Κεφαλονιά: Μνημόσυνο στο Μνημείο Πεσόντων στην Φάλαρη-Ποια η ιστορία του (εικόνα)

Μνημόσυνο…

Βρεθήκαμε χθες το απόγευμα, Σάββατο 21/9/2024, με τον Σ.Κ. και τον Κ.Κ., στη Φάλαρη της Κεφαλονιάς, στην περιοχή Κουκουλάρια κοντά στο χωριό Μακρυώτικα.

Εδώ σε μια βραχώδη περιοχή, πραγματοποιήθηκε στις 22/9/1949 μία από τις τελευταίες επιχειρήσεις του Εμφυλίου στην Κεφαλονιά: Δυνάμεις του Εθνικού Στρατού, κληρωτοί και εθνοφύλακες, μαζί με ντόπιους εθνικιστές, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξα («απόσπασμα χωροφυλάκων-ΜΑΫδων», σύμφωνα με τον ιστορικό Σπύρο Λουκάτο), εντόπισαν, μετά από προδοσία, και εξόντωσαν τους μαχητές του Δ.Σ.Ε. Ηλία Κουγιανό από την Πύλαρο και Ματθαίο Κουλουμπή από τη Θηνιά.

Στο σημείο που έπεσαν οι δύο μαχητές, τοποθετήθηκε αργότερα η εικονιζόμενη αναθηματική πλάκα. Η περιοχή είναι δύσβατη και το μνημείο μπορεί μόνο με οδηγό να το προσεγγίσει κανείς, ενώ χρειάζεται να έχει και γερά πόδια για να καταφέρει να το πλησιάσει.

Στη βάση του βράχου υπήρχε βαθούλωμα καλυμμένο από πέτρες, μέσα στο οποίο κρύβονταν οι δύο φυγάδες. Τους πρόδωσε η μυρωδιά από τον καπνό που κάπνιζαν και τους εντόπισε ένας ντόπιος πολίτης, που συμμετείχε στην καταδίωξη, όταν είδε το μάτι του ενός να κοιτάζει ανάμεσα από τις πέτρες.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, στο τέλος της οποίας οι δύο αποκλεισμένοι επιχείρησαν έξοδο.

Έπεσαν στον τόπο εκείνο και τα κεφάλια τους μεταφέρθηκαν στο Αργοστόλι όπου εκτέθηκαν ως τρόπαια, για να υποστούν τη θριαμβολογία και τους «εμπτυσμούς» των νικητών.

Αναζητούσα από καιρό το μνημείο και ο εντοπισμός του, ακριβώς στην 75η επέτειο της θυσίας τους, ήταν εντελώς συμπτωματικός.