Η διαλείπουσα νηστεία, μια δημοφιλής τεχνική δίαιτας που υιοθετείται από πολλούς, τίθεται σε μεγάλη αμφισβήτηση πλέον.
Πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι το διατροφικό μοτίβο σίτισης εντός 8ώρου περιορισμένου χρόνου κάθε μέρα συνδέεται με πολύ υψηλό κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Η τεχνική της διαλείπουσας νηστείας περιλαμβάνει εναλλασσόμενους κύκλους νηστείας και σίτισης. Αυτό το διατροφικό μοτίβο περιλαμβάνει μεθόδους όπως η δίαιτα 16/8 (νηστεία για 16 ώρες και σίτιση μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών) ή η δίαιτα 14/10 (νηστεία 14 ωρών ακολουθούμενη από μια περίοδο σίτισης 10 ωρών). Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες τεχνικές, όπως δίαιτα με εναλλάξ ημέρες νηστείας, η νηστεία δύο φορές την εβδομάδα και νηστεία 24 ωρών μία φορά την εβδομάδα.
“Ο περιορισμός του ημερήσιου χρόνου σίτισης σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως οι 8 ώρες την ημέρα, έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως τρόπος απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς. Ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή καρδιαγγειακή νόσο, όμως, ήταν άγνωστος”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Victor Wenze Zhong, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας.
Πώς έγινε η έρευνα
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τον πιθανό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην υγεία από την εφαρμογή ενός διατροφικού προγράμματος περιορισμού του χρόνου σίτισης στις 8 ώρες καθημερινά. Αξιολόγησαν πάνω από 20.000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 49 έτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας με θέμα Επιδημιολογία και Πρόληψη: Τρόπος Ζωής και Καρδιομεταβολικές Συνεδρίες, τα άτομα που ακολούθησαν ένα 8ωρο πρόγραμμα σίτισης είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου!
Οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και σε άτομα που ήδη έχουν καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Για τα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο, η σίτιση εντός παραθύρου τουλάχιστον 8 αλλά λιγότερο από 10 ωρών την ημέρα συνδέθηκε με 66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής σε λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα δεν συσχετίστηκε με βελτιωμένη μακροζωία σε σύγκριση με το τυπικό πρόγραμμα σίτισης 12-16 ωρών την ημέρα.
Ταυτόχρονα, μια συνολική διάρκεια σίτισης μεγαλύτερη από 16 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο στα άτομα με καρκίνο.
Τι είπαν οι ερευνητές
“Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα σίτισης εντός 8 ωρών είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Παρόλο που αυτός ο τύπος δίαιτας είναι δημοφιλής λόγω των πιθανών βραχυπρόθεσμων οφελών του, η έρευνά μας ξεκάθαρα δείχνει ότι, σε σύγκριση με ένα τυπικό παράθυρο σίτισης 12-16 ωρών την ημέρα, η μικρότερη διάρκεια φαγητού δεν συσχετίστηκε με αυξημένη διάρκεια ζωής”, είπε ο δρ. Zhong.
“Είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, να γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ ενός παραθύρου διατροφής 8 ωρών και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου. Τα ευρήματα της μελέτης μας ενθαρρύνουν μια πιο προσεκτική, εξατομικευμένη προσέγγιση στις διατροφικές συστάσεις, διασφαλίζοντας ότι ευθυγραμμίζονται με την ιδιαίτερη κατάσταση της υγείας κάθε ατόμου και τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η μελέτη ΔΕΝ έδειξε ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής προκάλεσε καρδιαγγειακό θάνατο, αλλά ανέδειξε μια απλή συσχέτιση μεταξύ της διαλείπουσας νηστείας 8 ωρών και του καρδιαγγειακού θανάτου.
Πηγές: heart.org, medicaldaily.com