Ακόμη κι αν τα παπούτσια σας φαίνονται εντελώς καθαρά, τα φαινόμενα μπορεί να απατούν
Υπάρχουν άνθρωποι που απαγορεύουν τα παπούτσια μέσα στο σπίτι. Άλλοι, πάλι, δεν βλέπουν κανένα κακό σε αυτό, αρκεί να μην είναι εμφανώς λερωμένα. Όμως, ακόμη κι αν τα παπούτσια σας φαίνονται εντελώς καθαρά, τα φαινόμενα μπορεί να απατούν.
Οι κίνδυνοι
Μικρόβια, βακτήρια και τοξίνες
Τα περισσότερα παπούτσια μεταφέρουν δυνητικά επιβλαβή μικρόβια και τοξίνες, επομένως είναι καλύτερα να τα αφήνετε στην πόρτα (ή έξω από το σπίτι).
«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παπούτσια έχουν εκατομμύρια βακτήρια πάνω τους», λέει ο Εσωτερικός Παθολόγος Daniel Sullivan, προσθέτοντας ότι τα μικρόβια που κουβαλάμε στο σπίτι μπορούν να ζήσουν στο πάτωμα σας μέρες ολόκληρες. Αυτό σημαίνει ότι αν αγγίξουμε το πάτωμα και μετά το πρόσωπό μας, τα μικρόβια αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μας.
Και το να κάνετε έναν γρήγορο έλεγχο δεν αρκεί για να αποφύγετε αυτούς τους μικροσκοπικούς εισβολείς. Τα μικρόβια είναι παντού. Οποιοσδήποτε δημόσιος χώρος, από ένα παντοπωλείο μέχρι ένα εμπορικό κέντρο ή μια τουαλέτα, φιλοξενεί αποικίες μικροβίων έτοιμες να κολλήσουν σε σανδάλια, αθλητικά, γόβες και μπότες. Και μερικά από αυτά προκαλούν ασθένειες.
Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τις σόλες των παπουτσιών, βρήκαν εκατοντάδες διαφορετικά μικρόβια, όπως:
- Ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), ένα υπερμικρόβιο που είναι ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.
- Escherichia coli (E.coli), βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλες λοιμώξεις.
- Clostridioides difficile (C. diff), ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή, απειλητική για τη ζωή διάρροια και κολίτιδα.
«Πολλοί άνθρωποι προσέχουν το πλύσιμο των χεριών όταν επιστρέφουν στο σπίτι», σημειώνει ο Δρ Sullivan. «Αλλά να θυμάστε ότι οι σόλες των παπουτσιών σας έρχονται επίσης σε επαφή με όλα τα είδη μικροβίων, οπότε το να φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι είναι σαν να μην πλένετε τα χέρια σας όταν επιστρέφετε σπίτι», λέει χαρακτηριστικά.
Μόλυβδος
Ο μόλυβδος, για παράδειγμα, είναι ένα βαρύ μέταλλο που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, τα νεύρα και άλλα ζωτικά όργανα. Τα μωρά και τα παιδιά, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εγκεφαλική βλάβη από δηλητηρίαση από μόλυβδο και καμία ποσότητα μολύβδου δεν είναι ασφαλής.
«Το πιο συνηθισμένο μέρος όπου βρίσκουμε μόλυβδο είναι σε παλαιότερα σπίτια και κτήρια βαμμένα με χρώματα που έχουν βάση τον μόλυβδο», λέει ο ειδικός. «Με την πάροδο του χρόνου, το χρώμα αυτό πέφτει στο έδαφος, όπου μετατρέπεται σε σκόνη. Μπορεί να περπατήσετε μέσα σ’ αυτή τη σκόνη χωρίς να το γνωρίζετε και να τη φέρετε στο σπίτι με τα παπούτσια σας. Η σκόνη μπορεί εύκολα να εισέλθει στο στόμα ενός παιδιού αν παίζει στο πάτωμα», εξηγεί.
Αλλεργιογόνα
Πολλοί άνθρωποι με εποχιακές αλλεργίες κλείνουν τα παράθυρά τους και χρησιμοποιούν καθαριστή αέρα για να μετριάσουν τα συμπτώματα. Αλλά αν κυκλοφορείτε με τα παπούτσια στο σπίτι, δεν καταφέρνετε τίποτα.
«Η γύρη από τα δέντρα, το γρασίδι και τα χόρτα εισχωρεί εύκολα στα παπούτσια», λέει ο Δρ Sullivan, «και όταν περπατάτε στο σπίτι σας, η γύρη μπορεί να σηκωθεί στον αέρα, να προσγειωθεί σε επιφάνειες και να επιδεινώσει τις αλλεργίες σας».
Επικίνδυνα χημικά
Έχετε αυλή με παχύ γκαζόν; Μήπως έχει κάποιος γείτονας; Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να οφείλεται σε λιπάσματα, εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα. Δεν μπορείτε να ξέρετε ποιες χημικές ουσίες μεταφέρετε, άθελά σας, με τα παπούτσια και μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.
«Ακόμη κι αν εσείς δεν χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους χημικές ουσίες στον κήπο σας, βρίσκονται στο γρασίδι άλλων και σε δημόσιους χώρους πρασίνου και τα παπούτσια σας πιθανότατα τις μαζεύουν. Μπορεί επίσης να μεταφέρετε χημικές ουσίες από την άσφαλτο», προσθέτει.
Είναι εντάξει να ζητάμε από τους επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους;
Μπορεί να είναι άβολο να ζητήσετε από τους επισκέπτες σας να βγάλουν τα παπούτσια τους. Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με τις κάλτσες ή τα πόδια τους γυμνά. Ή αν έχετε οργανώσει κάτι πιο επίσημο, οι επισκέπτες μπορεί να προτιμούν να κρατήσουν τα παπούτσια τους ως μέρος του ντυσίματος τους.
«Σε πολλούς πολιτισμούς, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να βγάζουν τα παπούτσια τους στην πόρτα», σημειώνει ο Δρ Sullivan. «Είναι λιγότερο συνηθισμένο αλλού, οπότε οι άνθρωποι συχνά διστάζουν να το ζητήσουν. Αλλά η υγεία της οικογένειάς σας αξίζει τον κόπο», τονίζει.
Μπορείτε, επίσης, να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα για τους επισκέπτες σας: Ενημερώστε τους εκ των προτέρων ή τοποθετήστε μια ευγενική πινακίδα που να τους ζητά να βγάλουν τα παπούτσια τους ή προσφέρετέ τους ένα ζευγάρι άνετες, πλενόμενες παντόφλες.
- Τέλος, αν κάποιος περπατήσει στο σπίτι σας με παπούτσια:
- Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα πατάκια και χαλιά, ει δυνατόν με φίλτρο HEPA.
- Σφουγγαρίστε με ήπιο απολυμαντικό και ζεστό νερό.
- Μη σκουπίζετε με σκούπα χειρός, γιατί μπορεί να σηκώσετε ανεπιθύμητα σωματίδια στον αέρα.
Κι αν πρέπει να φοράω παπούτσια για λόγους υγείας;
Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να φορούν παπούτσια για στήριξη της καμάρας του ποδιού ή για να τους βοηθούν στην ισορροπία. Σε αυτήν την περίπτωση, επενδύστε σε ένα ζευγάρι παπούτσια που θα φοράτε μόνο στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού – δεν θα τα φοράτε καθόλου έξω, ούτε καν μέχρι την είσοδο και το γραμματοκιβώτιο.
Πηγή: Cleveland Clinic