«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τρώω 6 φρούτα για να σταματήσω τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα»

Ένας γαστρεντερολόγος αποκάλυψε τα 6 φρούτα που πρέπει να αρχίσετε να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

Απευθυνόμενος στους 1,7 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, ο γιατρός Δρ. Joseph Salhab εξήγησε τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα προκειμένου να ανακουφιστούν.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος έχει κάποια «αγαπημένα φρούτα» που προτιμά να καταναλώνει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα για να τον βοηθήσουν να κινήσει το έντερό του.

@thestomachdoc

@InVideo This is a game changer 🙌🏼 The app is free, but use our code STOMACHDOC50 for the paid plan if you wanna clone your voice, remove the watermark, and more! 🔗 in bio! #invideoaipartner #probiotics #prebiotics #ibs #constipation #healthtips #healthytips

♬ original sound – Dr. Joseph Salhab

Ποια είναι λοιπόν τα φρούτα που μπορείτε να φάτε για να σας βοηθήσουν να μειώσετε το φούσκωμα και να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα; Εδώ είναι τι μπορείτε να δοκιμάσετε και γιατί λειτουργούν.

Τα 6 φρούτα που αντιμετωπίζουν φούσκωμα και δυσκοιλιότητα

  1. Ακτινίδια
  2. Dragonfruit
  3. Αχλάδια
  4. Μήλα
  5. Παπάγια και δαμάσκηνα
  6. Μούρα

1. Ακτινίδια

Ο γιατρός σημειώνει ότι ένα φρούτο που πιστεύει ότι είναι χρήσιμο όταν αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα είναι το ακτινίδιο καθώς περιέχει φυτικές ίνες και ακτινιδίνη που βοηθούν στην πέψη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο National Libary of Medicine:

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις του ακτινιδίου στη γαστρεντερική λειτουργία σε υγιή άτομα καθώς και σε άτομα με δυσκοιλιότητα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές και αναγνώριση του ρόλου του ακτινιδίου στη διαχείρισή τους».

2. Dragonfruit

Ο Δρ. Salhab αναφέρει ότι το dragonfruit είναι γεμάτο με πρεβιοτικές ίνες και νερό. Μια άλλη ιατρική μελέτη, που δημοσιεύτηκε επίσης στο National Libary of Medicine, τονίζει ότι το φρούτο αυτό γίνεται δημοφιλές σε πολλές χώρες και καταναλώνεται ωμό ή μπορεί να προστεθεί σε ποτά, ζελέ και καραμέλες.

3. Αχλάδια

Ο γαστρεντερολόγος υπογραμμίζει ότι τα αχλάδια περιέχουν μια φυσική αλκοόλη ζάχαρης που ονομάζεται σορβιτόλη και είναι ένα φυσικό καθαρτικό. «Ορισμένες γλυκαντικές ουσίες γνωστές ως πολυόλες (όπως η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη) μπορούν να έχουν καθαρτικό αποτέλεσμα εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες», υποστηρίζει το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS).

«Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν πολυόλες φυσικά, όπως ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Εάν προστεθούν πολυόλες σε ένα τρόφιμο ή ποτό και αποτελούν περισσότερο από το 10% του προϊόντος, η ετικέτα του προϊόντος πρέπει να αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει καθαρτικά αποτελέσματα», συμπληρώνει.

4. Μήλα

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά, αλλά σύμφωνα με τον Δρ. Salhab, ένα μήλο την ημέρα κρατά μακριά τη δυσκοιλιότητα.

5. Παπάγια και δαμάσκηνα

«Η παπάγια έχει πεπτικά ένζυμα για να βοηθήσει με το φούσκωμα», λέει ο γαστρεντερολόγος,  ο οποίος προσθέτει ότι τα δαμάσκηνα είναι γνωστά ως φρούτα που κινούν το έντερο.

6. Μούρα

Εάν δεν είστε λάτρης των παραπάνω, ή απλώς προτιμάτε τα μούρα, μπορεί να ενθουσιαστείτε όταν μάθετε ότι αυτά τα φρούτα είναι μικροσκοπικά αλλά δυνατά και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι, ίσως ένα μπολ με φρούτα για κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα και άλλα.

πηγή: oloygeia.gr