Το λάθος στο μεσημεριανό που μπορεί να καταστρέψει το πεπτικό σύστημα -Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρώτε

Μία κοινή συνήθεια κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το πεπτικό σύστημα, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι εξαντλητικοί ρυθμοί κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά ως και ως προς την ώρα. «Θύμα» όλης αυτής της εξέλιξης, η ώρα του μεσημεριανού φαγητού.

Η κοινή συνήθεια στο μεσημεριανό γεύση βλάπτει το πεπτικό σύστημα

Η διατροφολόγος και φαρμακοποιός Deborah Grayson προειδοποίησε ότι όσοι τρώνε το μεσημεριανό γεύμα τους στο γραφείο τους κάθε μέρα μπορεί να καταστρέφουν εν αγνοία τους το πεπτικό τους σύστημα και να διακινδυνεύουν μια ολόκληρη σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων.

«Όταν τρώμε το φαγητό μας, θα πρέπει να είμαστε σε μια ήρεμη και χωρίς άγχος κατάσταση. Το μεσημεριανό γεύμα στο γραφείο μας ενώ εργαζόμαστε, συχνά σημαίνει ότι είμαστε απασχολημένοι και αγχωμένοι», σημείωσε.

Όπως εξήγησε το πεπτικό σύστημα χρειάζεται να είμαστε χαλαροί για να λειτουργήσει όπως πρέπει. Οι άνθρωποι που είναι συνεχώς αγχωμένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο για να χαλαρώσουν και να φάνε είναι πιο πιθανό να έχουν πεπτικά προβλήματα όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σύμφωνα με αναφορές, το να τρώτε τα σάντουιτς και τα πατατάκια σας μπροστά από μια οθόνη αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να τρώτε υπερβολικά, ακόμα και όταν δεν είστε πλέον πεινασμένοι. «Η απόσπαση της προσοχής σας κάνει να αγνοήσετε τα σημάδια κορεσμού», δηλώνει η Ranstad. «Επίσης, είναι πιο πιθανό να τρώτε πιο γρήγορα επειδή δεν δίνετε πραγματικά προσοχή».

Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

Για να αποφύγετε προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επώδυνες κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα και διάρροια, αξίζει να απομακρυνθείτε από το γραφείο σας και να απολαύσετε ένα γεύμα μακριά από την οθόνη.

Εάν έχετε χρόνο να επισκεφθείτε μια καφετέρια, ή έναν οποιοδήποτε άλλον χώρο εκτός εργασίας θα είστε πιο συντονισμένοι με τα επίπεδα πείνας σας και δεν θα μπερδέψετε το νευρικό σας σύστημα.

Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε να τρώτε σε μέρη όπως ο καναπές, καθώς το να καμπουριάζετε ενώ καταναλώνετε φαγητό μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πεπτικά προβλήματα.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Εάν εξακολουθείτε να παλεύετε με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μετά την αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών, αξίζει να δείτε το γιατρό σας. Ζητήστε ένα επείγον ραντεβού εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, καθώς αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια για κάτι πιο σοβαρό:

  • Έχετε χάσει πολύ βάρος χωρίς λόγο
  • Έχετε διάρροια με αίμα
  • Έχετε ένα σκληρό εξόγκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά σας
  • Έχετε δύσπνοια, αισθητούς καρδιακούς παλμούς (αίσθημα παλμών) και χλωμό δέρμα

πηγή: oloygeia.gr