Φορολογία: Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στην κατοχύρωση του δικαιώματος που έχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί αυτοαπασχολούμενοι να αφαιρούν από τα ακαθάριστα έσοδά τους τις πραγματικές λειτουργικές τους δαπάνες και να δηλώνουν ορθά τα καθαρά κέρδη τους συμβάλλει η πρακτική που εφαρμόζουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών ως προς τους συγκεκριμένους πελάτες τους, να διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myData τα δεδομένα των λογαριασμών που τους εκδίδουν.

Με την πρακτική αυτή ενημερώνουν αυτόματα για τις λειτουργικές αυτές δαπάνες τα ηλεκτρονικά βιβλία των πελατών τους τα οποία τηρούνται στην πλατφόρμα myData, τις δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Προϋπόθεση

Για να στέλνουν, όμως, οι εν λόγω πάροχοι τα δεδομένα των λογαριασμών που εκδίδουν στην πλατφόρμα myData των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών πελατών τους, προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν αυτήν την επαγγελματική ιδιότητα των πελατών τους. Εφόσον οι πάροχοι δεν είναι ενημερωμένοι από τους ίδιους τους φορολογουμένους για την επαγγελματική τους ιδιότητα, κατά την έναρξη της συνεργασίας μαζί τους, δεν στέλνουν τα δεδομένα των λογαριασμών στην πλατφόρμα myData.

H ενημέρωση πρέπει να γίνει σε πολλές περιπτώσεις από τους ίδιους τους φορολογουμένους κατά την υπογραφή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών με τις εταιρίες παρόχους. Εφόσον γίνει, τότε η διαδικασία ενημέρωσης της πλατφόρμας myData και των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος με τα ποσά των δαπανών των φορολογουμένων αυτών για ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες γίνεται αυτόματα κάθε φορά που εκδίδονται οι λογαριασμοί και πριν καν εξοφληθούν!

Η υποβολή των δεδομένων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου στην πλατφόρμα myData στην οποία προχωρούν πολλές εταιρίες πάροχοι των υπηρεσιών αυτών, τη στιγμή της έκδοσης των λογαριασμών αυτών, συμβάλλει δηλαδή στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων πελατών τους με τα ορθά δεδομένα των συγκεκριμένων λειτουργικών τους δαπανών και εν τέλει στη διασφάλιση της έκπτωσης του ύψους των δαπανών αυτών από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Στις δηλώσεις ΦΠΑ οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεφωνικά τέλη περνούν προσυμπληρωμένες από την -ενημερωμένη μέσω της πλατφόρμας myData- ΑΑΔΕ ως εισροές και ο αναλογών ΦΠΑ επί των συγκεκριμένων λογαριασμών προσυμπληρώνεται ξεχωριστά από την ΑΑΔΕ για έκπτωση από τον ΦΠΑ των εκροών (εσόδων) των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, διευκολύνοντάς τους σημαντικά, καθώς τους κατοχυρώνει τις συγκεκριμένες εκπτώσεις.

Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες περνούν αυτόματα, από την ενημερωμένη μέσω της πλατφόρμας myData ΑΑΔΕ, ως λοιπά έξοδα και εξαρτάται πλέον από τον επιχειρηματία ή τον ελεύθερο επαγγελματία ο ακριβής χαρακτηρισμός τους προκειμένου να περαστούν στον πίνακα των λειτουργικών εξόδων του εντύπου Ε3 και στους επιμέρους κωδικούς του εντύπου αυτού, όπου συμπληρώνονται διακριτά τα ποσά των δαπανών αυτών, δηλαδή ξεχωριστά για ηλεκτρικό ρεύμα και ξεχωριστά για τηλεπικοινωνίες.

Ουσιαστικά, οι εταιρίες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, που έχουν ως πελάτες τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ενημερώνουν αυτόματα την ΑΑΔΕ για τις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών των φορολογουμένων αυτών, αναρτώντας στην πλατφόρμα myData τα δεδομένα για τους λογαριασμούς που έχουν εκδώσει, σαν οι λογαριασμοί αυτοί να ήταν τιμολόγια προμηθευτών. Ετσι, τα ποσά των λογαριασμών αυξάνουν αυτόματα το συνολικό ύψος των εξόδων στα ηλεκτρονικά συνοπτικά βιβλία που τηρούν οι εν λόγω φορολογούμενοι στην πλατφόρμα myData.

Μπαίνει τέλος στις πρακτικές φοροδιαφυγής του παρελθόντος

Με αυτήν την αυτόματη ενημέρωση που κάνουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν μπορούν πια να δηλώνουν ποσά δαπανών για ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες μεγαλύτερα από αυτά που είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα myData.

Ετσι, μπαίνει τέλος στις πρακτικές φοροδιαφυγής του παρελθόντος, όπως η δήλωση «φουσκωμένων» λειτουργικών δαπανών στα βιβλία των επιχειρήσεων, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν ανύπαρκτες. Η πρακτική αυτή είχε σκοπό την έκπτωση μεγάλου ύψους δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, τη μείωση του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα και εν τέλει την αποφυγή πληρωμής των πραγματικά αναλογούντων ποσών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Από την άλλη πλευρά, πολλές ατομικές επιχειρήσεις κατοχυρώνουν πλέον το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ όλων αυτών των λογαριασμών από τον ΦΠΑ των εσόδων τους, αλλά και την έκπτωση των καθαρών ποσών των δαπανών αυτών από τα ακαθάριστα έσοδά τους κατόπιν, βεβαίως, της διενέργειας των απαιτούμενων αναμορφώσεων, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δηλώνεται ως έδρα άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας η κατοικία του φορολογουμένου.

Αυτοματοποιείται η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά πλέον στην πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Τελικός στόχος είναι όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ όχι απλώς να προσυμπληρώνονται και να αναρτώνται έτοιμες προς υποβολή στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, αλλά και να υποβάλλονται αυτόματα από την ίδια την ΑΑΔΕ για λογαριασμό των φορολογουμένων, εφόσον αυτοί δεν θα τις έχουν υποβάλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθούν πλήρως τα φαινόμενα μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Τα «βήματα» που έχουν ήδη γίνει προς την κατεύθυνση αυτή είναι η πλήρης προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ για περισσότερους από 1.000.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία γίνεται από την 1η-1-2024 με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που διαβιβάζουν οι φορολογούμενοι αυτοί στην πλατφόρμα myData και η καθιέρωση περιθωρίων αποκλίσεων προς τα κάτω για τα δηλωτέα έσοδα και προς τα πάνω για τις δηλωτέες δαπάνες, τα οποία σταδιακά μειώνονται μέχρι να μηδενιστούν πλήρως.

Από την 1η-1-2025, δεν θα επιτρέπονται πλέον στις δηλώσεις ΦΠΑ αποκλίσεις προς τα κάτω για τα έσοδα και προς τα πάνω για τα έξοδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που θα έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myData.

Το τελικό «βήμα» που θα γίνει στις δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι η αυτόματη υποβολή τους από την ΑΑΔΕ στις καταληκτικές ημερομηνίες στις οποίες εκπνέουν οι αντίστοιχες προθεσμίες, εφόσον μέχρι τις ημερομηνίες αυτές δεν θα τις έχουν υποβάλει οι ίδιοι οι φορολογούμενοι. Το τελικό αυτό στάδιο πλήρους ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ τοποθετείται χρονικά το αργότερο έως τέλος του 2026.

πηγή: eleftherostypos.gr