Προς το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας.
Προτάσεις κοινότητας Πόρου για το νέο χωροταξικό πλαίσιο τουρισμού, για την δημόσια διαβούλευση.
Ως Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πόρου Κεφαλονιάς του Δήμου Αργοστολίου,
οι παρατηρήσεις μας επί του Νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό,
σε σχέση με την περιοχή μας, είναι οι παρακάτω:
- Η Δημοτική Κοινότητα Πόρου Κεφαλονιάς, καθώς και όμορες κοινότητες, χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητα ως τουριστικά «Ανεπτυγμένες», στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού της Δημοτικής Ενότητας Ελειού- Πρόννων συνολικά. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί επενδύσεων σε ένα τουριστικό προορισμό που πάσχει ακριβώς από έλλειψη νέων επενδύσεων εδώ και δεκαετίες. Προτείνουμε η ΔΚ Πόρου να χαρακτηριστεί στην κατηγορία Γ ως «Αναπτυσσόμενη Περιοχή» με παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων καταλυμάτων και ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
- Συγκεκριμένα με βάση τον τουριστικό λιμένα Πόρου προτείνουμε την υποστήριξη λειτουργικά για τον ελλιμενισμό περισσοτέρων σκαφών αναψυχής καθώς την την αξιοποίηση του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα με παροχές και εξυπηρετήσεις ύδατος ,ρεύματος ενδιαίτησης και υγιεινής ώστε να είναι λειτουργικός για τους επισκέπτες, όπως και την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού μια και στην περιοχή μας υπάρχουν θρησκευτικά αξιοθέατα όπως το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας κληρονομιάς και σε συνδυασμό με τον οικισμό των Τζαννάτων της ΔΚ Πόρου, αξιοποιώντας την ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου, θα συμβάλει στην προσέλκυση των τουριστών και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.
- Εντός του σχεδίου πόλεως του οικισμού του Πόρου, προτείνουμε το χαρακτηρισμό των αδιάθετων οικοπέδων του δημοσίου στις περιοχές Ράγια και Σαρακήνικο, ως περιοχές υποδοχής σύνθετου τουριστικού καταλύματος μεγάλης κλίμακας για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
- Για την νότια παραλιακή ζώνη της ΔΚ Πόρου με κατεύθυνση προς τη ΔΚ Σκάλας προτείνουμε την ένταξη της σε καθεστώς ανάλογο των ΖΟΕ ή σε όποιο χωροταξικό εργαλείο τις αντικαταστήσει.
- Για την πεδινή έκταση πέριξ του οικισμού των Καμπιτσάτων προτείνουμε τη χωροθέτηση ζώνης δυνητικής υποδοχής σύνθετου τουριστικού καταλύματος με γήπεδο γκόλφ, λόγω των μεγάλων υδατικών αποθεμάτων της υδρολογικής λεκάνης για τα δεδομένα της νησιωτικής Ελλάδας. Προϋπόθεση πρέπει να είναι η πραγματοποίηση έργων εξασφάλισης αυτάρκειας της δυνητικής επένδυσης σε υδάτινους πόρους από συλλέκτες όμβριων υδάτων (χωρίς χρήση γεωτρήσεων) και παραχώρηση χρήσης τουλάχιστον του 20% των επιπλέον υδάτινων πόρων που θα προκύψουν, στις όμορες κοινότητες του Ηρακλείου Πεδίου.
- Για το παραλιακό τμήμα της ΔΚ Πόρου από το ακρωτήριο Άτρος ως το βόρειο όριο της κοινότητας, προτείνουμε τη χωροθέτηση ζώνης υποδοχής σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, με την προϋπόθεση της αυτάρκειάς τους και όριο επιβάρυνσης των υφιστάμενων ΔΚΩ. Το μεγάλο μέγεθος των ιδιοκτησιών σε αυτή την περιοχή για τα δεδομένα της Κεφαλονιάς, επιτρέπει μεγαλύτερες επενδύσεις που συμπληρώνουν το τουριστικό προϊόν των υφιστάμενων καταλυμάτων μικρότερης δυναμικότητας. Προτείνουμε ειδικότερα αυξημένα κίνητρα σε περίπτωση επενδύσεων στον τομέα του Τουρισμού Υγείας.
- Για την ημιορεινή περιοχή των εγκαταλελειμμένων οικισμών Ασπρογέρακα , Αννινάτων, Κόρνελο και Αφραγιά προτείνουμε την παροχή κινήτρων για αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών με τη μετατροπή παλαιότερων κτιρίων σε καταλύματα και ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου.
- Για τις όμορες Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Ειρήνης, Ξενόπουλου και Αγ. Νικολάου, που έχουν άμεση οικονομική και κοινωνική σχέση με τη ΔΚ Πόρου, προτείνουμε το χαρακτηρισμό τους στην κατηγορία Δ του νέου χωροταξικού πλαισίου ως «Περιοχές με Δυνατότητες Ανάπτυξης» με αυξημένα κίνητρα για μικρότερης κλίμακας επενδύσεις. Ειδικότερα προτείνουμε στην ζώνη των κοινοτήτων γύρω από τον Εθνικό Δρυμό Αίνου την παροχή αυξημένων κινήτρων για επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού υπαίθρου, με όρους που θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με τους υπεύθυνους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την προστασία του Εθνικού Δρυμού και με στόχο τη δημογραφική ανάκαμψη της περιοχής.
- Τέλος λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη σύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με τη στρατηγική της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, προτείνουμε τη σύνδεση των χώρων ενδιαφέροντος της ΔΚ Πόρου (καταλύματα, παραλίες, τοποθεσίες γεωπάρκου, αξιοθέατα) με ασφαλή και οριοθετημένο ποδηλατόδρομο από την παραλία Κακό Λαγκάδι, πριν το νότιο παραλιακό όριο της κοινότητας Πόρου, ως την παραλία Ξηλώματα, στο μεγαλύτερο μέρους του παραλιακού μετώπου Πόρου- Σάμης, και με μεσόγεια χάραξη ως την πλατεία του οικισμού των Τζαννάτων. Προτείνουμε τη χωροθέτηση και αποτύπωση αυτής της διαδρομής στο νέο χωροταξικό πλαίσιο με στόχο την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού και τη διευκόλυνση πρόσβασης των επισκεπτών στα σημεία ενδιαφέροντος.
Την αναβάθμιση των υποδομών και αξιοποίηση του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα ώστε να είναι προσβάσιμος σε όλους τους επισκέπτες.
Κοινότητα Πόρου.