Πώς να συσφίξετε το χαλαρό και κρεμασμένο δέρμα σας

Μπορεί να είστε σε θέση να συσφίξετε το χαλαρό και κρεμασμένο δέρμα σας μετά την απώλεια βάρους με μια πληθώρα θεραπειών που αφορούν τον τρόπο ζωής σας αλλά και ιατρικές θεραπείες. Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, μη επεμβατικές διαδικασίες ή χειρουργική επέμβαση περιγράμματος σώματος (π.χ. μερική κοιλιοπλαστική).

Τι είναι αυτό που κάνει το δέρμα να χαλαρώνει και να κρεμάει μετά την απώλεια βάρους;

Το χαλαρό δέρμα μετά την απώλεια βάρους είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε όσους χάνουν 50 κιλά ή περισσότερα. Μπορεί να χάσει την ελαστικότητά του και να κρεμάσει ως παρενέργεια μιας τόσο δραματικής αλλαγής στο μέγεθος του σώματος.

Το δέρμα αποτελείται εν μέρει από πρωτεΐνες που ονομάζονται ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτές οι πρωτεΐνες προσδίδουν στο δέρμα τη σφριγηλότητά του και του επιτρέπουν να επανέρχεται στη θέση του μετά από τέντωμα. Όταν το δέρμα τεντώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης καταστρέφονται.

Μετά την απώλεια βάρους, το δέρμα σας μπορεί να μην έχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες για να επανέλθει στο αρχικό του σχήμα. Το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του και έχει την τάση απλώς να κρέμεται στο σώμα.

Εκτός από την απώλεια ελαστίνης και κολλαγόνου, αλλάζει και η σύνθεση του κολλαγόνου που έχει απομείνει στο δέρμα. Μετά την απώλεια βάρους, το δέρμα σας περιέχει λιγότερο κολλαγόνο και η σύνθεσή του αλλάζει. Η σύνθεση του δέρματός σας καθορίζεται επίσης από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος, η γενική υγεία και το οικογενειακό ιστορικό.

Χαλαρό και κρεμασμένο δέρμα
Πώς να συσφίξετε το χαλαρό και κρεμασμένο δέρμα σας

Ποιες είναι οι παρενέργειες του χαλαρού και κρεμασμένου δέρματος;

Μετά από μια σημαντική απώλεια βάρους πολλοί άνθρωποι δεν ενοχλούνται από την περίσσεια δέρματος και δεν χρειάζονται ποτέ θεραπεία. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό αυτό το επιπλέον δέρμα να ερεθιστεί ή και να μολυνθεί. Οι παρενέργειες της χαλάρωσης του δέρματος μπορεί να είναι οι εξής:

  • Σύγκαμα: Όταν το περιττό δέρμα διπλώνει πάνω στον εαυτό του, τρίβεται και μπορεί να προκληθεί σύγκαμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα επώδυνο, κνησμώδες εξάνθημα.
  • Λοιμώξεις: Όταν το χαλαρό δέρμα αναδιπλώνεται στον εαυτό του, μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί σχολαστικά κάθε πτυχή. Τα βακτήρια μπορεί να συσσωρευτούν και να αναπτυχθούν υπέρμετρα, προκαλώντας λοίμωξη. Εάν το δέρμα σας συγκαεί και σκιστεί ελαφρώς, η λοίμωξη μπορεί να εισχωρήσει στο σώμα.
  • Δυσφορία κατά τη διάρκεια της άσκησης: Το υπερβολικά χαλαρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν χαλαρό δέρμα μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση ανέφεραν το δέρμα τους ως εμπόδιο στη σωματική δραστηριότητα.Το κρεμασμένο δέρμα έκανε την άσκηση άβολη και οδήγησε επίσης σε συναισθηματική δυσφορία και αμηχανία.
  • Ακόμη και αν το χαλαρό δέρμα σας δεν έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας, μπορεί να σας ενοχλεί η εμφάνισή του. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το υπερβολικό δέρμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου, την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος.

Κατ’ οίκον θεραπευτικές μέθοδοι

Υπάρχουν μερικές απλές, υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να αντιμετωπίσετε το χαλαρό δέρμα. Παρόλο που οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μικρές βελτιώσεις στην εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματός σας, δεν θα αντιμετωπίσουν πλήρως την αιτία της χαλάρωσης του δέρματός σας ούτε θα το διορθώσουν πλήρως.

Η απώλεια σημαντικής ποσότητας βάρους έχει συνήθως ως αποτέλεσμα να δημιουργείται περισσότερο δέρμα από ό,τι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις αλλαγές που αφορούν τον τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ιατρικές θεραπείες για βοήθεια.

Γυμναστική

Η σωματική δραστηριότητα και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την απώλεια βάρους σας και να χτίσετε υγιείς μύες. Αυτό θα βοηθήσει με τη χαλάρωση του δέρματος, επειδή οι νέοι μύες μπορούν να το γεμίσουν. Μετά την απώλεια βάρους, δεν έχετε τόσο πολύ σωματικό λίπος για να γεμίσει το δέρμα σας. Χτίζοντας άπαχους μύες μέσω της προπόνησης ενδυνάμωσης, θα μπορέσετε να προσθέσετε μύες, ενώ θα διατηρήσετε την απώλεια των κιλών.

Διατροφή

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσετε το χαλαρό δέρμα είναι με τη διατροφή σας. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των μυών. Η κατανάλωση πρωτεϊνών μετά την προπόνηση αντοχής είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την οικοδόμηση των μυών.

Στη συνέχεια, συνδυάστε όλη αυτή την υγιεινή πρωτεΐνη με άφθονο νερό. Το καλά ενυδατωμένο δέρμα είναι πιο ελαστικό και εύκαμπτο από το αφυδατωμένο δέρμα. Αν δεν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες από τον γιατρό σας, επιδιώξτε να πίνετε περίπου 1,8 έως 3 λίτρα νερό την ημέρα.

Ρούχα συμπίεσης

Η χρήση ρούχων συμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων από τις παρενέργειες του χαλαρού δέρματος. Οι κάλτσες συμπίεσης και άλλα ενδύματα που συγκρατούν σταθερά το χαλαρό δέρμα ελαχιστοποιούν την τριβή από την επαφή δέρματος με δέρμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του ερεθισμού, της φαγούρας και του κινδύνου μόλυνσης. Ωστόσο, τα ρούχα συμπίεσης δεν θα βελτιώσουν το ίδιο το χαλαρό δέρμα, παρά μόνο τις ανεπιθύμητες συνέπειες.

Κρέμες σύσφιξης

Οι κρέμες σύσφιξης υπόσχονται ότι θα συσφίξουν και θα τεντώσουν το χαλαρό δέρμα. Δυστυχώς, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν αποδειχθεί από την έρευνα. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε ένα νέο προϊόν για το δέρμα.

Κολλαγόνο

Οι πρώιμες μελέτες σχετικά με τα συμπληρώματα κολλαγόνου δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου από το στόμα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγρασίας και της ελαστικότητας του δέρματος, ενώ το τοπικό κολλαγόνο που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων και της τραχύτητας. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες υψηλότερης ποιότητας και δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει όφελος για το δέρμα που έχει κρεμάσει μετά την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα δεν υπόκεινται σε κανονισμούς με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και δεν ελέγχονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε συμπληρώματα.

Ιατρικές θεραπείες

Καθώς οι βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις και οι επεμβάσεις απώλειας βάρους έχουν γίνει όλο και πιο συχνές, το ίδιο συμβαίνει και με τις επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της περίσσειας δέρματος που μπορεί να προκύψει από αυτές. Εάν έχετε χάσει πολύ βάρος, μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό σας σχετικά με τη σωστή ιατρική θεραπεία για την αποκατάσταση του χαλαρού δέρματος.

Χειρουργική επέμβαση περιγράμματος σώματος

Η χειρουργική επέμβαση περιγράμματος σώματος εκτελείται από πλαστικό χειρουργό και περιλαμβάνει την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος και λίπους από το σώμα. Ο χειρουργός θα ασχοληθεί επίσης με τη βελτίωση του σχήματος του εναπομείναντος ιστού, δίνοντας στο σώμα σας μια πιο λεία εμφάνιση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων περιγράμματος σώματος, ανάλογα με το πού έχετε περίσσεια δέρματος και πόσο θέλετε να αφαιρεθεί, όπως:

  • Κοιλιοπλαστική
  • Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης δέρματος
  • Ανόρθωση βραχιόνων (βραχιονοπλαστική)
  • Ανόρθωση στήθους
  • Ανόρθωση κάτω μέρους του σώματος
  • Ανόρθωση μηρών

Η χειρουργική επέμβαση περιγράμματος σώματος απαιτεί γενική αναισθησία και συνήθως μία διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Όταν πάρετε εξιτήριο στο σπίτι, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική παροχέτευση για την περίσσεια υγρών για μερικές εβδομάδες, καθώς και ρούχα συμπίεσης. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Η χειρουργική επέμβαση περιγράμματος σώματος μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς εάν έχετε καταφέρει να διατηρήσετε σταθερό βάρος και δεν αντιμετωπίζετε σημαντικά ιατρικά προβλήματα. Οι μη καπνιστές έχουν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς και τα άτομα που έχουν καθιερώσει υγιεινές συνήθειες όπως η διατροφή και η άσκηση ως μέρος της ζωής τους.

Άλλες ιατρικές διαδικασίες

Εάν θέλετε να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του χαλαρού σας δέρματος, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Οι ενεργειακές συσκευές ραδιοσυχνότητας είναι μη επεμβατικές και ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες περιγράμματος σώματος που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του δέρματος. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι κατάλληλες εάν έχετε ελάχιστη ποσότητα περιττού δέρματος προς αφαίρεση.

Παραδείγματα είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες, υπέρυθρο φως και αναρρόφηση για να κάνει μασάζ στα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα. Αυτή η διαδικασία έχει ως στόχο να διεγείρει την ανάπτυξη νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, δίνοντας στο δέρμα σας περισσότερη ελαστικότητα και σαφήνεια.

Μια άλλη συσκευή χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες που παρέχονται στα κύτταρά σας μέσω ενός καθετήρα. Η διαδικασία θερμαίνει τον ιστό κάτω από το δέρμα σας σε ασφαλή θερμοκρασία και τον κάνει να συστέλλεται και να συρρικνώνεται. Τα αποτελέσματα συνήθως χρειάζονται περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες για να φανούν.

Είναι σημαντικό να περιμένετε να αντιμετωπίσετε την περίσσεια δέρματος έως ότου φτάσετε σε ένα σταθερό βάρος και το διατηρήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, αν συνεχίσετε να χάνετε βάρος μετά τη διόρθωση του σωματικού περιγράμματος, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία λόγω επιπλέον χαλαρού δέρματος.

Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε μέχρι να περάσουν 18 μήνες μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση και έξι μήνες από τη διατήρηση ενός σταθερού βάρους προτού ασχοληθείτε με τις επεμβάσεις περιγράμματος σώματος.

πηγή: medbox.gr