Καρκίνος του μαστού: Η απροσδόκητη τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικό

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που απειλεί κάθε γυναίκα, με τα μισά από τα περιστατικά να αναπτύσσονται σε άτομα που δεν έχουν άλλο αναγνωρίσιμο παράγοντα κινδύνου , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί φροντίζουν να ενημερώνουν τακτικά τις γυναίκες τόσο για τα σημάδια καρκίνου του μαστού που πρέπει να προσέχουν, όσο και για τους τρόπος πρόληψης της νόσου.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και οι επιστήμονες αναδεικνύουν κάποια από τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε. Παγκοσμίως, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 2022.

Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος όταν εντοπιστεί σε πρώιμα στάδια, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο να τον αναπτύξετε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η επιστήμονας και διαιτολόγος Megan Rossi, χρησιμοποίησε τη σελίδα της στο Instagram την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει πώς ένα αμφιλεγόμενο συστατικό που φημολογείται ότι είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού μπορεί τελικά να μειώσει τον κίνδυνο λόγω των ευεργετικών θρεπτικών συστατικών του.

Το εν λόγω τρόφιμο είναι η σόγια, και συγκεκριμένα το τόφου, το οποίο θεωρείται «απαγορευτική» τροφή για όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αλλά η Rossi συνιστά ανεπιφύλακτα την ενσωμάτωση συστατικών με βάση τη σόγια στο διατροφικό σας μοτίβο.

Καρκίνος του μαστού: Πώς η σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Η διαιτολόγος ξεκινά το βίντεο καταρρίπτοντας τη φήμη ότι το τόφου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και δηλώνει ότι, στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο.

«Να είστε σίγουροι πως αυτό είναι μύθος. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι περιλαμβάνουν σόγια στη διατροφή τους, με τη μορφή φασολιών edamame, τόφου, tempeh ή γάλακτος σόγιας, φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού», λέει η Rossi. Και, εξηγεί ότι υπάρχει ουσιαστικός λόγος για αυτό.

«Ένα από τα βασικά συστατικά που πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμα στα τρόφιμα με βάση τη σόγια είναι αυτά τα φυτοοιστρογόνα», σημειώνει, αναφερόμενη σε μια μελέτη του 2022 και σε άλλη μια του 2024, οι οποίες υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της ότι η κατανάλωση σόγιας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού λόγω των ισοφλαβονών.

Αυτές οι ενώσεις φυτοοιστρογόνων μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων.

Καταληκτικά, η ειδικός υπογραμμίζει πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού που είναι εκτός ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια όπως το τόφου, το edamame, το tempeh και το γάλα σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στον τρόπο ζωής σας σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να είναι μια θετική αλλαγή, αλλά μιλήστε με το γιατρό σας για καλύτερες, εξατομικευμένες συμβουλές.

πηγή oloygeia.gr