Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η διαιτολόγος προτείνει δύο κινήσεις SOS για την αντιμετώπισή του

Τι φταίει για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και ποιες είναι οι κύριες διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπισή του; Η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος απαντά

*Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια εντερική λειτουργική διαταραχή, που συνήθως εκδηλώνεται με κοιλιακή δυσφορία και πόνοφούσκωμα και διαταραχές στην κένωση (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές αυτών). Η νόσος εμφανίζεται τόσο στις γυναίκες, όσο και τους άνδρες. Οι γυναίκες όμως είναι πιο επιρρεπείς, με έως και δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου συγκριτικά με τους άνδρες.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Αν και η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, φαίνεται να υπάρχει μια αλληλεπίδραση εγκεφάλου και εντέρου. Ορισμένοι παράγοντες, όπως στρεσογόνα γεγονότα, ορισμένες ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος), οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού, οι αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα και η γονιδιακή προδιάθεση αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ευερέθιστου εντέρου.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων, η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων ευερέθιστου εντέρου είναι μεγαλύτερη. Το γεγονός ότι το ευερέθιστο έντερο αφορά κυρίως σε γυναίκες υποδηλώνει πως οι ορμόνες του φύλου παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η αντιμετώπιση και η θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου εξαρτάται από τα συμπτώματά του. Συνήθως περιλαμβάνει αλλαγή στη διατροφήκατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διαχείριση του άγχους. Όσον αφορά στη διατροφή, προτείνεται η υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλής σε FODMAPs για ορισμένο χρονικό διάστημα (2-6 εβδομάδες) και μετά σταδιακή επανεισαγωγή τους. Τα FODMAPs βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, όπως σιτάρι, κριθάρι, όσπρια, κρεμμύδι, σκόρδο, γαλακτοκομικά, σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά και γλυκαντικά. Πρόκειται για υδατάνθρακες που δεν απορροφώνται πλήρως από το λεπτό έντερο και, όταν φτάνουν στο παχύ έντερο, οδηγούν σε παραγωγή αερίων, διαταραγμένη εντερική κινητικότητα και διάρροια σε άτομα με ευερέθιστο έντερο.

Εκτός από την παραπάνω διατροφική προσέγγιση, η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών είναι βοηθητική για την ανακούφιση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης στην αποκατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Όπως και στις περισσότερες παθήσεις, έτσι και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η εξατομικευμένη διατροφή και διαχείριση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του.

H Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

πηγή: ygeiamou.gr