Οι 6+1 «ύπουλες» τροφές που προσθέτουν κιλά -Είναι υγιεινές αλλά και πλούσιες σε θερμίδες

Αν θέλετε να χάσετε κιλά είναι πιθανό να αποφεύγετε τα πατατάκια, τις σοκολάτες και το junk food.

Ωστόσο, θα πρέπει να μάθετε να βγάζετε από τη λίστα σας και άλλες τροφές οι οποίες ναι μεν είναι υγιεινές όμως είναι «ύπουλες» γιατί αν καταναλώσετε παραπάνω ποσότητα από αυτή που πρέπει τότε θα πάρετε και τις ανάλογες θερμίδες.

Οι 6+1 «ύπουλες» τροφές που σας προσθέτουν κιλά

Ξηροί καρποί

Για παράδειγμα, πολλοί που κάνουν δίαιτα πιστεύουν ότι οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό σνακ -όντως είναι- αλλά αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι γεμάτοι με θερμίδες και είναι εύκολο να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα σε ελάχιστο χρόνο. «Ενώ οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με χρήσιμα μικροθρεπτικά συστατικά, είναι πολύ εύκολο να υπερκαταναλωθούν. Το «κλειδί» είναι το μέτρο», δήλωσε η διαιτολόγος Kimberley Gomer.

Φωτογραφία/Shutterstock

«Σε ένα φλιτζάνι αμύγδαλα υπάρχουν 826 θερμίδες και είναι πολύ εύκολο να φας ένα φλιτζάνι». Για σύγκριση, υπολογίστε ότι υπάρχουν 156 θερμίδες σε ένα σακουλάκι πατατάκια. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να φάτε περίπου πεντέμισι σακουλάκια για να φτάσετε τις θερμίδες σε ένα φλιτζάνι αμύγδαλα», πρόσθεσε.

Φυστικοβούτυρο

Άλλο παράδειγμα είναι το φυστικοβούτυρο. Μια μερίδα φυστικοβούτυρου περιέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το έναν εξαιρετικό τρόπο ενσωμάτωσης πρωτεΐνης χωρίς χοληστερίνη στη διατροφή σας. Ωστόσο, όσο θρεπτικό και νόστιμο μπορεί να είναι το φυστικοβούτυρο, το κρεμώδες σνακ μπορεί επίσης να περιέχει κρυμμένα πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Επίσης επειδή ακριβώς έχει κρεμώδης σύσταση είναι πιο εύκολο να υπερκαταναλωθεί. «Πολλοί άνθρωποι υπερβαίνουν τις συστάσεις», δήλωσε η διαιτολόγος.

«Υπάρχουν 188 θερμίδες σε δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο και πιθανότατα θα φάτε διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα, βυθίζοντας ένα μήλο σε αυτό. Αυτά τα είδη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για παράδειγμα, υπάρχουν 16 γραμμάρια λίπους σε μία μερίδα φυστικοβούτυρου και 13 γραμμάρια λίπους σε ένα κομμάτι σοκολάτας γάλακτος».

Γκρανόλα

Η γκρανόλα είναι πολύ δημοφιλής για πρωινό. Περιέχει αρκετές θερμίδες όπως πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Όμως η χρήση της λάθος ποσότητας μπορεί να σας φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι επιπλέον θερμίδες της γκρανόλας προέρχονται από τα φυτικά έλαια, το έλαιο καρύδας ή τα έλαια των ξηρών καρπών. Συνδυαστικά με την ζάχαρη, η γκρανόλα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για την ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους, για μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη.

Φωτογραφία/Shutterstock

Παγωτά με χαμηλή ζάχαρη

«Αν και τα παγωτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, «πιο υγιεινά» μπορεί να έχουν χαμηλότερες θερμίδες ή ζάχαρη, μπορούν να σας ξεγελάσουν ώστε να καταναλώνετε υπερβολικά άλλα τρόφιμα», δήλωσε η Sheri Berger, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος μιλώντας στο Yahoo Lifestyle.

«Όταν θέλετε κάτι γλυκό και προσπαθείτε να εκπληρώσετε αυτή τη λαχτάρα με μια πιο υγιεινή εκδοχή, θα φάτε περισσότερο από αυτό προκειμένου να ικανοποιηθείτε, επομένως γεμίζετε με θερμίδες». Μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά σε αυτούς τους τύπους προϊόντων μπορούν να μας κάνουν να ζητάμε περισσότερα γλυκά.

«Όταν ένα φαγητό που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε είναι μειωμένο σε λιπαρά ή ζάχαρη, αναγνωρίζουμε τη γεύση που έχουμε συνηθίσει να μην υπάρχει και μπορεί να φάμε περισσότερο, νομίζοντας ότι τελικά θα πάρουμε αυτή τη γεύση», πρόσθεσε η διαιτολόγος.

Γάλα

«Μην ξεγελιέσετε από εναλλακτικές λύσεις γάλακτος. Συχνά περιέχουν λιγότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα και πρόσθετα λίπη και σάκχαρα». Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Μπορεί να αναζητάτε προϊόντα χωρίς γλουτένη καθώς θεωρούνται πιο υγιεινά ωστόσο έχουν ζάχαρη, λίπος και άλλα συστατικά που μπορεί να αυξήσουν τον συνολικό αριθμό θερμίδων.

Φρούτα

Τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τα οποία μας βοηθούν να παραμένουμε υγιείς, έχουν φυσική ζάχαρη και σε σχέση με τις τροφές που έχουν επεξεργασμένη ζάχαρη είναι λιγότερο πιθανό να μας οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Ωστόσο αν το παρακάνετε, τελικά θα καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη. Για τον μέσο άνθρωπο, τέσσερα φρούτα την ημέρα είναι το ανώτατο συνιστώμενο όριο. Επίσης οι υπερβολική κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων έχει άμεση σύνδεση με την λιπώδη διήθηση στο συκώτι, την παχυσαρκία, τις φλεγμονές και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επομένως καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί ακόμη και με τα φρούτα.

Τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι: τα μήλα, οι μπανάνες, τα κεράσια και τα πορτοκάλια, ενώ τα φρούτα με λιγότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι: τα δαμάσκηνα, οι φράουλες και τα μούρα.

πηγή: bovary.gr