Συνεχίζει τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση, με τις συναλλαγές που διενεργούνται με μετρητά να «παίρνουν σκυτάλι».
Τα… μέτρα τους, από την άλλη, θα πρέπει να πάρουν και οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να προετοιμαστούν έγκαιρα και να μη βρεθούν προ εκπλήξεων από τις αρχές του 2024, οπότε θα μπουν σε εφαρμογή τα περισσότερα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στις εξαγγελίες του από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, με τις αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει τον Οκτώβριο στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
- «κόβονται μαχαίρι» τα μετρητά πάνω από 500 ευρώ μεταξύ πελατών και επιχειρήσεων. Η απαγόρευση ισχύει ήδη αλλά το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά παράβαση κρίθηκε μη αποτρεπτικό. Στο εξής, όποιος δέχεται πληρωμή πάνω από 500 ευρώ σε μετρητά αντί μέσω τραπέζης, θα πληρώνει πρόστιμο τα διπλά από όσα εισέπραξε! Δηλαδή πχ 2.000 ευρώ αν εισέπραξε 1.000 (ή και πολύ περισσότερα για μεγαλύτερα ποσά) με βάση όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.
- όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, ασχέτως ΚΑΔ που έχουν δηλώσει στην Εφορία, θα εγκαταστήσουν POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες, εφόσον δέχονται πελάτες λιανικής.
- αντίστοιχα και για όσους δε διενεργούν καν λιανικές συναλλαγές, όλες ανεξαιρέτως οι b2b (business to business) επαγγελματικές συναλλαγές δαπάνες, πρέπει να δηλώνονται ηλεκτρονικά στο MyDATA. Ό,τι δε δηλώνεται, δε θα αναγνωρίζεται σαν δαπάνη προς έκπτωση από τα κέρδη της χρονιάς. Θα φορολογείται σαν κέρδος και η επιχείρηση θα πληρώνει 9% έως 44% ως φυσικό πρόσωπο (έμποροι, αγρότες, επαγγελματίες) ή 22% για τις εταιρίες (νομικά πρόσωπα).
- όλες οι ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ) θα συνδεθούν και θα λειτουργούν αυτομάτως με POS, ώστε να μη «χάνεται» καμία έκδοση απόδειξης, όταν γίνεται πληρωμή με κάρτα.
Όλες οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν λύσεις ασφάλισης κατά των θεομηνιών. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση θα φέρει σε διαβούλευση την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη όλων των εμπορικών, αγροτικών και άλλων παραγωγικών μονάδων.
Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτες τριών ή περισσοτέρων ακινήτων που εκμισθώνονται σε πλατφόρμες «τύπου AirBNB, αναλαμβάνουν λογιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις… ξενοδοχείου από το 2024, εισπράττοντας και αποδίδοντας ΦΠΑ και τέλη διαμονής.
Πηγή: Athensmagazine.gr