Καρκίνος του πνεύμονα: 5 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν ακόμη κι αν δεν καπνίζετε

Όταν η 34χρονη Ashley Vassallo είχε έντονο βήχα και πόνο στο στήθος το φθινόπωρο του 2021, υπέθεσε ότι είχε COVID. Όμως όλα τα τεστ την έδειχναν αρνητική. Έτσι οι γιατροί άρχισαν να πιστεύουν ότι μπορεί να πάσχει από άσθμα, παλινδρόμηση οξέος ή ακόμα και πνευμονία. Πώς κατάληξε στη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα;

«Η υγεία της όμως συνέχισε να επιδεινώνεται ώσπου κατέληξε στα επείγοντα. Η αξονική τομογραφία και η βιοψία αποκάλυψαν ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα στο στάδιο 4. Το περίεργο ήταν ότι η 34χρονη κοπέλα δεν είχε καπνίσει ποτέ» τόνισε η η Sonam Puri, MD, ογκολόγος θώρακα στο Κέντρο Καρκίνου Moffitt.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. «Αν και οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα συνδέονται με το κάπνισμα, αυτή είναι απλώς η νούμερο ένα αιτία του αν και υπάρχουν αρκετές ακόμη», υποστηρίζει. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες και η κληρονομικότητα όμως μπορεί να νοσήσει κάποιος και χωρίς κανέναν από τους παραπάνω λόγους.

Η Vassallo θεωρήθηκε χαμηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για κανένα προληπτικό έλεγχο. Και ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα συνδέονται με το κάπνισμα, το 10-20% των ασθενών δεν έχουν βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα τους.

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα 5 συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό

Γι’ αυτό οι ειδικοί επιμένουν, ότι εάν έχετε αυτά τα 5 συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό και να υποβληθείτε σε εξετάσεις.

  1. Επίμονος βήχας
  2. Ανεξήγητοι πόνοι
  3. Κουράζεστε εύκολα
  4. Αδυνατίζετε χωρίς να θέλετε
  5. Έχετε θρόμβους στο αίμα

1. Βήχας που επιμένει

Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο επηρεάζει συνήθως τον τρόπο που το αναπνευστικό σας σύστημα – η μύτη, το στόμα, ο λαιμός, η τραχεία και οι πνεύμονές σας—λειτουργούν.

Η Veronica Chiang, MD, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale, λέει ότι ένας επίμονος, βραχνός βήχας είναι συνήθως καμπανάκι για τους περισσότερους ανθρώπους που τελικά διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

«Αν και οι περισσότεροι που έχουν έναν έντονο βήχα, διαγιγνώσκονται με κρυολογήματα, λοιμώξεις, παλινδρόμηση, πνευμονία ή ακόμα και αλλεργίες μπορεί οι αρχικές αυτές διαγνώσεις να είναι λανθασμένες» υπογραμμίζει η Δρ. Τσιάνγκ. «Είναι βέβαια πολύ πιο συνηθισμένο να έχεις λοίμωξη ή ακόμα και πνευμονία παρά να έχεις καρκίνο. Όμως καλό είναι να είναι κανείς σίγουρος».

Η Δρ. Τσιάνγκ δίνει σημασία στη διάρκεια του βήχα καθώς εάν είναι μια λοίμωξη, πιθανότατα θα υποχωρήσει. Ο καρκίνος όμως δεν τα παρατά.

«Οι ασθενείς με επίμονο βήχα που συνεχίζει ακόμη και μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να ελέγχεται. Επίσης, εάν ο βήχας διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες ενώ εάν επιμένει για πάνω από 2 μήνες πρέπει να κάνετε εξειδικευμένες εξετάσεις» προσθέτει η Δρ Puri.

Η Δρ Chiang υπογραμμίζει ότι ορισμένοι όγκοι μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν προβλήματα κατάποσης. «Στον καρκίνο του πνεύμονα, υπάρχει ένα λαρυγγικό νεύρο που επηρεάζεται από τον όγκο και κάποιοι ασθενείς έχουν ξαφνικά βραχνάδα».

2. Ανεξήγητοι πόνοι

Η Vassallo είχε έναν ενοχλητικό βήχα για δύο μήνες ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε ένας έντονος πόνος στο στήθος της. «Δυσκολευόμουν να αναπνεύσω», λέει. Οι γιατροί της αρχικά διέγνωσαν ότι είχε έντονο άγχος και στη συνέχεια πίστευαν ότι ήταν άσθμα. Αποδείχθηκε όμως ότι η Vassallo είχε έναν όγκο πίσω από την καρδιά της που οι γιατροί εξακολουθούσαν να μην βλέπουν στις ακτινογραφίες.

«Αν ο καρκίνος αναπτυχθεί δίπλα σε ένα νεύρο, μπορεί να έχετε κάποιες εκδηλώσεις πόνου», εξηγεί η Δρ Chiang. «Κάποτε είχα έναν ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα που ήρθε στα επείγοντα με πόνο στο στήθος πιστεύοντας ότι πάθαινε έμφραγμα. Στην πραγματικότητα ήταν επειδή είχε μια μεγάλη μάζα που συμπίεζε διαφορετικές δομές και απλώς προκαλούσε πόνο στην περιοχή».

Το στήθος δεν είναι το μόνο σημείο που μπορεί να δίνει λάθος συμπτώματα, σύμφωνα με την Δρ Chiang. «Αν ο όγκος πάει στα οστά, ή σε κάποιον από τους σπονδύλους, μπορεί να αποδυναμώσει το οστό και να προκληθεί κάταγμα». Επίσης, ένας πόνος στο στήθος που μπορεί να σχετίζεται με το άγχος, μπορεί να κρύβει κάτι πιο σοβαρό.

3. Κουράζεστε εύκολα

Η Vassallo ήταν εξαιρετικά δραστήρια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Έτσι, όταν άρχισε να έχει προβλήματα με την αναπνοή της, αυτά ήταν ιδιαίτερα αισθητά. «Πήγαινα στο γυμναστήριο αλλά πονούσα και κουραζόμουν πολύ γρήγορα», εξηγεί. «Εκείνη την εποχή προπονούμουν για έναν ημιμαραθώνιο, αλλά τελικά έπρεπε να εγκαταλείψω – δεν μπορούσα να τρέξω περισσότερα από λίγα λεπτά χωρίς να θέλω να λιποθυμήσω».

Στην περίπτωση της Vassallo, ο όγκος της ασκούσε πίεση στους πνεύμονές της, προκαλώντας φλεγμονή και ταραχή στο αναπνευστικό της σύστημα. «Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να εισπνεύσουν επειδή ο καρκίνος προκαλεί τη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες», λέει η Δρ Chiang.

«Μπορεί να έχετε δύσπνοια ακόμη και όταν αλλάζετε θέσεις ή σκύβετε, γιατί το υγρό «μετακινείται» είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω».

Η Vassallo ήταν ένα γενικά αθλητικό άτομο, επομένως οι αλλαγές στην ικανότητα των πνευμόνων της ήταν έντονες και ορατές. «Συνήθως αυτό που ακούω από τους ασθενείς μου είναι ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν νιώθουν όπως πριν», σημειώνει η Δρ Chiang.

4. Αδυνατίζετε χωρίς να θέλετε

Ένας άλλος γιατρός θεώρησε ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε παλινδρόμηση οξέος γι’ αυτό τέθηκε σε δίαιτα GERD (γνωστή για τροφές που δεν προκαλούν καούρα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, υδαρείς τροφές όπως καρπούζι και τροφές με υψηλότερο pH, όπως μπανάνες και πεπόνι) .

Όταν η Vassallo συνέχισε να χάνει βάρος μέσα σε λίγους μήνες, σκέφτηκε ότι οι νέες διατροφικές της συνήθειες ήταν η αιτία. Σύμφωνα με την Δρ Chiang, η απώλεια βάρους συνδέεται συχνά με όλους τους τύπους καρκίνου, όχι μόνο με τον πνεύμονα.

«Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν πολλή ζάχαρη και μερικές φορές οι άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους. Επιπλέον, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά κύτταρα, και απορροφούν πολλή ενέργεια. Έτσι, παρόλο που δεν προσπαθούν οι ασθενείς να χάσουν βάρος, μπορεί απλώς να έχουν απώλεια όρεξης και να μην ενδιαφέρονται για το φαγητό» εξηγεί η Δρ Chiang.

«Εάν έχετε χάσει 10 κιλά, ή περίπου το 5% του σωματικού σας βάρους, για αρκετούς μήνες χωρίς να προσπαθήσετε, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού» επιμένει.

5. Έχετε θρόμβους στο αίμα

Περίπου το 10% των ατόμων με οποιοδήποτε είδος καρκίνου αναπτύσσουν θρόμβους αίματος επειδή τείνουν να έχουν «κολλώδες» αίμα ή έναν όγκο που μπορεί να συμπιέσει τα αιμοφόρα αγγεία. «Εάν έχετε θρόμβο, μπορεί να αισθανθείτε παλμό, κράμπες, πρήξιμο ή ερυθρότητα στα πόδια ή τα χέρια ή ξαφνική δύσπνοια ή πόνο στο στήθος. Οι θρόμβοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι στον καρκίνο του πνεύμονα», λέει η Δρ Puri υπογραμμίζοντας ότι «οι θρόμβοι στο αίμα δεν συμβαίνουν σε υγιείς νέους χωρίς παράγοντες κινδύνου».

Η καθιστική ζωή για μεγάλες περιόδους και ορισμένα φάρμακα αντισύλληψης με υψηλά οιστρογόνα μπορεί να ευθύνονται για τις θρομβώσεις αν και μπορεί να ευθύνεται και ο καρκίνος.

Πόσο πρέπει να ανησυχώ για όλα αυτά;

Δυστυχώς, όπως επαναλαμβάνει η Δρ Puri, ο καρκίνος του πνεύμονα -όπως όλοι οι καρκίνοι- μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία. Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όμως δεν είναι απαραίτητο να είστε οπωσδήποτε καπνιστές.

Οι ειδικοί πάντως είναι ξεκάθαροι ότι οι προληπτικές εξετάσεις είναι απαραίτητες ακόμη και εάν είστε καπνιστές. Εάν έχετε αμφιβολίες για έναν επίμονο βήχα, κούραση ή νιώθετε αδυναμία συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο μιας αξονικής τομογραφίας

πηγή oloygeia.gr