Δήμος Αργοστολίου: Έπεσαν οι υπογραφές και ξεκινάει νέο σημαντικό έργο αγροτικής οδοποιίας σε Σκάλα και Αργοστόλι (εικόνες-μελέτη-σύμβαση)

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΓΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Υπογράφηκε χθες Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2023, από τον Δήμαρχο  Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον κ.Θεόδωρο Μαρούλη, νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας  «Πλατειές ΑΕ» η σύμβαση του έργου με τίτλο «Βελτιώσεις Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Αργοστολίου». Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 326.133,76 € και η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020» (Π.Α.Α.2014-2020) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης-Ε.Γ.Τ.Α.Α .και από Εθνική Δαπάνη.

Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και αφορά τις ασφαλτοστρώσεις των παρακάτω αγροτικών οδών:

1) Aγροτική οδός στην περιοχή «Κάμπος-Χειμωνικό» κοινότητα Σκάλας, συνολικού μήκους 2.800 μ και μέσου πλάτους 4,5 μ.

2) Αγροτική οδός στην περιοχή «ΒΙΠΕ-Θερμοκήπια Κρανιάς», συνολικού μήκους 1.300 μ και μέσου πλάτους 4,5 μ.

Ο Δήμος Αργοστολίου συνεχίζει την παραγωγή έργου με τη δημοπράτηση των αναγκαίων παρεμβάσεων σε όλη την έκταση του.

                                Από το Γραφείο Δημάρχου

Δείτε όλα όσα περιλαμβάνονται στη σύμβαση εδώ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Eγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης του υποεργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ», της Πράξης με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ», από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και ο Ανάδοχος προχωρά άμεσα στην υλοποίηση του έργου.

Στον κάτωθι σύνδεσμο η απόφαση του Υπουργείου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  1. ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 470.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, ΜΕΤΡΟ 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» ΥΠΟΜΕΤΡΟ 4.3: «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας» ΔΡΑΣΗ 4.3.4: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι προς κατασκευή δύο (2) αγροτικοί οδοί των Δημοτικών Ενοτήτων Ελειού –Πρόννων και Αργοστολίου, εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων που επικρατούν στο νησί, εμφανίζουν επικίνδυνες βλάβες που δυσχεραίνουν την προσπελασιμότητα αυτών προς τα παρακείμενα κτήματα.

Με την ασφαλτόστρωση, σε συνολικό μήκος 4.100 μ. θα εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα και η ασφαλής κυκλοφορία με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη δυνατότητα γεωργικής εκμετάλλευσης των παρόδιων κτημάτων από τους παραγωγούς, όπως επίσης και η εξυπηρέτηση επιπλέον εκτάσεων, επειδή μέσω των υπό βελτίωση οδών  εξυπηρετούνται  με υφιστάμενους σε καλή κατάσταση συνδετήριους αγροτικούς δρόμους και άλλες ιδιοκτησίες.

  1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η  μελέτη  του ανωτέρω έργου, ως συντάχθηκε και θεωρήθηκε  από την υπηρεσία μας,  αφορά κυρίως εργασίες ασφαλτόστρωσης  των παρακάτω αγροτικών οδών του Δ. Αργοστολίου όπως παρουσιάζονται και στα σχέδια της παρούσας μελέτης.

Συγκεκριμένα:

  • Αγροτική οδός στην περιοχή «Κάμπος – Χειμωνικό» κοινότητας Σκάλας στην Δημοτική Ενότητα Ελειού-Πρόννων, συνολικού μήκους 2800μ και μέσου πλάτους 4,5μ.
  • Αγροτική οδός στην περιοχή «ΒΙΠΕ – Θερμοκήπια Κρανιάς» στην Δημοτική Ενότητα Αργοστολίου, συνολικού μήκους 1300μ και μέσου πλάτους 4,5μ.

Οι παραπάνω αγροτικοί  οδοί ιδιαίτερα κατόπιν έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων, εμφανίζουν επικίνδυνες βλάβες που είτε δυσχεραίνουν είτε καθιστούν αδύνατη τη βατότητα αυτών προς τα παρακείμενα κτήματα. Γενικότερα διαπιστώθηκαν βλάβες και φθορές των οδοστρωμάτων διάσπαρτες σε διάφορα σημεία των ανωτέρω οδών, με αποτέλεσμα οι εν λόγω χωμάτινοι οδοί να μην βρίσκονται σε ανεκτή κατάσταση ώστε να επιτρέπεται η διεξαγωγή της κυκλοφορίας με ασφάλεια.