Φόρος στα μικρά σκάφη: Σε μείωση 50% προχωρά η κυβέρνηση

Μειωμένο κατά 50% ετήσιο φόρο αναμένεται να πληρώσουν τελικά φέτος έως τα τέλη Σεπτεμβρίου δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες βάρκας με έως 7 μέτρα μήκος που θα υποβάλλουν έως την Πέμπτη τη σχετική δήλωση φόρου. Έτσι, ο φόρος θα ανέρχεται στα 50 ευρώ από τα 100 ευρώ που ήταν προγραμματισμένο.

Παράλληλα, με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά τον ετήσιο αυτό φόρο από το 2020 όπως όριζε ο νόμος 5036/2023.

Ανάλογη μείωση κατά 50% του φόρου και συγκεκριμένα στα 100 ευρώ, όπως και απαλλαγή από αναδρομική καταβολή του φόρου για 4 χρόνια (2020-2023) θα ισχύσει και όσοι έχουν μεγαλύτερες βάρκες και σκάφη (με μήκος από 7-12 μέτρα) όπου η επιβάρυνση με τον ίδιο νόμο είχε οριστεί στα 200 ευρώ,

ανεξαρτήτως αν αυτά χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς ή ιδιωτική χρήση. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής, όπως φουσκωτά και ταχύπλοα.

Ο νέος φόρος αφορά όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη, με εξαίρεση τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά.

Σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με τον βουλευτή Μαγνησίας, Χρήστο Μπουκώρο, ανέφερε ότι ο ετήσιος φόρος των 100 ευρώ ή 200 ευρώ θα μειωθεί στο μισό με τροπολογία που σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούν πλήρως οι ιδιοκτήτες, έστω και μικρών σκαφών, από τον συγκεκριμένο φόρο, καθώς αυτό θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες.

πηγή: eleftherostypos.gr