Βόμβες ΔΕΘ: Τι σημαίνει ότι ξεπαγώνουν οι τριετίες, ποιοι και πόσα κερδίζουν, επιδόματα, αυξήσεις. Πίνακας

Πόσα κερδίζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από το ξεπάγωμα των τριετιών; Δείτε αναλυτικό πίνακα για τριετίες.

Το ξεπάγωμα των τριετιών από 1ης Ιανουαρίου 2024 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2023 ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους μόνο στη Θεσσαλία και στον Έβρο, καταβολή του «Youth Pass» σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες, νέα αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 1.340.000 δηλώσεις, αλλά και κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι 2.500 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας επιστρέφουν στους δρόμους από τη φύλαξη προσώπων, εξήγγειλε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών.

Ξεπαγώνουν οι τριετίες – πόσα χρήματα κερδίζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Ετσι, από την 1/1/2024 , δηλαδή ένα-ενάμισι χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, ξεπαγώνουν οι τριετίες ενισχύοντας το εισόδημα χιλιάδων μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Αυτό σημαίνει ότι θα προωθηθεί νέα νομοθετική διάταξη αντικαθιστώντας την προηγούμενη που προέβλεπε πως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των τριετιών είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ , η ανεργία το Μάιο μειώθηκε σε 10.8% για πρώτη φορά από το 2009.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τριετίες πάγωσαν την ίδια ώρα που συρρικνώθηκε ο κατώτατος μισθός με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012, σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Όμως ακόμη κι αν ξεπαγώσουν οι τριετίες πρέπει να διευκρινιστεί αν οι αυξήσεις 10% ανά τριετία θα αρχίσουν να μετρούν από 1/12024 και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν».

Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος μισθωτός με προϋπηρεσία 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και προσαύξηση 10% στον μισθό του, αν δεν είχαν παγώσει οι τριετίες θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή 6 χρόνια δουλειάς και επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2018, όταν έκλεισε 9 χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή, συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόμενες).

Πάντως ανάμεσα στις εισηγήσεις που θα εξεταστούν όταν έρθει η ώρα , είναι η αναδρομική αλλά σταδιακή καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας ( τριετίες) στους εργαζόμενους.

« Το κακό σενάριο – σχολιάζει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος- είναι οι τριετίες να αρχίσουν να μετρούν από τη χρονική στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ο νόμος. Δηλαδή αν ξεπαγώσουν το 2024, ο εργαζόμενος θα δει την πρώτη αύξηση 10% το 2027 και θα καλύψει τα 9 χρόνια προϋπηρεσίας το 2033.

Θεωρώ ωστόσο δίκαιο και το έχω προτείνει στο υπουργείο να μετρήσουν αναδρομικά οι τριετίες όταν έχουν διανυθεί στον ίδιο εργοδότη. Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με τους υψηλότερους μισθούς. Από τη στιγμή που δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή σύμβαση, εάν δεν υπάρξει ρητή πρόβλεψη σε νέο νόμο, ο εργοδότης μπορεί να θεωρήσει ότι οι τριετίες εμπεριέχονται στον μισθό.»

Οι παγωμένες τριετίες που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό ύψους 780 ευρώ μεικτά έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ

Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ και 1001 σε 12μηνη βάση

Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ και 1092 σε 12μηνη βάση

Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ και 1.183 σε 12μηνη βάση.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ξεκίνησε την ομιλία του από τα οικονομικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό και σε άλλους τομείς, καθώς και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σημείωσε όμως ότι η φετινή έκθεση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας και συμπλήρωσε: «Τα γεγονότα με καλούν να ξεκινήσω διαφορετικά».

Είδα την απόγνωση των κατοίκων, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην μεγαλύτερη πυρκαγιά όλων των εποχών στον Έβρο και στη συνέχεια στη μεγαλύτερη πλημμύρα όλων των εποχών στη Θεσσαλία. «Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σύγχυση αρμοδιοτήτων που διαπίστωσε. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πάλεψαν μερόνυχτα μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές τονίζοντας ότι ο καθρέπτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» που συνέβη παράλληλα με την καταστροφή.

Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών θα είναι υψηλό, είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η οικονομία μας είναι ισχυρή για να το αντέξει.

 

 

Πρώτη προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες, εκταμιεύτηκαν 25 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ

Εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των βαριών υποδομών, θα ξαναφτιαχτούν με πολύ χρήγορες διαδικασίες.

Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της. Με απόφασή μου συγκροτείται άμεσα Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία υποδομών και Περιβάλλοντος. Σκοπός τους θα είναι ο κεντρικός σχεδιασμός σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων καθώς και μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης. Δεν γίνεται τον ένα μήνα να έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας και τον άλλον μήνα να πλημμυρίζουμε. Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Η κοινωνία πρέπει να να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνα της. Καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών. Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων.

Υπάρχει ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το αποθεματικό αυτό θα αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ από το 2024. Τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από αύξηση φόρου 1-6 ευρώ στο φόρο διαμονής, ειδικά στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Για τις φυσικές καταστροφές ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης:

– Υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές. Προχωρά και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

– Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση.

– Πρόσληψη πυροσβεστών και δασικών.

– Ταχεία εκτέλεση του προγράμματος «Αιγίς» και πιο συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ενεργοποιούνται προληπτικά.

– Προμήθειες σε drones εντοπισμού της φωτιάς, με αισθητήρες θερμότητας και με κάμερες στα σημεία κινδύνου.

– Στη Θεσσαλία, άρχισαν την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές από την κρατική αρωγή.

– Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη για την ανασυγκρότηση των βαρέων υποδομών στις μεταφορές.

«Η σημερινή μου ομιλία δεν θα περιλαμβάνει πομπώδεις νέες παροχές, θα εστιάζει στις μεγάλες πολιτικές επιλογές. Θα είναι μία ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά “Δεν”» είπε και συμπλήρωσε: «Με πρώτο και σημαντικότερο ότι δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας. Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκοπίας και τους Έλληνες να διαστούν πάνω στο ψέμα».

Αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Συνολικά 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους αυξημένες κατά 1.500 ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός.

Ξεπάγωμα τριετιών

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012 με σκοπό τη στήριξη του εισοδήματος των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Τι είναι όμως οι τριετίες;

«Οι τριετίες ουσιαστικά είναι ένα επίδομα προϋπηρεσίας» λέει ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγος. Όπως εξηγεί, «πρόκειται για ένα επίδομα που δίνεται με τη μορφή αύξηση σε όποιον συμπληρώνει τρία χρόνια προϋπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη και ειδικότητα». Οι τριετίες, εν ολίγοις, αναγνωρίζονται από κάθε επιχείρηση και το «κοντέρ» δε μηδενίζεται στην περίπτωση αλλαγής εργοδότη.

«Η αύξηση υπολογίζεται στο 10% του κατώτατου μισθού και μπορεί να γίνει έως τρεις φορές. Δηλαδή μια αύξηση στην πρώτη τριετία, δεύτερη αύξηση στα έξι χρόνια και μια τρίτη αύξηση στην τρίτη τριετία» τονίζει ο Γιάννης Καρούζος.

Οι τριετίες, επομένως, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούζο, δεν «ξεπάγωσαν». Αντιθέτως, «ισχύουν αλλά μόνο για τους εργαζόμενους που είχαν “γράψει” έστω μια τριετία πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Να διευκρινίσουμε επίσης ότι οι τριετίες αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο. Δεν “πιάνουν” όσους καλύπτονται από άλλες συλλογικές συμβάσεις ή έχουν αυξημένο μισθό από ατομική διαπραγμάτευση» προσθέτει.

Οι εργαζόμενοι, όμως, που συμπλήρωσαν τριετίες μετά το 2012 δεν δικαιούνται της αύξησης (+10% του κατώτατου), καθώς ο μνημονιακός νόμος του 2012 ανέφερε ρητά ότι οι τριετίες θα επανέλθουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2021, η ανεργία κυμάνθηκε στο 12,7%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Oι τριετίες όπως αναγράφονται στην τελευταία ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό:

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής

Η φοροδιαφυγή είναι διπλή κατάρα, αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή, είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε δέσμη 10 μέτρων τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την οικονομία

– Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012

– Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο

– Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

– Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα

– Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα

– Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο

– Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

– Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο

– Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους

– Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

– Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά

– Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές

– Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%

– Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς

– Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης

– Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

– Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Μειώνονται οι αστυνομικοί που φρουρούν πολιτικούς

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύονται 2.500 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι αποσπασμένα στη φύλαξη προσώπων και επιστρέφουν στους δρόμους για να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών. «Και ξεκινώ μειώνοντας στο μισό την προσωπική μου ασφάλεια» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος. Αυτό θα ισχύσει και για Υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους

Ανακοίνωσε επίσης τα εξής μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας:

- Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

- Με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση

- Εφαρμογή των ποινών. Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5

- Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών

Μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη

– Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

– Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

– Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

– Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

– Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

– Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

– Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

– Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

– Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας

– 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα

– Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας

– Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά

– 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.

– Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας

– Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών

– Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

– 4 νέα νοσοκομεία

Εργασιακά και κράτος

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πλαίσιο στα εργασιακά χωρίς, όπως τόνισε, να αμφισβητείται ούτε το οκτάωρο, ούτε η ανάπαυση των 11 ωρών.

Για το κράτος στάθηκε ιδιαίτερα σε υποσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που καθιερώνει δείκτες απόδοσης για τους ΟΤΑ.

«Ζητούμε περισσότερη λογοδοσία και στον πολίτη και στην κεντρική διοίκηση», πρόσθεσε. «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν. Αποτελούν εθνικό μονόδρομο», υπογράμμισε.

«Η μεταρρύθμιση και η νομιμότητα παντού είναι η νέα συμφωνία αλήθειας που πρέπει να υπογράψουμε», τόνισε.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, με ξεχωριστή αναφορά στο μετρό και στην επέκτασή του αλλά και στο flyover.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας ανέφερε λόγια του Γιώργου Σεφέρη: «Με πίστη στον εαυτό μας να βαδίσουμε στο μέλλον, να το κερδίσουμε, και να είστε σίγουροι θα το κερδίσουμε».

πηγή: fimes.gr