουλο».

Στην ερώτηση αν είχε γνωρίσει τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, απαντάει με συγκίνηση «μία φορά τον είχα γνωρίσει από κοντά και μου έχει μείνει το πρόσωπό του. Πόσο φωτεινό και καθαρό ήταν, αλλά και πώς μου μίλησε. Με πόση αγάπη. Λες και με ήξερε. Επίσης, τον έχω δει όραμα μπροστά μου, όμως είναι πολύ προσωπικό θέμα και δεν θα ήθελα να το πω στον κόσμο».

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Η φράση που άγγιξε την γυναίκα

Τέλος, για τα λόγια που την άγγιξαν από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, κατέληξε: «όταν τον άκουσα να λέει “Ελάτε όπως είστε, όποιοι και αν είστε”. Αυτά τα λόγια με έκαναν να τον λατρέψω και να λέω ότι είναι ο Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας».

πηγή: enimerotiko.gr