Το αγαπημένο πρωινό ρόφημα που αυξάνει έως και 13% τη μυϊκή μάζα – Συμβάλλει σε ένα νεανικό σώμα

Το αγαπημένο σας πρωινό ρόφημα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να σας ξυπνάει το πρωί. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να είναι ένα εξαιρετικό αντιγηραντικό ρόφημα που σας βοηθά να διατηρήσετε τη φόρμα και το μυϊκό σας σύστημα δυνατό.

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition αποκάλυψε μια συναρπαστική σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αυτού του ροφήματος και της αυξημένης μυϊκής μάζας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δύναμης, της ισορροπίας και του μεταβολισμού καθώς γερνάμε

Το αγαπημένο πρωινό ρόφημα που ενισχύει τους μύες

Οι μύες στο σώμα μας είναι απαραίτητοι για διάφορες σωματικές λειτουργίες. Καθώς μεγαλώνουμε, η διατήρηση υψηλότερης μυϊκής μάζας συνδέεται με βελτιωμένη κινητικότητα και μειωμένο κίνδυνο πτώσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτό κάνει την κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, όλο και πιο σημαντική.

Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, ανέλυσε την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 8.300 ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές μέτρησαν τη μυϊκή μάζα με απεικονιστική εξέταση οστικής πυκνότητας και τη συνέκριναν με την καθημερινή κατανάλωση καφέ από τους συμμετέχοντες.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: τα άτομα που κατανάλωναν καφέ καθημερινά εμφάνισαν 11 έως 13% μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από εκείνα που δεν έπιναν καφέ. Αυτή η συσχέτιση υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης σαρκοπενίας, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης.

Ο καφές βελτιώνει τη μυϊκή μάζα;

Ενώ η μελέτη έδειξε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της υψηλότερης μυϊκής μάζας, δεν απέδειξε οριστικά ότι το ρόφημα ενισχύει άμεσα τους μύες. Σύμφωνα με τον Scott Keatley, RD, συνιδιοκτήτη του Keatley Medical Nutrition Therapy, η έρευνα δείχνει μια σαφή συσχέτιση, αλλά δεν καταδεικνύει ότι μόνο η κατανάλωση καφέ μπορεί να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα καθώς γερνάμε.

O Keatley επισημαίνει ότι τα πιθανά οφέλη του καφέ μπορεί να προέρχονται από τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η φλεγμονή έχει συσχετιστεί με μειωμένη μυϊκή μάζα, επομένως η μείωση της φλεγμονής θα μπορούσε ενδεχομένως να εξουδετερώσει την υποβάθμιση των μυών. Επιπλέον, ο καφές μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των κατεστραμμένων κυττάρων, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ακεραιότητας των μυών.

Πρέπει να αρχίσετε να πίνετε καφέ για να αυξήσετε τους μύες σας;

Ενώ τα ευρήματα της μελέτης είναι συναρπαστικά, ο Keatley συμβουλεύει να μην ξεκινήσετε ξαφνικά να πίνετε καθημερινά καφέ μόνο γι’ αυτό το λόγο. Τονίζει ότι ο καφές δεν είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους και ότι ο καθένας πρέπει να δει κατά πόσο αυτή η καθημερινή συνήθεια του ταιριάζει.

Αν πάλι η ενίσχυση της μυϊκή μάζα είναι αυτό που θέλετε, συνιστά να επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες που περιλαμβάνει τροφές όπως ψάρι, κοτόπουλο και φυτικές πρωτεΐνες. Η άσκηση με αντιστάσεις είναι επίσης μια δοκιμασμένη μέθοδος για να «χτίσετε» και να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Ο συνδυασμός αυτών των δραστηριοτήτων με τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τη συνολική σωματική λειτουργία.

Ενώ λοιπόν ο καφές μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για τη μυϊκή μάζα, δεν πρέπει να θεωρείται ως μια αυτόνομη λύση. Εάν είστε λάτρης του καφέ, μπορεί να αποτελέσει μια ευεργετική προσθήκη στη ρουτίνα σας, αλλά θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την διατήρηση της υγείας και ευεξία σας.

πηγή: oloygeia.gr