Τι δείχνει η σκιά σας για την υγεία σας; Το σημάδι έλλειψης μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης -Πώς να το ελέγξετε

Οι ειδικοί συνηθίζουν να μιλούν εκτενώς για τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων από τους ανθρώπους, καθώς και για τα σημάδια στο σώμα τα οποία ο καθένας πρέπει να προσέχει προκειμένου να εντοπίσει μία τυχόν έλλειψη.

Ελάχιστα, όμως, είναι γνωστά για αυτά που μπορεί να δείξει για την υγεία κάτι που δεν είναι πάνω ή μέσα στο σώμα μας, αλλά… έξω από αυτό, όπως η σκιά μας!

Έτσι, μία γιατρός αποφάσισε να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η σκιά σας θα μπορούσε να είναι δείκτης της υγείας σας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πρόσληψη μιας συγκεκριμένης και εξαιρετικά σημαντικής για την ορθή λειτουργία του οργανισμού βιταμίνης.

Η σημασία της βιταμίνης D για την υγεία

Καθώς η καλοκαιρινή περίοδος τελειώνει και οι ώρες της ημέρας μειώνονται, η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών οστών, δοντιών και μυών και παίζει ρόλο στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής.

Ενώ ορισμένες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια ή τα εμπλουτισμένα δημητριακά παρέχουν κάποια ποσότητα βιταμίνης D, η έκθεση στον ήλιο παραμένει το κλειδί για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών.

«Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία. Από την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος μέχρι την προώθηση της υγείας των οστών, είναι σημαντικό να διατηρούμε επαρκή επίπεδα», υπογραμμίζει η Δρ. Natasha Fernando, Ιατρική Διευθύντρια της Medichecks.

Το κόλπο με τη σκιά που δείχνει εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Ωστόσο, με τον καιρό να αναμένεται απρόβλεπτος για το υπόλοιπο του Σεπτεμβρίου και τον σταδιακό ερχομό των πιο σκοτεινών, ψυχρότερων μηνών, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε εάν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D. Ευτυχώς, η ειδικός υγείας μοιράζεται ένα απλό κόλπο.

«Μετρήστε τη σκιά σας. Ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες το σώμα σας μπορεί να συνθέσει ακτίνες από τον ήλιο και να τις μετατρέψει σε βιταμίνη D, αλλά αυτές οι ακτίνες είναι πιθανό να είναι αρκετά ισχυρές μόνο εάν η σκιά σας είναι πιο κοντή από εσάς», εξηγεί η Δρ. Fernando και συνεχίζει:

«Αν η σκιά σας είναι μεγαλύτερη -ή αν δεν έχετε καθόλου σκιά – πιθανότατα δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να βγείτε έξω μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. Μόνο 10 λεπτά στον ήλιο κάθε μέρα είναι συνήθως αρκετά, αλλά προσέξτε να μην καείτε. Εάν μένετε έξω για περισσότερο από 10 λεπτά, χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό».

Άλλα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D – Σε ποια τρόφιμα μπορείτε να τη βρείτε

«Αν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D από τον ήλιο, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D στη διατροφή σας, όπως λιπαρά ψάρια, μανιτάρια ή ενισχυμένα προϊόντα όπως δημητριακά και χυμούς», καταλήγει η ειδικός.

Αν και η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ο αντίκτυπός της δεν πρέπει να υποτιμάται καθώς, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) μπορεί να συμβάλλει σε σοβαρές παθήσεις υγείας, όπως εξασθενημένα οστά και χρόνια κόπωση.

Καθώς, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι μπορεί εν αγνοία τους να στερούνται αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, καλό θα είναι να γνωρίζουν κάποια από τα συμπτώματα που συνοδεύουν μια έλλειψη σε βιταμίνη D. Τέτοιοι δείκτες ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

  • Κούραση
  • Μυϊκούς πόνους και αδυναμία
  • Κατάθλιψη
  • Τριχόπτωση
  • Πόνος στα οστά
  • Συχνές ασθένειες

πηγή oloygeia.gr